До 2030 г. половината американци ще са с наднормено тегло

Изследването е на учени от Харвард и университета "Джордж Вашингтон"
19 дек 2019 11:56, Ния Христова
30
До 2030 г. половината американци ще са с наднормено тегло
Снимка: Pixabay

След направено изследване американски учени установиха, че до 2030 г. почти половината от възрастните американци ще са с наднормено тегло, съобщи БТА. Проблемът със затластяването се оказа по- сериозен от предполаганото.

"Това е много тревожно", сподели д-р Лорънс Епъл от университета Джонс Хопкинс, който е експерт по хранене. "Ще имаме ужасни проблеми в медицински и финансов аспект, защото твърди много хора ще тежат твърде много", допълни д-р Епъл.

Изследването е направено от учени от Харвард и университета "Джордж Вашингтон" и е публикувано от сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Наднорменото тегло повиша в пъти риска от сърдечни болести, инфаркти, инселти, диабет, рак и води до редица други здравни проблеми. Затлъстяването се определя по индекса на телесната маса, който е свързан със съотношението между ръст и тегло. нормалните норми на този индекс са под 25. При хората с наднормено тегло той е от 25 до 30. Средно затлъстелите хора са с индекс от 30 до 35, а при тези със сериозно наднормено тегло индексът е към 35 и нагоре.

Според центровете за контрол и превенция на болестите повече от 40 % от възрастните американци имат проблеми със затластяването. Според новото изследване, към 2030 г. повече от 49 % от американците ще са с наднормено тегло. В 29 щата те ще са повече от половината.

Затлъстяването е най- разпростарено сред жените(28%), чернокожите(32%) и хората с нисък доход (32%).

Парадоксално е това, че хората с малко доходи и възможности да си купят храна, тежат повече. Добрата новина до този момент е, че случаите на диабет намаляват, поради ранното диагностициране и лечение.

Центровете за контрол и превенция на болестите отчитат спад на затлъстяването при децата в предучилищна възраст, на които в училищата се сервира храна по правителствени програми. Затлъстяването е със спад от 16% през 2010 г. на  14% през 2016 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Слабичък преди 4 години
Госпожо Христова, избрали сте невероятно важна за българите тема. Развалнувахте ме. . . . .who gives a shit? Обичате да дъвчите стари дъвкани теми, ще направите възрастните и безработните по -щастливи? Аз лично никога не бях чувала че американците са дебели. Ауууу ни ги е срам. Изпратете ,,вашата '' статия в USA за да се засрамят.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не са на диета, щото сега всички са дебели ***.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Добрата новина до този момент е, че случаите на диабет намаляват, поради ранното диагностициране и лечение"Това не го разбирам, как може да намаляват поради ранното диагностициране - или го имаш или го нямаш независимо кога ще ти го открият. А диабетът е нелечим.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2030 г. половината американци ще са с наднормено теглоDAY BOJE
20
5
 
1
 
! Отговори
путиноид-колхозник преди 4 години
До Поп АндрейИ какъв е отговорът попе.Кажи си заучените глупости.Пак почваш да хвалиш красивите и умните ли?И как българите са прости *** и не щат да ви избират.Вие искате да оправите българия, ама *** не щат да гласуват за вас.Давай.Знаем ти плочата наизуст, ама пусни я още веднъж.
19
2
 
14
 
! Отговори
СС преди 4 години
И сега са си лоени топки,просто ще се търкалят след някоя година ...
18
1
 
1
 
! Отговори
Поп Андрей преди 4 години
До ***-колхозникВъпроса драги е, защо ги пращат, като тридесет години вече сме прегърнали евроатлантическите ценности и цъфтим и връзваме в ЕС.Защо не си стоят тука, а руснаците да пращат децата си при нас...............
17
7
 
0
 
! Отговори
до 9 от славянин преди 4 години
''Защо ли другарите русофили си пращат децата в САЩ, а не в Куба и Венецуела?''Ами статията го казва защо: защо там е голямото плюскане!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЙеллоустоунТоя Йелоустон го чакаме повече от светлия комунизъм.
15
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 4 години
Бре не знам, *** гато ходих на бригади у америката една негърка хамериканка си беше харесала едното приятелче дето бяхме с него на бригада! Викам му Гошеее Гоше изгоре! Тая мадама беше барем 120-130 кила на ръст метър и 60 беше поне 2-3 пъти колкото Гошето! Ако го беше спипала в някое кише щеше да го затисне и .....
14
6
 
1
 
! Отговори
вовка преди 4 години
До Анонимен 13250 долара!!!!Че това е със 100 долара повече от минималната заплата във велика Россия.
13
2
 
2
 
! Отговори
Йеллоустоун преди 4 години
2030 ??????Ха,ха, ха.....................
12
2
 
12
 
! Отговори
Карл Маркс преди 4 години
В САЩ - половината дебели, половината тънки.В Северна Корея - един дебел, другите тънки.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
попитаите БГпенсионерите те ще ви кажат евтина и ефикасна диета за отслабане едно от условието обаче е да живеете с 250 долара на месец резултатът е поразителен разбира се ако не гушнеш букета
10
8
 
2
 
! Отговори
Тревожно преди 4 години
Представяте ли си - ще имат САМО 150 млн човека с нормално тегло. Защото са на купони. А руснаците, понеже постоянно забогатяват, всичките им 140 млн ще са дебели.
9
5
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Аз честно да ти кажа, бих отишъл да уча в Русия. С най-голямо удоволствие. Бих отишъл и в Щатите да уча.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е същото. Тука масово жените и мъжете минат ли 40 качват килограми.
7
10
 
7
 
! Отговори
путиноид-колхозник преди 4 години
Защо ли другарите русофили си пращат децата в САЩ, а не в Куба и Венецуела?
6
0
 
7
 
! Отговори
Имат си за ядене преди 4 години
Ще ядатДа му мислят другите
5
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро великите сили ще си поделят Русия западна Русия за Украйна,Сибир за Китай, Курилите за Япония и за САЩ северния полюс. От Русия ще остане московска област.