България без вина по случая с малтретираните в САЩ близначки

Станалото няма да бъде неглижирано, смята генералният ни консул в Чикаго
33
България без вина по случая с малтретираните в САЩ близначки
Снимка: BG-VOICE

България е свършила това, което е трябвало да се направи по случая с малтретираните от осиновителите си в САЩ български близначки, смята адвокат Нели Ганчева, която над 20 години се занимава със случаи на международни осиновявания. Според генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев пък САЩ няма да неглижират случая с тормозените българчета, а ще погледнат абсолютно отговорно към него.

"Американската страна ще направи задълбочено разследване по случая. Американската система за защита на децата е изключително силна, добре изградена и структурирана. Този случай няма да бъде неглижиран. В САЩ правата на детето са издигнати на пиедестал", подчерта Анчев пред БНР.

Още по темата
Генералният ни консул в Чикаго увери, че децата вече са на сигурно място в защитена среда и за тях се грижат социални работници. Те са в добро състояние и са спокойни. На момичетата е направен обстоен медицински преглед, като върху тях не е констатирано сексуално насилие.

Иван Анчев подчерта, че консулството ни получава редовно информация за състоянието на момичетата, но крайното решение за тяхното бъдеще е на американския съд, който ще се занимава със случая. Към момента обаче няма яснота за кога ще бъде насрочено делото.

Той изрази предположение, че децата вероятно ще бъдат изпратени в приемно семейство, за да бъде запазена тяхната крехка психика. Двете момиченца, които са близначки, са осиновени през 2011 година от новите си родители.

"Българската държава е свършила работата си по случая, като е изискала максималното по Хагската конвенция и е постигнала двегодишния следосиновителен период на наблюдение", коментира адвокат Нели Ганчева, която над 20 години се занимава със случаи на международни осиновявания и за която това е първи подобен шокиращ случай.

"Когато е станало това осиновяване, САЩ вече са били ратифицирали и приели като действаща Хагската конвенция за международно осиновяване, която много точно очертава правата и задълженията на държавата по произход – откъдето идват децата, и приемащата държава – тази на осиновителите.

В компетенциите на държавата на осиновителите е едно семейство да бъде проучено, събират му се документи, на тази база се изготвя подробен социален доклад. Тези документи пристигат в България. Ако в тях всичко е точно, тогава се пристъпва към определяне на деца за осиновяване. Или някой не си е свършил работата в някоя американска администрация и е създал доклад с невярно съдържание, или всичко е било точно и проблемите са се появили след осиновяването", смята тя.

Ганчева поясни, че много чести са случаите, в които децата, след като минат 5-6 години от осиновяването, се връщат с осиновителите си в България и то не за да си търсят биологичните родители, а за да видят държавата, от която са тръгнали и да получат по-конкретна представа за нея.

"Чуждестранните осиновители не само не крият от децата си, че са осиновени, но и възможно най-рано ги запознават с този факт", посочи Ганчева. Тя обаче призна, че е възможно случаят от Мисури да остави негативен отпечатък върху осиновяванията в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Държавата Лайнярия преди 4 години
В случая България няма нищо общо със станалото. Децата, да са живи и здрави, са вече американски граждани и ще им бъдат предоставени грижи за каквито всяко изоставено българско дете едвам ли би сънувало. Американците знаят как да поправят "счупилото се"!
25
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
А Русия защо забрани осиновяването на руски деца от чужденци? И втори въпрос, по значимост първи, - защо американските садисти проявяват интерес към български и руски деца, а не към румънски, турски, албански...?
24
1
 
5
 
! Отговори
ами преди 4 години
Какво значи-не е виновна?Една държава,която си продава децата,защото не може да ги гледа, държава ли е това?Но същата тази държава сега си измисля закони да може да краде деца от гражданите си,обвинявайки ги че не могат да си гледат децата!Прав е Слави-няма такава държава!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гузен негонен бяга!Кой обвинява България за тази случка, че се оправдаваме?
22
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ами ако семейството беше от Танзания и ги бяха сготвили в тенжерата ?? Кой ще е виновен? Родителите които са гладни или Институциите които са СЛЕПИ срещу някой долар?
21
0
 
8
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Никой не си е и помислял, че българските институции ще поемат каквато и да е отговорност за случая. Нищо, че точно те следва да са одобрили осиновяването, а ако не тогава пак имаме скандал, понеже очевидно отговорни ще са външни институции.
20
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Проблема е че семейството е осъдено за насилие в друг щат- после се мести в този щат (сегашният) и така си покрива миналото ! И после осиновява българчетата- Социалните служби в БГ са като всички останали държавни институции- Не Работят! Там има едни лелки стари моми мустаклийки които отговарят за деца а в СЪЩОТО ВРЕМЕ ТЕ НИКОГА НЕ СА ГЛЕДАЛИ ДЕЦА! НЕКА СЕ ВИДИ КОЛКО СА СТАРИТЕ МОМИ ТАМ- И ДА ГИ МАХАТ ОТ СЛУЖБАТА!
19
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До сега обаче не казват, как се е случило осиновяването и защо са разрешили на семейство с 8 биологични деца, да осиновят още две?! Очевидно е, че 8 деца трудно се гледат и не би следвало да им се разрешава осиновяването на още! Ето защо, България ИМА ВИНА ЗА ОСИНОВЯВАНЕТО!!!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че калинките и крадливите некадърни от ГЕРБ никога не са виновнин за нищо.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кка така без вина, вина винаги има тия имат 8 чaвета сума ти и бездетни хора чакат за деца те ги дали на тез психари.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се отнесат толкова отговорно, колкото досега. Никой не го интетесува, задействат се само ако има някаква сензация. И не, в там децата не се издигат на пиадестал, третират се като глава ***.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аколко още такива деца има неми се мисли разкарват ги по света после никои нищо не знае за тях гледат на децата като на стока само пари ги интересува и това колко велика е америка и как гледа на децата айде нема нужда смяна полове даване за осиняваване на всякакви извратеняци с психични отклонения и тн.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двойка с 16 години разлика, с 8 собствени деца и осиновяват и близначки... Това в никоя държава не е нормално поведение. Отделно на снимките виждам двама шизофреници, на които диагнозата им е изписана лицето. Който е беседвал с тях и ги е одобрил за приемно семейство, трябва да отиде в затвора.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе като ги огледаха тук така не им ли направи впечатление, че са религиозни фундаменталисти с безумни и блеснали погледи, с фиксация да въвеждат ред и излишна строгост и жестокост? Има тестове, които да им светне на нашите експерти за какво става дума. Те може да са си нормални за Америка ама не е ли по- важна нашата преценка дали за нас са ок?
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има вина че си раздава децата на който си плати!
11
0
 
17
 
! Отговори
Един преди 4 години
Има си хас да сме виновни. България е държава, в която държавната администрация по традиция не носи отговорност за нищо което прави, или не прави. Справка - НАП, БАБХ, МС, НС, съд, прокуратура и които други пaрaзити си изберете.
10
1
 
18
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Според грантаджиите, за това, че американските осиновители са малтретирали децата, било виновно българското общество. Те не били виновни за нищо. Ега ти логиката!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България наистина ще остане без вина ако се приеме новия закон за който ни натискат от ЕС за налагане на мораториум за засаждане на нови лозя или подмладяване на старите до 2030 г.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно пиловин минута слушах *** простотии на поставената калинка! Такава гадост не се е ляла по телевизията от години! Той всичко направил, всичко свършил, но се информирал от медиите! За какво пращаме по света такива шушумиги, че им плащаме и за оголния живот!
7
1
 
14
 
! Отговори
Коментар 5.1 преди 4 години
Всеки ден се отпускат милиони за нещо, всеки ден, а хората няма какво да ядът. Отиват им последното богатство, което с години го подържат. Малкото истинско, което име останало за да оцеляват отново в мизерства. Обича животните и хората ще започнат да се разболяват от стрес и това че нямат нищо вече. Действайте хора, стига сте спали. С писане и с говорене никога няма да се оправим. Става все по зле и по зле. Само в столицата за някой има пара в България.