US сенатор иска блокиране на сделка на Келнер, от която зависи bTV

Марко Рубио иска да се преразгледа сделката за продажбата
Обновена: 27 фев 2020 13:41 | 27 фев 2020 13:41, Боряна Павлова
71
US сенатор иска блокиране на сделка на Келнер, от която зависи bTV
Снимка: БГНЕС

Американският сенатор от Републиканската партия Марко Рубио поиска да бъде спряна сделката на чешката PPF Group, чийто собственик е Петр Келнер. С тази сделка бизнесменът щеше да придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enerprises, която притежава българската телевизия bTV.

Рубио, който е начело на Комисията за Китай, в която заседават представители и на двете камари на парламента, настоява, че чешката компания действа като "подставено лице на Китай в чешката република" и допълва, че притежаваните от PPF телекомуникационни фирми работят в сътрудничество с Huawei за развитието на 5G мрежите.

CME Group притежава водещи в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения, пише The New York Times. По този начин конгломератът достига до 97 млн. души, посочва Рубио.

Още по темата

Сенаторът призовава Доналд Тръмп да направи преглед на сделката в контекста на националната сигурност и решението на AT&T да се раздели с PPF Group.

От AT&T засега не са коментирали призива на Рубио, но от PPF group заявяват, че информацията на Рубио е "невярна". Те настояват, че тази информация идва от чешки политик. PPF Group допълва, че само е наследила технологията на Huawei след като миналата година придоби норвежкия телекомуникационен оператор Telenor.

"PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без каквито и да било последващи мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация", се казва още в изявлението на компанията, като в допълнение заявяват, че ще се свържат със сенатора.

Според сенатор Рубио обаче, дъщерно дружество на PPF Group - Home Credit е наело фирма за връзки с обществеността, която се е заела с манипулиране на общественото мнение за Китай.

Той смята, че фирмата шпионира чешки политици и оказва медиен натиск за спиране на критични спрямо Китай статии. Рубио още твърди, че се цели създаването на мозъчен тръст на име Sonoskop с анализатори, които са пристрастни в мнението си за Китай.

Републиканецът иска от комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ да преразгледа сделката, тъй като тя „подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай“.

Администрацията на президента Тръмп добави Huawei към икономически черен списък през май, позовавайки се на проблемите на националната сигурност и лобира чуждестранните правителства да не допускат Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ ще фалират, Франция е №1, без Франция нямаше да има САЩ.
Франция е майка на цивилизацията.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ са номер 1, какъв фалит. Никога няма да фалират.
Това е най-мощната държава в цялата история на човечеството.
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сащ трупат дълтове и са пред фалит, Китай ще ги изпревари.
Франция е най-великата страна! Без Франция нямаше да съществува ФАЩ.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай е в криза, Русия стагнира и е изолирана, ЕС се бори с бежанци и с Брекзит.
САЩ са единствената суперсила. И слава Богу, иначе без тази държава сигурно нямаше да има човечество. Благодаря на САЩ, че през 1990г. ме освободи от империята на злото СССP=
62
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Little Mario. Така го наричаше Тръмп по време на републиканската кампания за номинация 2016г.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де, като развалят сделката с Келнер след това със Сервитьор ли ще сключат нова?
60
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Йелоустоуне,защо мълчиш?Да помогнем ако трябва?
59
0
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Всъщност става ясна причината, поради която чалгавизията предназначена за опростачване на населението БиТиВи е толкова противна на Българите.
58
0
 
2
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 1 месец
До Анонимен
НЕ МОГАТ ДЯ Я ПОПИТАТ ЗАЩОТО ЕЗИЦИТЕ ИМ СА ЗАЛЕПЕНИ ЗА... И
57
0
 
10
 
! Отговори
ПОМНИМ преди 1 месец
КОГАТО ДОГАН И БЕЕВСКИ ВЗИМАХА МЕДИИ НА КИЛОГРАМ,

НИКОЙ НЕ СЕ ЗАГРИЖИ ...
56
6
 
1
 
! Отговори
мишо бирочето преди 1 месец
български селянин иска една вечер с мелания. на следващата сутрин ще е пред нас с куфарите, доландо жуниър и половината имане на тръмп. в чест на сватбата че дам на секи български пурко по десет долара. че ги пускам с келикоптери над села и паланки.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 1920г. Британската империя се разпростира върху 1/4 от сушата и владее световните океани, а днес през 2020г. Британия е едно изолирано островче и периферия на Европа пред разпад. САЩисаните не ги чака по-различна съдба. През 2120г. може САЩ дори да не съществуват. Англосаксонския свят неумолимо губи доминацията си, а малкия Рубио нищо не може да направи. Китай ще продължи възхода си за добро или за зло. Света става все по-многополюсен. И това е добре.
54
1
 
1
 
! Отговори
Брудос преди 1 месец
До 28.
Приемам твоите аргументи. Печалното при нас е че в такъв случай ние винаги намираме опрадание, в смисъл че " ..те и другите бяха маскари!" И темата е изчерпана, с никой не сме скарани, ... А пък и защо ли да се караме?
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, не ни трябват никакви жълтиПишки в България. За 2-3 поколения ще ни претопят, тези се плодят като зайците.
52
8
 
10
 
! Отговори
Бойко преди 1 месец
Добре, че са американците пак да ни осветят какво всъщност става зад кулисите. в момента Не ни трябват никакви китайци тука особено пък в медиите. Досега само лъжи за някакви китайски инвестиции в производството и ние като лапнишарани се радваме като малки деца. Инвестирайте първо 2-3 милиарда в производсвото да ви видим колко сте сериозни и тогава ще решим за телевизията.
51
8
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Сенаторчето да вземе да извади парите си и направо да я купи тази телевизия, а не да рони сълзи.
50
5
 
13
 
! Отговори
Хили лайкли преди 1 месец
"Марко Рубио иска да се преразгледа сделката за продажбата"

Пропуснали са да му бутнат ли що ли?
49
4
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
.."змията хапела".......ха,ха,хаааааааааа...
АМИ , ТАКА Е ...Я СССР , КАК ХАПНА ДЪРВОТО КАТО СЕ ВЪРНА ОТ АФГАНИСТАН....ХА,ХА,ХААААА...

А, АЗ ДА ТИ РАЗПРАВЯМ ЛИ ЗА ЧЕРВЕНАТА ЛИСИЦАТА И КОЧА И НЕГОВИТЕ МАРТИНКИ ...КАТО ПИТАШ ЗА САЩ??!!!
ЩЕШ ЛИ...??!
48
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рубио има предвид Кремъл, а не Китай !
47
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Змията хапе най-много когато умира. Залязващата американска империя е на доизживяване, давеща се в дългове, в социален и политически хаос. Сън не ги лови и се опитват да променят този факт, но колелото на историята вече започна да се завърта със смазващата си тежест върху тях. През 1950г. САЩ държат 70% от световния БВП. Сега САЩ държи под 20% от БВП и този процент ще продължи да намалява с всяка изминала година. А те ако искат могат да наложат санкции на Европа да спре да диша.