САЩ започва втори фронт на търговската война – цел е Франция

Американците искат да наложат мита за 2.4 млрд. долара
3 дек 2019 10:57,
28
САЩ започва втори фронт на търговската война – цел е Франция
Снимка: Reuters

САЩ планират да наложат мита върху вноса на френски продукти на стойност 2.4 млрд. долара заради въведения данък за дигиталните компании в европейската страна. Мерките се отразиха негативно на големи американски компании като Google, Facebook, Apple и Amazon, припомня Bloomberg.

Още по темата

“Френският дигитален данък дискриминира американските компании“, се посочва в официална позиция на Търговското представителство на САЩ. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обясни, че агенцията обмисля дали да започне разследване за сходен дигитален данък в Австрия, Италия и Турция.

Ходът се случва няколко часа, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от Аржентина и Бразилия.

„Решението изпраща ясен сигнал, че САЩ ще предприемат мерки срещу дигиталните данъци, които дискриминират или налагат ненужни ограничения на американските компании“, отбеляза Лайтхайзър в официално изявление. „Вашингтон се фокусира върху борбата срещу нарастващия протекционизъм от страна на членките на Европейския съюз, който несправедливо е насочен към американските компании“, допълни той.

Митата ще бъдат наложени след периода за обществено обсъждане в началото на 2020 г.

Докладът от понеделник включва 4-месечно разследване за данъчния режим на Франция. Подобен подход беше използван преди година, за да се разгледат практиките на Китай по отношение на интелектуалната собственост. Поради това Вашингтон наложи мита върху китайски внос за 360 млрд. долара.

Пълния анализ прочетете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Чук преди 4 години
Гъсто майна почва да става интересно
22
0
 
4
 
! Отговори
оле боже с манекенки преди 4 години
Този поне да беше обложил и манекенката! Колко ли гратисчии му докара?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои се правят на мъже, въпреки годините си и да не са гледали "Мъжки времена" - едно е да го искаш, друго е да го можеш, а ...! Този човечец вече нищо не го може!
20
0
 
4
 
! Отговори
глупак от джунглата преди 4 години
Бре, че дърта ...ПРОСТОТИЯ!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ и Западна Европа завладяха пазара на Източна Европа и Съветския съюз. Хората от Източна Европа загубиха работни места, пазари, износ, и настъпи икономическа криза.Сега Китай и Европа завлядяват пазара на САЩ и те обявяват война. "Студената война" беше една икономическа война за пазара на Източна Европа.
18
1
 
23
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Толкова елементарен е съкрушителен отговор, че няма накъде повече. Преди месеци Китай благо сподели: "Ами, ще спрем вноса на американска соя и царевица, а вие се оправяйте с вашите фермери". И, о чудо! Сащ се върна на масата на преговори с Китай. Не, че няма да се зъби още извесно време, но ще е по скоро ей така, да не си загуби съвсем достойнството. Изобщо, живеем в интересни времена :)
17
3
 
19
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
САЩ воюват срещу светът.Не е лошо, когато някой пише, да знае и малко граматика. Пише се: САЩ воюват срещу светА (а не "светЪТ"!)
16
1
 
14
 
! Отговори
смях преди 4 години
2 млрд евро. Тва са джобни пари за империята на Франция.
15
21
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
САЩ воюват срещу светът.НЕ САЩ! Тръмп и неговите кукловоди!Ако беше Х. Клинтън президент, нямаше да се получат тези аномалии със санкциите!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен сащ малки с ***
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ воюват срещу светът. Който не е васал и абдикирал националните си интереси да се готви за цветни революции и санкции.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми да се регулира пазара или да се остави сам по себе си са крайности. Те са пробвани и се пробват и сега. Новото се оприличава на проблем и се затваря темата с това , така ли? Е,ако имаме колонии няма да е така . На Луната например там за разлика от тук нещата щяха изглеждат по-различно :-) Може би. Ако оставаме заедно всички тук още дълго време това си е казус за решаване. Зависи кой как чете фактите и гледа зад тях или спира до границите на своите си интереси.
11
9
 
8
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убаво! Че имаме такъв свестен партньор като САЩ
10
3
 
20
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Видно е обаче , че Тръмп е първия Американски Президент, който се грижи добре за страната си.Ти много надалече виждаш! Как се грижи? Американските фирми, се чудят как да "прескочат" санкциите на шопара.Foxconn (aмерикански концерн) получи от Huawei поръчка за производството на 50 милиона 5G смартфонаНали Тръмпона наложи санкции на Huawei??Всичко ще има временен ефект докато той е президент и залага "бомби" за следващият.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така поединично ще се разправят с всяка държава в Европа и на никой в ЕС няма да му хрумне да дадат отпор
8
6
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Франция оттече, защото не е милиарден Китай. Кво му трябваше на Макарон с тази "мозъчна смърт"!?
7
9
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Нали алкашами много харесваха Тръмпона?Той не е никакъв бизнесмен или държавник. Ако беше такъв щеше да развива икономиката на САЩ, а не да търси външни източници на финанси. По-опасен от глynaв човек с власт, е rлynaв човек с власт и пари.
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пак разправяйте приказки за свободен пазар и свободна пазарна икономика. Пазарът на империалистическите страни не само не е свободен, но е силно дотиран за определени марки и нескрито рестриктивен за неугодитес цел налагане на международно влияние.
5
3
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Вместо казуса да се решава ,той се етикира като проблем. И най-развитите сами себе си прецакват вторачени в пъпа си. Е , как тогава Китай ,Русия и Турция няма да са стухии!?Блоковете се разпадат ,но се оформят полета -общирни и огромни .Примерно как екологоята да се съвмести с новоразвиващитесе икономики. Пазарът с всичките му познати страни явно има ново проявление. Да се отрече или да се водят тези войни ? Дайте нобелова награда за теи ,които го измислят.
4
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази война (ако е война де) вече е спечелена от САЩ. Макроновците няма да посмеят да се правят на важни пред американците, във франция цари страх от Америка ето защо французите ще отменят данъците и американците ще отменят санкциите и готово.