US сенатор иска блокиране на сделка на Келнер, от която зависи bTV

Марко Рубио иска да се преразгледа сделката за продажбата
Обновена: 27 фев 2020 13:41 | 27 фев 2020 13:41,
71
US сенатор иска блокиране на сделка на Келнер, от която зависи bTV
Снимка: БГНЕС

Американският сенатор от Републиканската партия Марко Рубио поиска да бъде спряна сделката на чешката PPF Group, чийто собственик е Петр Келнер. С тази сделка бизнесменът щеше да придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enerprises, която притежава българската телевизия bTV.

Рубио, който е начело на Комисията за Китай, в която заседават представители и на двете камари на парламента, настоява, че чешката компания действа като "подставено лице на Китай в чешката република" и допълва, че притежаваните от PPF телекомуникационни фирми работят в сътрудничество с Huawei за развитието на 5G мрежите.

CME Group притежава водещи в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения, пише The New York Times. По този начин конгломератът достига до 97 млн. души, посочва Рубио.

Още по темата

Сенаторът призовава Доналд Тръмп да направи преглед на сделката в контекста на националната сигурност и решението на AT&T да се раздели с PPF Group.

От AT&T засега не са коментирали призива на Рубио, но от PPF group заявяват, че информацията на Рубио е "невярна". Те настояват, че тази информация идва от чешки политик. PPF Group допълва, че само е наследила технологията на Huawei след като миналата година придоби норвежкия телекомуникационен оператор Telenor.

"PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без каквито и да било последващи мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация", се казва още в изявлението на компанията, като в допълнение заявяват, че ще се свържат със сенатора.

Според сенатор Рубио обаче, дъщерно дружество на PPF Group - Home Credit е наело фирма за връзки с обществеността, която се е заела с манипулиране на общественото мнение за Китай.

Той смята, че фирмата шпионира чешки политици и оказва медиен натиск за спиране на критични спрямо Китай статии. Рубио още твърди, че се цели създаването на мозъчен тръст на име Sonoskop с анализатори, които са пристрастни в мнението си за Китай.

Републиканецът иска от комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ да преразгледа сделката, тъй като тя „подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай“.

Администрацията на президента Тръмп добави Huawei към икономически черен списък през май, позовавайки се на проблемите на националната сигурност и лобира чуждестранните правителства да не допускат Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма бивша *** ,бивш *** и бивш комунист ,затова комунистите скачат като ужилени че някой пречи на любимия им червен Китай.
19
1
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Малкия Марко Рубио да си гледа държавата, специално AT&T са такива монополисти в САЩ, заедно с VIACOM и Disney придобиха каквато медия и телекомуникационна компания имаше за придобиване, като са стигнали статут подобен като на банките от Уоустрийт, твърде големи за да ги оставим да фалират, и за това данъкоплатци и държавата им плаща масрафа. AT&T са практически пред фалит с 160 милиарда дълг, познайте кой ще ги извади от блатото за сметка на хората....
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а сащ що чини да се занимава с наши си неща. после не се бъркала, айде, всички знаем, че и коронавируса пусна и сега му "намери" ваксина
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако короната не ни довърши, 5G мрежите ще са поводът за поредната война.5G мрежите са модерен инструмент за влияние.Хегемонът за нищо на света не иска да отстъпи васалните територии.
16
3
 
4
 
! Отговори
Брудос преди 4 години
Всеки коментира! И пита! Защо така а не иначе? Макар че всеки знае че във форума отговор няма да намери. Нека най-смелият (аз не съм смелчага) да се срещне с г-жа Мустафа, тя има приемен час. И да пита нея! И да пише след това във форума, за да знаем и ние, страхливците, каква е истината (На Козяк 16)
15
4
 
11
 
! Отговори
Умен преди 4 години
Не гледам BTV! Ако искат и чукчите в Сибир да я купят, все ми е тая. Да му мислят тези, които медията облъчва с тъпите си новини и предавания.
14
6
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Ето ви задокеанската демокрация-българите са роби на САЩ !
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи медиите трябва да са само и изцяло под контрола на САЩ по цял свят, иначе не е демократично. Не може да има руски и китайски медии, само кравешки.
12
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ся па некакъв келнер...Сервитьори,бензинджии,пожарникари,милиционери,тъмни мутри,далавераджии "поръчковци",...-ТОВА са "интелектуалците",търкалящи света днес...Към пропастта..
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде накъде някакъв от другия край на света ще казва на суверенна държава какво да прави. Китай вече технологично е по-напред от САЩ и изгражда 5g а краварите ги е яд и се чудят как да ги спрът.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БТВ дават възможно най-гнусните новини - 15 мин правене на четки на властта, избягване на неудобни теми, и 30 мин безполезни глупости...
9
1
 
8
 
! Отговори
fiki преди 4 години
ако това стане и САЩ спрат тази свелка, която няма нищо общо със САЩ само ще покаже колко зависими и продажни са страните, които имат реално отношение към сделката. Добре щеше да е журналиста писал статията да каже дали вече е одобрена от институциите в България.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фатма ГЩе пуснат китайски,много са яки азиатските филми и сериали.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ от къде на къде ще се намесват в търговска сделка? Смешно е,че БТВ,която никой не гледа,а ако гледа и няма доверие е важна за националната сигурност на такава голяма,и силна държава като САЩ.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на хамерикансите не им омръзна да се мешат по света и у нас
5
1
 
18
 
! Отговори
Лицемери преди 4 години
Чакайте бе, кво стана с приказките за свободния пазар и либералния капитализъм?
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бтв трябва да се национализира от държавата като пети канал бнт5
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ за пореден път доказват, че ни управляват и няма свободна медиа
2
6
 
18
 
! Отговори
Фатма Гюл преди 4 години
Ужас, дано само Босфор ТВ не спрат турските сериали, че за какво ще живеем?
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E нали демокрация и свободен пазар? Купувайте акции там и да не ви пука!