US сенатор иска блокиране на сделка на Келнер, от която зависи bTV

Марко Рубио иска да се преразгледа сделката за продажбата
Обновена: 27 фев 2020 13:41 | 27 фев 2020 13:41,
71
US сенатор иска блокиране на сделка на Келнер, от която зависи bTV
Снимка: БГНЕС

Американският сенатор от Републиканската партия Марко Рубио поиска да бъде спряна сделката на чешката PPF Group, чийто собственик е Петр Келнер. С тази сделка бизнесменът щеше да придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enerprises, която притежава българската телевизия bTV.

Рубио, който е начело на Комисията за Китай, в която заседават представители и на двете камари на парламента, настоява, че чешката компания действа като "подставено лице на Китай в чешката република" и допълва, че притежаваните от PPF телекомуникационни фирми работят в сътрудничество с Huawei за развитието на 5G мрежите.

CME Group притежава водещи в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения, пише The New York Times. По този начин конгломератът достига до 97 млн. души, посочва Рубио.

Още по темата

Сенаторът призовава Доналд Тръмп да направи преглед на сделката в контекста на националната сигурност и решението на AT&T да се раздели с PPF Group.

От AT&T засега не са коментирали призива на Рубио, но от PPF group заявяват, че информацията на Рубио е "невярна". Те настояват, че тази информация идва от чешки политик. PPF Group допълва, че само е наследила технологията на Huawei след като миналата година придоби норвежкия телекомуникационен оператор Telenor.

"PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без каквито и да било последващи мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация", се казва още в изявлението на компанията, като в допълнение заявяват, че ще се свържат със сенатора.

Според сенатор Рубио обаче, дъщерно дружество на PPF Group - Home Credit е наело фирма за връзки с обществеността, която се е заела с манипулиране на общественото мнение за Китай.

Той смята, че фирмата шпионира чешки политици и оказва медиен натиск за спиране на критични спрямо Китай статии. Рубио още твърди, че се цели създаването на мозъчен тръст на име Sonoskop с анализатори, които са пристрастни в мнението си за Китай.

Републиканецът иска от комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ да преразгледа сделката, тъй като тя „подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай“.

Администрацията на президента Тръмп добави Huawei към икономически черен списък през май, позовавайки се на проблемите на националната сигурност и лобира чуждестранните правителства да не допускат Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари