Полякът-убиец в Чикаго - влюбен в една от жертвите си

Имал е спречквания със съседите си, смятат живущи в комплекса
Обновена: 15 окт 2019 07:43 | 15 окт 2019 07:00, Петя Славова
34
Полякът-убиец в Чикаго - влюбен в една от жертвите си
Снимка: Bulgaria ON AIR

След жестокото убийство на петима души в жилищен блок в Чикаго, трима от които българи, стана ясно, че убиецът - поляк е бил влюбен в една от жертвите си. Мъжът бе арестуван за случилото се, след което и си признава вината.

Властите в Чикаго вече са повдигнали обвинения на 66-годишния Криштоф Марек за петорното убийство през уикенда, предаде БНР.

Убитата двойка българи били женени от една година. Ивайло Попов и Цветанка Костадинова пристигат в САЩ по различно време. Той бил там от около 20 години  и има американско гражданство. Съпругата му го последвала преди две години от Любов.

Двамата имат предишни бракове и съответно по син и дъщеря от тях, пише "24 часа". Жената била и млада баба, има две внучета в България.

Още по темата

Искра Попова е третата жертва. Тя е майка на застреляния Ивайло. Живеела е от години в Чикаго с американския си партньор Дейвид, който е също една от жертвите. Четиримата вечеряли, когато убиецът нахлул и стрелял. Трагедията се случила в събота привечер в апартамента на семейството.

Ивайло работел в сервиз за смяна на автомобилни стъкла. Цветанка преподавала от година в българската детска градина в американския град, грижела се за най-малките, а те я обожавали, съобщава BG-Voice.

Жертвите стават пет с 53-годишната Йоланда Топоска - сънародничка на нападателя, която съще бе разстреляна.
Трагедията става след като полякът влязъл през открехната врата при българите и започнал дастреля. След това убиецът се качил на третия етаж, където ликвидирал и полякинята Йоланда Топоска. Съседи смятат, че той е имал любовни чувства към нея.

Преди време, докато бил домоуправител на комплекса, се случвало нарочно да й спира тока. Малко след като полицията дошла на адреса, нападателят се приближил с вдигнати ръце. По-късно убиецът завел униформените до дома си, където показал пистолета си, който бил оставил на масата в хола. Полякът е арестуван.

Криштоф Марек е извършил убийствата със законно притежаван пистолет. Съседите му го описват като конфликтен човек, не можещ да контролира яда си. Като вероятна причина за постъпката му e финансов натиск, на който може би е бил подложен в последните дни, тъй като е имал сериозни проблеми с парите и опасност да изгуби жилището си. Бил е отстранен и от ръководството на жилищната асоциация в блока, където е живеел. Планирано е Марек да се яви в съда тази нощ българско време или във вторник.

.Два месеца преди полякът да разстреля жертвите си, полицията се отзовала на скандал в жилищния комплекс, където станали убийствата. Нападателят атакувал сина на една от жертвите си. Полякът, който е фалирал строителен работник, ударил в лицето сина на Йоланда Топоска на 3 август. 20-годишното момче било в дома на майка си, когато тя била застреляна.

Регистрите на полицията показват, че мъжът, обвинен в убийствата, няма криминално досие. Затворен, саможив, не обичал да говори - така описал убиеца 21-годишният син на Ивайло, който също живеел в Чикаго.

Алекс Плочиенник, механик, който живее на две врати от заподозрения, определя съседа си като "нестабилен". Той призна, че стрелецът ималпроблеми с някои от наемателите в сградата, включително трима от жертвите в съботното нападение. през септември полякът обявил фалит и дори бил съден от банка за дълг в размер на 18 000 долара.

"Няма мотив, който може да бъде известен като възможна причина за това убийство. Стрелбата е била изключително изненадваща, за жертвите.

От полицията беше категорично заявенио, че не е имало предишен контакт между тях и стрелеца. Жалби от страна на жертвите към нападателя не е имало, те не са имали никакъв досег - човешки, административен или какъвто и да било", каза Иван Анчев - главен консул на България в Чикаго. От консулството обявиха, бе ще съдействат на близките на семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Чикагоубийствобългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
5
 
! Отговори
шоп преди 4 години
До Ама ходене ?ами нали къщите са им от картон, дъски и стиропор, как да не се чува.Като ги подберат ураганите, напълнят океана с отпадъци и после ги строят наново.
24
4
 
5
 
! Отговори
Ама ходене ? преди 4 години
Общо взето като им чета житието-битието......,лузъри. Във всеки американски мегаполис тия дето живеят месец за месец,щат нащат са обособяват в такива квортали и блокове - като термитници.Бати строителството щом като стъпваш тежко,се чува дразнещо на долния етаж. У наште панелки поне се чува само бурния секс от долния или горния етаж.....,ама ходене???
23
2
 
12
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Най ми харесаха "царските палати"за живеене ,за които разказват българските емигранти във "велика" Америка.Като си дойдат все едно Рокфелер е на посещение в родата
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината е ЕДНА !!Бг чалгарите са надували музиката !Престанете да лъжете !!...Ако това е причината, жив човек да не е останал. Да убиеш пет човека така е разширено самоубийство. Защото след това следва само доживотен или смъртно. Можеш да искаш, ама не го правиш, защото не си т.ъ.п. До такова лудване се стига, когато си си загубил всичко (фалит в случая), не виждаш изход и именно вече не ти се живее. На теб като ти гледам едната причина, направо си за превантивно затваряне.
21
2
 
6
 
! Отговори
BUK-MH17 преди 4 години
До ... какво не ти е ясно, бе човече?? всичко е съвсем ясно и точно представено! Трябва само да го прочетеш внимателно, без дори да се напрягаш, може и между две хранения, ако можеш до толкова да се концентрираш. На нас все някой друг ни е крив-никога не се замисляме дали и при нас не прескача някоя искра в мозъка ни...
20
3
 
9
 
! Отговори
... преди 4 години
"Статията" е написана "уникално"! Дори след 3-тия прочит се чудиш кой, кого, как и защо е убил и имало ли е престъпление изобщо! Ясно е, че "журналиста" явно не е учил първите 25г от живота си! Така, като чета статуята си мисля, че е самоук, не много талантлив, "журналист", пишещ статуй като тази за да запълва времето между две хранения!!!!
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никаква чалга не е имало, бабата е била учителка в детска градина, такива хора не слушат чалга, поляка е бил озлобен от немотия, на 66 е щял да остане на улицата, завидял на българите и решил да си изкара злобата на тях, те с апартамент, а той на път да остане без апартамент.
18
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината е ЕДНА !!Бг чалгарите са надували музиката.Престанете да лъжете!!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочете хубаво това изречение: "Като вероятна причина за постъпката му e финансов натиск, на който може би е бил подложен в последните дни, тъй като е имал сериозни проблеми с парите и опасност да изгуби жилището си. Бил е отстранен и от ръководството на жилищната асоциация в блока, където е живеел. Планирано е Марек да се яви в съда тази нощ българско време или във вторник."Набийте си добре в главата, че там не пада нищо от небето, а напротив ходиш да въртиш колелцето в клетка.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въз основа на изложените в статийката "факти" какво води до извода за романтични чувства от страна на убиеца? Петя си довършва фантазмите по избор - просто така.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бързината да се напише новина, се бълва някаква пълна с противоречия, безмислена история, от която се объркваш толкова много, че започваш да се чудиш можеш ли да четеш на български въобще!
14
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия врати нямат ли в пещери ли живуркат. Влязъл през открехната врата. Как да го разбираме това. Да не би да искат да кажат че в чикаго е като у бг по времето на соца. Когато не заключвахме вратите и не слагахме затворнически решетки на прозорците.
13
16
 
11
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Най вероятно са го завлекли с пари, ама пред Колт-а всички са равни...
12
7
 
5
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
А, да сега е "domesticated violence", как не се сетихте по-рано това да измислите?
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тая версия и баба ми не се върза!Точно с този, с който е имал конфликт го е оставил жив. А другите, за които няма сведения, ги разстрелял. Тук нещо се прописа как роднините искали финансова помощ. Аз доколкото разбрах тези хора по собствена инициатива са ктанали граждани на САЩ. Това вече е тяхната родина. От къде на къде ще ни търсят за финансова помощ за наши "сънародници"
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Криштоф искал да смаже пушката!
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като не му е дала...
8
5
 
31
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Дивашка страна в коятто хората озверяват от мизерия и блъскане цял ден "за няколко долара повече".
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбирам нашите от къде са се научили на невероятни версии. Убива нашите за загрявка, преди да се качи да застреля изгората си, а момчето й на 20г. с което преди месец се сбил го оставя живо!? Ясно!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е днесбг бре, радвайте се, че ползват букви, а не емотиконки.