Бандата Мара Салватруча (МС-13) оплита в мрежите си млади имигранти в САЩ

Много убийства са част от ритуал за приемане в МС-13
5 авг 2019 21:30, Елка Василева
38
Бандата Мара Салватруча (МС-13) оплита в мрежите си млади имигранти в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Младежи от Централна Америка, пристигнали неотдавна в САЩ, след като са избягали от ужаса на организираните банди, в крайна сметка влизат в редиците на местни организирани престъпни групи.

Властите предупредиха, че такива младежи биват вербувани от бандата Мара Салватруча, известна като МС-13. Те съобщиха това по повод повдигането на обвинения миналата седмица в Лос Анджелис на 22 членове на престъпни банди, 19 от които са незаконно пребиваващи. Те са обвинени в редица престъпления, включително седем убийства, пише Франс прес.

"Най-трагичното в този случай е, че тези млади жертви вероятно са напуснали родината си с надеждата да намерят сигурност и благоденствие в САЩ. Вместо това, те са имали нещастието да попаднат на членове на прибягващи до насилие банди, които са експлоатирали уязвимостта им като мигранти", каза прокурорката Джаки Лейси.

Престъпната организация Мара Салватруча е създадена в средата на 80-те години на миналия век. Сега тя е активна в десет американски щата, както и в страни като Салвадор, Хондурас и Гватемала, а методите й са смразяващи.

Стигнало се е дотам стотици хиляди кандидати за убежище в САЩ да казват, че са избягали от ада на тази банда.

Как тогава става така, че някой младеж в крайна сметка се присъединява към престъпната групировка, която е опропастила живота му?

МС-13 често пъти вербува млади хора насила, но се случва и те да решат, че нямат друг избор, обясни преподавателят от университета "Джордж Вашингтон" Марк Едберг, който е работил в район с висока активност на банди близо до столицата на САЩ, На 15 километра от Белия дом.

"Няма много варианти на избор и ако човек е на 12, 14 или 15 години, разбира, че в този квартал структурата на властта и престижът са свързани с участие в престъпна групировка", отбеляза той.

Има ли "Ефект Тръмп"?

Вербуването на млади мигранти не е ново явление, но говорителката на ФБР Лора Еймилър каза, че то е станало "особено забележимо с МС-13 през последните години".

Марк Едберг споменава 2014 година, когато в страната започват да пристигат все повече непридружени малолетни и непълнолетни от Централна Америка, и 2016 година след победата на президентските избори на Доналд Тръмп, който превърна борбата срещу незаконната имиграция в един от лайтмотивите си.

След тези избори "те пристигат в наплашени общности, което тласка хората към незаконния живот", казва преподавателят. Тогава те стават жертва на "неформални мрежи за вербуване", които се насочват "към най-уязвимите".

Бившият член на банда Джеси де ла Крус, който сега работи като юридически консултант обаче смята, че тази теория е просто политическа стратегия, която благоприятства реториката на Тръмп, според когото идващите от Централна Америка "мигрантски кервани" са пълни с членове на МС-13.

Говорителят на прокуратурата на Лос Анджелис Том Мрожек заяви, че 19-те незаконно пребиваващи обвиняеми вече са имали връзки с МС-13 в Централна Америка.

Де ла Крус смята, че говоренето за "наплив" е свързано с етикета, който силите на реда лепват на всеки татуиран испаноезичен човек, който живее в "заразена" общност.

"Ако човек идва от Централна Америка или Мексико, с кого ще движи? С бели хора ли? Не, ще стои с хора като него, които може да са членове на банда, а може и да не са", каза той.

Ритуал по посвещаване

В повдигнатите миналата седмица обвинения са споменати убийства с отблъскващи подробности, като случая с младеж от противникова банда, който бил разчленен, а сърцето му - извадено.

Властите казват, че много от убийствата, които разследват, са част от "ритуал по посвещаване" за приемане в МС-13.

Едберг заявява, че е чувал за "екстремни неща", които новаците са принудени да извършат.

Младеж, с когото е разговарял в затвора, му казал, че е минал "кръщение". "Трябвало е да докаже, че е готов да получи куршум", разказа преподавателят.

Де ла Крус, който е бил член на банда преди да получи докторска степен след излизането си от затвора, е скептичен.

Убийствата "бяха нещо, което правеше бандата Нуестра Фамилия през 70-те години, но вече не се прави", уверява той.

"Сега търсят хора, които искат да са част от нещо, които като тях са били пренебрегвани, маргинализирани". Като много от младите мигранти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв ефект Тръмп ве ид иоти? Тръмп беше първия който назова нещата с истинските им имена. Пръв тръгна с/у МС-13. Либерастичните *** скочиха че Тръмп наричаше МС-13 животни. Демкратските фъ шкии веднага настръхната и казаха че били "хора", не можело да се наричат животни. Ограмотете се и се отърсете от тая жестока лява гнусна пропаганда.
31
0
 
1
 
! Отговори
Шок преди 4 години
То и в България е така.Колко репортажа гледахме с банди за бежанци, а осъдени няма?????Даже тези хора вече си купуват жилища и лъскави коли може би със спечелените от тази дейност пари. Не са платили данъци. Стават пример за обикновените деца, а държавата нехае, прокуратурата и съда също.Иначе медиини звезди и експерти много.Нали копираме всичко от дадени системи.
30
1
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
До 24Стига сте го повтаряли това с Швейцария, там пистолет законно е много трудно да си купиш, да имат автоматични оръжия в домовете си от казармата, НО нямат право да държат амуниции и те се държат на специални места извън къщите на хората. Нещата в САЩ са много по комплексни и е доказано, че службите имат пръст в разпространението на оръжие и наркотици по улиците, точно за да могат да имат причина за повече полиция и контрол. Толкова е прозрачно...
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VictimizedВТОРИЯ СЕ Е ОБЯВИЛ, А ПЪРВИЯ НЕ СЕ Е ОБЯВИЛ НО СЪЩО Е ЛЯВ ЕКСТРЕМИСТ
28
2
 
6
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Тази статия и другата за белия национализъм се взаимно подкрепят, въпреки, че не ви е била това целта.Другото което пропускате вие и всички западни медии е, че втория стрелец от втория случай се е обявил като ЛЯВ подкрепящ демократите и отворените врати, но след като се разбра какъв е и за какво се бори, рязко спря да се говори за него.Истината е, че във всяка държава чрез медийни манипулации и пропаганда обществото се е рязко поляризирало. Но вие не сте журналисти или анализатори....
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕТО РЕЗУЛТАТА ОТ СЪВЕТСКОТО ВЛИЯНИЕ
26
2
 
4
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Бе втората поправка тези банди ще завладеят страната за нула време.
25
1
 
4
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Всеки ден само хубави новини от рая
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амери-канчета,война ще водяр с иран-чо,смях надрусани
23
1
 
1
 
! Отговори
бъч касиди и санденс преди 4 години
Бандата дупка в стената
22
8
 
7
 
! Отговори
Фичка преди 4 години
Швейцария е една от страните с най-много самоубииства въпреки неземните заплати.Пълни кукуригу и психари говорещи си с кравите.
21
2
 
20
 
! Отговори
Corleone Ltd. преди 4 години
25 милиона американци се друсат дневно официална статистика. Ако всеки от тях дава по 20 долара, дневно са 500 милиона долара за наркотици , 200 милиарда годишно. Машаала, тва се казва живот
20
0
 
18
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До ФичкаВ Швейцария в която има повече автомати на глава от населението ще не е безумие, а в Америка е? Можеш ли да се сетиш?
19
0
 
18
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Прокурорката Джаки Лейси е неолибералка, която изкарва убийците жерви. Да ви напомня на нягого у вас?
18
14
 
12
 
! Отговори
Фичка преди 4 години
Оръжие трябва да имат само полицаи специални сили разузнавателни и служби за сигурност и военни и то при строг контрол.За гражданите спрейове тейзъри и нон летал уепънс.Тва като в америка дори някъде и автоматични да е разрешено е тотално безумие.
17
4
 
10
 
! Отговори
Плякам преди 4 години
Не ги виждам белите американците латиноси афрота и дръпнати.Раждаемостта показва друго белоте жени казват че нещат бели деца и се плякат с всякакви.Мдам.
16
3
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Или с други думи, тревата е зелена, небето е синьо, а всичко, което не е с произход регион с умерено континентален климат, не трябва да се смята за хомо сапиенс ;) !!!
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кире добре си го рекъл
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕДНА БОМБА И КРАЙ СЪС САЛВАДОР, ЗА НАЗИДАНИЕ НА ВСИЧКИ ТЕРОРИСТЧЕТА.
13
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪВЕТСКИ ПРОШЛЯЦИ.