Кисинджър: Търговската война Пекин vs Вашингтон може да стане истинска

Първата световна избухна заради малка криза, посочва бившият държавен секретар
Обновена: 22 ное 2019 21:47 | 22 ное 2019 21:10,
39
Кисинджър: Търговската война Пекин vs Вашингтон може да стане истинска
Снимка: Reuters, архив

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че ако САЩ и Китай не успеят да разрешат търговската войа помежду си, тя може да прерасне в истински военен конфликт, предава AFP.

Трезвите забележки на Кисинджър, който играе важна роля за нормализиране на дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин, дойдоха на конференция в Пекин относно бъдещето на двата икономически гиганта.

"Ако се допусне конфликтът да протича неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош, отколкото беше в Европа", заяви той пред форума на Bloomberg New Economy, цитиран от "Фокус".

"Първата световна война избухна заради относително малка криза... а днес оръжията са по-мощни", заяви бившият държавен секретар.

Още по темата

Китай и САЩ водят търговски конфликт от 18 месеца, като двете страни не успяват да постигнат споразумение въпреки проведените редица преговори. Освен това нараства напрежението на дипломатическия фронт.

Пекин критикува яростно Вашингтон заради военноморските операции на САЩ в Южнокитайско море, а американците Китай за предполагаемите масови задържани на уйгури в Синцзян-уйгурския автономен окръг на Китай. Последно Конгресът на САЩ се обяви в подкрепа на протестите срещу китайските власти в Хонконг.

"Китай е голяма икономика. Такава сме и ние", заяви Кисинджър. "И заради това сме обречени да се сблъскваме по целия свят".

96-годишният изтъкнат дипломат посочи, че по време на Студената война основният приоритет за САЩ и Съветския съюз е бил да намалят количеството на ядреното оръжие. Но заради това, че конфликтите между САЩ и Китай винаги са били "пасивни", той предупреди, че няма рамка, според която Вашингтон да се договаря с Пекин, като с "военна сила". Ако двете страни продължат да виждат "всеки проблем по света под ъгъла на конфликта" помежду им, това може да е "опасно за човечеството", заяви Кисинджър.

По неговите думи, търговските преговори са просто "заместител" на по-съществени разговори за конфликтите между двете държави, включително напрежението около Хонконг.

На въпроса дали вълненията в полуавтономния регион на Китай могат да се превърнат в "епицентъра" за нова Студена война, Кисинджър отговори, че се надява "силно емоционалният" въпрос да бъде "уреден чрез преговори".

"Грешна посока"

Държавният секретар на бившия президент Ричард Никсън тайно лети в Пекин през 1971 г., за да започне преговори за нови отношения между САЩ и комунистическия Китай.

Кисинджър все още е уважаван от висшите китайски служителили, които му разпъват червения килим, когато посещава Пекин. Той проведе среща с президента Си Дзинпин в китайската столица през ноември миналата година.

На по-късна сесия във форума бившият министър на финансите на САЩ Хенри Полсън заяви, че вярва, че САЩ и Китай "сега са се насочили в грешна посока".

Той предупреди за нарастващите бариери пред визите и движението на хора, ограниченията в търговията и технологиите и че продължаващото икономическо напрежение ще "остави нашите страни и целия свят по-зле".

"Когато дойде следващата криза и тя ще дойде, защото идват финансови кризи, ще съжаляваме ,много, ако двете най-големи икономики в света нямат механизми за сътрудничество", заяви Полсън, който беше министър на финансите при бившия президент Джордж Буш-младши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иска му се на тоя престъпник
29
0
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
И Кисинджър и Соросс скоро ще отидат при Маккейн. А там за такива като тях страданието е необозримо, но за сметка на това вечно.
28
0
 
1
 
! Отговори
Карл Сейгън преди 4 години
Евреин да се откаже от заплата вече си е парадокс. Остава да си назначи вицепрезидент арменец, и той без заплата, за да стане парадоксът вселенска аномалия.
27
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Езикът на тялото. Тръмп е от удобната дясна страна на ЦзинПин. Когато посреща в Белия Дом обикновено Тръмп е от ляво, а отдясно са гостите му за да не се налага да се присяга при ръкостискане. Подробности, които казват кой е шефа.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кисинджър не вижда вече по-далеч от носът си.На Китай а и на много други страни по света нинак не им харесва "мътенето"на водата в Южно Китайско море.А Русия и Китай вече са обвързани с икономически интереси.За война и дума не може да става.Просто става дума за пари и власт.И президента Путин предупреди,че който посегне на Русия с ядрено оръжие,пръв ще изчезне от земята и че руснаците ще отидат в Рая.А това"преведено"означава,че Русия може и да пострада но ще оцелее,както и друг път е било.
25
0
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Това нее ли стара новина!?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иска им се война, вече само за това им остана да се молят. 2020 ще загубят отново
23
0
 
2
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
кисинджър напомня за себе си и се прави на обществено полезен, какъвто никога не е бил. първо, самият израз "търговска война" за случая е повече от пресилен. и второ, но не по-маловажно светът отдавна не е на нивото на 1971г.
22
2
 
4
 
! Отговори
Развоят е ясен преди 4 години
Петелът ще ги смачка. Те са комунисти и диктатори, а такива винаги губят пред демократите, защото са нещо противоестествено във вселената. Свободата на хората не се дава от правителството, а им е дадена от Бог. Който не е съгласен с това може да върви да си чупи главата.
21
4
 
5
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
А дано....та да видят американците колко юана ще стане след войната ориза в Америка.
20
2
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 години
тоя пък другия , за войни мечтае , кой в днешно време иска да бъде затворен в бункер за следващите 50г , никой богаташ не би искал да изживее дните си така и никой няма да го позволи освен няколко нихилисти които си мечтаят за това ,американците ще правят майдани до скъсване , печатат пари с които плащат на скъсани тинейджъри и маргинали за революции ,това им е играта в момента,ако плащаш 10000$ на ден на люмпени то държавата плаща по 100 000$ на ден за полиция и противодействие , после и щети
19
1
 
14
 
! Отговори
Pennywise преди 4 години
Стига сте плашили хората бе рептили. Що не идете на жълтите павета да се разберете като мъже ми тука дрънкате глупости за войни. Пазарите са вече толкова големи, че никой няма кяр да започва война
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Произведено в Китай - от Ай фон .до прахусмукачка
17
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност Китай за да бъде това което е днес е в много голяма степен заслуга на Кисинджър. Той беше автор на тезата, че за да бъде поставен СССР на колене трябва да се възроди Китай. Китай беше възроден и СССР скончи, но днес самият Китай стана заплаха за САЩ. Миналата година Кисинджър разви тезата че сега САЩ трябва да се съюзи с Русия за да обуздае Китай, но вече никой не иска и не слуша съветите на Кисинджър.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кисинджър е в напреднала деменция и говори врели некипели
15
1
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Нека 2та тумора се самоунищожат, нека вземат и 3тия при тях да си направят една самоунищожителна тройка и да спасят света от присъствието си.
14
3
 
22
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Робинзон Крузо съзря гърне с жълтици в морето и накара Петкан да ги извади,като му плати.После Петкан слугуваше на господаря си,срещу жълтици.Но...жълтиците при Робинзон свършиха- вече са в Петкан.Петкан стана господаря! Аналогичен е случаят между САЩ и Китай( Петкан).
13
6
 
11
 
! Отговори
ЕВАЛА НА usa преди 4 години
Най ми харесваше американският посланник Джеймс Пардю който си попръдкваше в предаванията на БНТ
12
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп с иглата спъка китайския бaлoн - в момента се чува цвърчене на гръмнал бaлон
11
16
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Китай ще бъде заличен от Картата много бързо. НАТО това чака.Кво чака бе гений? Тръмп абдикира от отговорност на всички фронтове. Тръмп е кyx високопарен страхливец. Нищо не може НАТО докато Тръмп е на власт.