100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19

Тръмп: Бяхме ударени от невидим враг и то силно
Обновена: 28 мар 2020 08:24 | 28 мар 2020 08:18, Елка Василева
115
100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ одобри безпрецедентни стимули и помощи на стойност 2,2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп сложи подписа си под документа и той придоби силата на закон. "Бяхме ударени от невидим враг и то силно", каза Тръмп на церемонията по подписването в Овалния кабинет.

Това е най-големият финансов пакет от мерки, приеман в историята на САЩ, отбеляза Франс прес.

Мерките бяха приети в Сената и Камарата на представителите почти единодушно, което е рядко срещано явление. То показва колко сериозно се отнасят републиканци и демократи към пандемията в момент, когато американците страдат, а здравната система има опасност да не издържи на напрежението, отбеляза Ройтерс.

Още по темата

"Нашата нация е изправена пред извънредна ситуация в икономическата и здравната сфера с исторически пропорции заради коронавируса, най-страшната пандемия от над 100 години насам", каза председателката на долната камара Нанси Пелоси в края на тричасовия дебат.

От тези 2,2 трилиона долара 500 милиарда ще бъдат насочени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 милиарда ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства.
Кредити в размер на 350 милиарда ще бъдат отпуснати на малкия бизнес, 250 милиарда са предвидени за помощи за безработица, а поне 100 милиарда долара ще бъдат насочени към болници и други институции от системата за здравеопазване. Тридесет милиарда ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

Броят на болните от COVID-19 в САЩ надхвърли вчера 100 000 души, съобщи университетът Джонс Хопкинс. Въпреки че е страната с най-много заразени в света, починалите в САЩ от коронавируса са по-малко в сравнение с други държави - 1544.

Тръмп нареди на компанията "Дженерал мотърс" да произвежда респиратори за болниците, които лекуват заразени с коронавирус пациенти.

"Това решение ще позволи да се гарантира бързото производство на респиратори, които ще спасят американски животи", каза той.

С подписването на заповедта Тръмп се позова на закон от времето на Корейската война, който дава право на президента да изисква от компании да сключват договори и да изпълняват поръчки, смятани за необходими за целите на националната отбрана.

Нюйоркската фондова борса приключи вчерашния ден с понижение на котировките, но отчете като цяло огромен скок на седмична база. Дау Джоунс отбеляза растеж от 17,6 процента за седмицата - най-голямото седмично увеличение за промишления индекс от юни 1931 година. За Насдак и Сандард енд Пуърс 500 седмичният растеж е съответно 9,1 на сто и 10,3 на сто. Според анализатори причината за стабилизирането на финансовите пазари, разтърсени от кризата с новия коронавирус, е намесата на централните банки.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
12
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Този кредит ще изплащаме и ние, тъй като сме колония , като свърши всичко очаквайте увеличаване на данъците х3 и цените на всичко с 20-30%
78
11
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДАВАТ ФИРА ОТ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ ! ФАЩ ФАЛИРА!СЕГА , ЧЕ МОЛЯТ СТАЛИНКА ЗА НЯКОЕ ПОЛОВИН ТРИЛИОНЧЕ ДА ЗАКЪРПЯТ ВРЕМЕННО ПОЛОЖЕНИЕТО!
77
10
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Печатат долари, за да спасят едрия бизнес и банките в лошо състояние. Долара губи още от стойността си. Краен губещ - обикновения човек. Учудващо е, че все още има хора съхраняващи спестяванията си в долари. Може накрая да се окажат неприятно "изненадани"...
76
4
 
10
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ама и Вас ли изненада бре?Все едно,съпругата ми,да е изненадана от обяда,който сама е сготвила............
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А В ТОВА ВРЕМЕ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ, А БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР ПРАВИ ПЪРВИ СТЪПКИ КАТО АМБУЛАНТЕН ТЪРГОВЕЦ НА МАСКИ СРЕД ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ.
74
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краят на сащ като държава номер 1 е близо.
73
1
 
5
 
! Отговори
Става страшно преди 4 години
Леле ама тя тая сума е близка до щетите от втората световна война.
72
12
 
6
 
! Отговори
малоумен комунист преди 4 години
все оште тварда че те сами си го пуснаха да могът сега да обвинят дрогаря Путин чи тои го е пуснал и да одарат китаиската икономика. така като са самозаразиха се едно имат алиби ама нии не ядем колците с доматите
71
3
 
21
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Прочете в дъ гардиан какво казва Гордън Браун... иска създаване на временно световно управление за справяне с кризата, докато се намери ваксина. А колко временно ще бъде си помислете сами.Още ли спите сладко? :)
70
8
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
не е невидим враг а впк на сащ защо Пентагонът има бюджет от 748 долара защое продадено оръжие на са за 350 милиарда вирнете ни парите за самолетите воинатавече е биологическа и икономическа целта е да се съсипе Европа и да се повториплана маршал за които остане жив
69
6
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Положението е повече от кофти. Тръ гва се по познатият път на прехвърляне негативите на други страни. Но сега разликата е такава че го няма соцлагера и няма на кого да се изсипят дълговете на Запада. Грешка, има но там царува един КГБист с който никак не е безопасно да се конфронтираш.Цначи остава единствената възможност САЩ да разтоварят своите задължение на Европа! Хи-хи-хи евроатлантическо сътрудничество, баце !
68
7
 
10
 
! Отговори
fool of a took преди 4 години
9/11 се повтаря, само че под друга форма. :)
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"50, ТЖ даде златото ни на колхозните при.мати преди 50 години, не си измисляй небивали истории, боярищнико!" А тиквоглавият му гавазинът това дето беше останало го даде на Дънди прешъс, говежди
66
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците печатат хартийки и генерират инфлация.Всички се усетиха че е време да започне криза за рестарт на дългове и икономика.Балона е надута и без война трябва друг страх като вирус.След няколко месеца изведнъж ще изчезне, защото и сега няма нищо опасно и разберете че вирус не убива. Убиват неправилно или нелекувани тежки болести.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а ние ще продължаваме да сме в блатото и да си мечтаем!Говори само от свое име, ако обичаш
64
9
 
18
 
! Отговори
Владимир Путин преди 4 години
Печатането на долари няма да ги спаси. Нато го видяхме колко е кадърно в Италия. Скоро ще почнат да кацат руски самолети в Ню Йорк натоварени с помощи и екипирани за борба с биологично оръжие.
63
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив господин президент.Видим е,комунистическата *** в Китай ви се надсмива.Докога Америка ще се прави на луда.
62
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е некадърен да организира успешена и богата държава,все краварите са му виновни.От десетилетия,още от развития социализъм ,чакаме Америка да рухне!Живота ни премина в таз мечта,а те дяволите не рухват и не рухват.Ще преживеят и тази заплаха,а ние ще продължаваме да сме в блатото и да си мечтаем!
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дау Джоунс отбеляза растеж от 17,6 процента за седмицата - най-голямото седмично увеличение за промишления индекс от юни 1931 година. За Насдак и Сандард енд Пуърс 500 седмичният растеж е съответно 9,1 на сто и 10,3 на сто."---------------------------------------------Отбелязват, защото преди това седмици наред отбелязваха срив, поради масовото съкращаване на шистовия добив, но вие тогава мълчахте.
60
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"60, ти ако мислиш че в твоята мухлясала панелка ще е нещо по-различно"И най-мухлясалата панелка е по-здрава от угнилите гипсокартонени *** къщи.