Армията на САЩ "магнит" за опасни екстремисти, трудно се прочиства

Връзките между крайната десница и военните бяха разкрити през 80-те години
28 сеп 2019 08:00, Елка Василева
24
Армията на САЩ "магнит" за опасни екстремисти, трудно се прочиства
Снимка: архив, Reuters

Неотдавнашното задържане на американски войник - радикален националист, който искал да извърши атентат в САЩ, за да всее хаос, изкарва на показ трудностите на американската армия да се прочисти от опасни екстремисти, пише Франс прес.

24-годишният редник от сухопътните сили Джаред Смит, разпределен във Форт Райли, щата Канзас, беше арестуван, след като подробно обясни на внедрен агент на ФБР как да изработи бомба със съставки от търговската мрежа. В понеделник в съд в Канзас му беше повдигнато обвинение в "разпространение на информация за взривни вещества или оръжия за масово поразяване".

Връзките между крайната десница и военните бяха разкрити през 80-те години, когато ветеранът от Виетнамската война Луис Бийм оглави неонацистка организация, която проповядваше свалянето на правителството на САЩ и замяната му с "арийска нация".

Не толкова отдавна служител на американската брегова охрана, възхищаващ се на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, беше арестуван през февруари близо до Вашингтон, защото възнамеряваше да нападне политици демократи и медийни личности.

49-годишният бял супремасист Кристофър Пол Хасън се представяше като "човек на действието" и поддръжник на "целенасоченото насилие за създаване на бяло отечество".

През май сухопътните въоръжени сили признаха, че разследват 22-годишния военен санитар Коруин Карвър във Форт Блис, щата Тексас, по подозрение, че е член на неонацистката групировка "Атомвафен дивижън" (Дивизия Атомно Оръжие).

Пентагонът уверява, че в армията "никога не е било толерирано" участието на военни в радикални действия.

Министерството на отбраната "прилага многообразен подход, за да научи възможно най-много за потенциалните нови военнослужещи (...), за да се увери, че те могат да получат привилегията да служат във въоръжените сили", заяви говорителката на Пентагона Джесика Максуел.

"Искрени усилия"

"Разполагаме с различни инструменти за подбор, които ни позволяват да идентифицираме хората, които не споделят ценностите ни", добави тя.

В случая на Джаред Смит обаче разследването разкри, че той е постъпил в армията една година, след като е разговарял във Facebook с екстремиста Крейг Ланг, известен на американските служби за сигурност с участието си в бойните действия в Украйна в редиците на ултранационалистическото паравоенно движение "Десен сектор".

"Нямам военен опит, но ако не намеря място в Украйна до октомври, ще постъпя в армията", е казал Смит на Ланг през юни 2016 г., сочи сигнал на ФБР. Година по-късно той е приет в редиците на сухопътните сили във Форт Бенинг, щата Джорджия, без военните, които са го вербували, да са открили какъв риск представлява.

Според директора на център за изследване на екстремизма в университета на Калифорния-Сан Бернардино Брайън Левин случаят с Джаред Смит е интересен, защото показва активизирането на някои групировки на бели супремасисти, които искат "да се съсредоточат върху военните, защото те имат ценни квалификации".

"Пентагонът полага искрени усилия", каза този експерт.

"Военните са напълно наясно с проблема и със сигурност работят по него. Сега е необходимо да се намерят нови лостове за реагиране", добави той.

Въпреки че американската армия е смятана за една от националните институции с най-разнообразен от етническа гледна точка състав, тя продължава да е плодородна почва за крайнодесните движения.

В допитване от октомври 2018 г. на специализираното издание "Милитъри таймс", обхванало 829 души на активна военна служба, 22 процента от анкетираните посочват, че са забелязали признаци на бял супремасизъм или расизъм във въоръжените сили през изминалата година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшива новина.
17
1
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
О, те отдавна ги обединяват! ...Но не в армията на САЩ, а като подмолно (неофициално) контролираща с насилие маса в нормалните общества и народи, до тоталното унищожаване на човешките ценности!
16
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 4 години
ще правят гейско - джендърска армия, и сега навсякъде слагат за шефове черни...това няма какда не избие нанякъде. Да си бял и хетеросексуален , да имаш деца и семейство вече е срамно.
15
3
 
4
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
после прочистването ще започне на по и най високо ниво ! а дано !
14
3
 
19
 
! Отговори
ясно преди 4 години
Ще "прочистват" армията, от бели, християни.
13
7
 
32
 
! Отговори
Вън сащ преди 4 години
Разлика между американски войник и терорист от Ал Кайда и ИД няма. Една ръка ги храни.
12
9
 
10
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Колкото германия е по-зле толкова по-добре за нормалният Свят.
11
3
 
31
 
! Отговори
интернационалист преди 4 години
Касапи и канибали, екстремисти от всички страни, обединете се в армията на сащ.Заедно можете да грабите повече.
10
1
 
21
 
! Отговори
хомеопат ок преди 4 години
Подобното се привлича от подобното.
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повръща ми се от американска демокрация и ценности...
8
4
 
34
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Стига бе,досега мислихме,че всички, които служат в армията на задокеанската империя са филантропи и радетели за човешки права, каква изненада само ;) !?!!
7
6
 
26
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Кой става наемен войник - *** бягащи от Правосъдието -САЩ, деца на бедни семейства, искащи безплатно образование, тъжно, много тъжно?Адмирирам военните защитаващи Родината, но не и български ковчези на млади момчета пристигащи от Ирак.
6
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен ще е добре да сключим договор със Сащ и ние българите да можем да се записваме в американската армия.
5
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отивaт дa oбирaт мaндри и петpoл в чужди държaви. Хибридни пaртизaни от междунaрoдно нивo обирджии нa ентa степен и тo узaкoнени.
4
5
 
33
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Армията на терорист 1 едно се прочиствала от екстремисти това най-малкото е странно.
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нямам военен опит, но ако не намеря място в Украйна до октомври, ще постъпя в армията", е казал Смит на Ланг през юни 2016 г., сочи сигнал на ФБР. Година по-късно той е приет в редиците на сухопътните сили във Форт Бенинг, щата Джорджия, без военните, които са го вербували, да са открили какъв риск представлява."-----------------------Смит искал да бъде наемник и да се бие в редиците на нацисткия "Десен сектор" срещу Русия и това е било допълнителен + за приемането му в пиндостанската армия.
2
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пентагонът уверява, че в армията "никога не е било толерирано" участието на военни в радикални действия."-----------------Мисиите на пиндосите /на снимката/ по целия свят какво са? Агресията с/у държави, изтребването на народите им, убийството на жени и деца, това не са ли радикални действия?
1
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хoрaтa в СAЩ сa oтчaяни зaписвaт се вoйници и oтивaт дa умирaт срещу пaри, тези кoитo oцелеят или пoлудявaт или зaвършвт кaтo клoшaри и престъпници. Дeмoкрaтичнo е тoвa.