100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19

Тръмп: Бяхме ударени от невидим враг и то силно
Обновена: 28 мар 2020 08:24 | 28 мар 2020 08:18, Елка Василева
115
100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ одобри безпрецедентни стимули и помощи на стойност 2,2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп сложи подписа си под документа и той придоби силата на закон. "Бяхме ударени от невидим враг и то силно", каза Тръмп на церемонията по подписването в Овалния кабинет.

Това е най-големият финансов пакет от мерки, приеман в историята на САЩ, отбеляза Франс прес.

Мерките бяха приети в Сената и Камарата на представителите почти единодушно, което е рядко срещано явление. То показва колко сериозно се отнасят републиканци и демократи към пандемията в момент, когато американците страдат, а здравната система има опасност да не издържи на напрежението, отбеляза Ройтерс.

Още по темата

"Нашата нация е изправена пред извънредна ситуация в икономическата и здравната сфера с исторически пропорции заради коронавируса, най-страшната пандемия от над 100 години насам", каза председателката на долната камара Нанси Пелоси в края на тричасовия дебат.

От тези 2,2 трилиона долара 500 милиарда ще бъдат насочени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 милиарда ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства.
Кредити в размер на 350 милиарда ще бъдат отпуснати на малкия бизнес, 250 милиарда са предвидени за помощи за безработица, а поне 100 милиарда долара ще бъдат насочени към болници и други институции от системата за здравеопазване. Тридесет милиарда ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

Броят на болните от COVID-19 в САЩ надхвърли вчера 100 000 души, съобщи университетът Джонс Хопкинс. Въпреки че е страната с най-много заразени в света, починалите в САЩ от коронавируса са по-малко в сравнение с други държави - 1544.

Тръмп нареди на компанията "Дженерал мотърс" да произвежда респиратори за болниците, които лекуват заразени с коронавирус пациенти.

"Това решение ще позволи да се гарантира бързото производство на респиратори, които ще спасят американски животи", каза той.

С подписването на заповедта Тръмп се позова на закон от времето на Корейската война, който дава право на президента да изисква от компании да сключват договори и да изпълняват поръчки, смятани за необходими за целите на националната отбрана.

Нюйоркската фондова борса приключи вчерашния ден с понижение на котировките, но отчете като цяло огромен скок на седмична база. Дау Джоунс отбеляза растеж от 17,6 процента за седмицата - най-голямото седмично увеличение за промишления индекс от юни 1931 година. За Насдак и Сандард енд Пуърс 500 седмичният растеж е съответно 9,1 на сто и 10,3 на сто. Според анализатори причината за стабилизирането на финансовите пазари, разтърсени от кризата с новия коронавирус, е намесата на централните банки.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
16
 
! Отговори
САЩ НЕ ДАВА, А ВЗЕМА преди 4 години
Взеха ни златото. И наличното в БНБ, и от находищата КОПАЯТ без пари да дават въобще в хазната. Заедно с всички редки елементи, които струват също толкова, колкото и златото в рудата. Взеха на концесия 50-100г /т.е ВЕЧНО/ всичките МИНЕРАЛНИ ИЗВОРИ и сега чакай при криза вода в туби... БАЗИТЕ в РБ са под американска окупация без 1 лев такса. Над 2 МЛРФ са дали от МО не за нашата армия, а да хранят контингенти в ИРАК, АФГАНИСТАН. Даже кръвта ни пият в буквален смисъл. Умряха доста хора там
38
12
 
14
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Трогателна е загрижеността на разни несъстоятелни мижитурки за долара, за американския дълг, за Тръмп, за глобалната икономика. Я се завивайте по-хубаво с кирливия юрган, че ще ви измръзнат краката. ***, ниедни...
37
7
 
9
 
! Отговори
реалист преди 4 години
До 43 Поради короната, БВП на САЩ няма да бъде 21 трилиона, а на половина. задълженията им са 240 трилиона.
36
4
 
7
 
! Отговори
До цъкащия американ преди 4 години
Стига си цъка плюсчета на коментарите, вземи си почини малко от тази смяна на ip-та. Ама разбирам- pornhub сега безплатен, изкупил си геловете
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да не могат да отпуснат 2,2трилиона долара?Това е САЩ, БВП за година е 21трилиона!На целият Евросъюз е 18 трилиона,малка България с БВП от 65 милиарда долара има ресурс да отпусне около 7 млрда без да тегли заеми!
34
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мозък промит , посочи ми един пример, самo един където твоите идоли от другата страна на океана, помогнаха на някоя държава, конкретно говорим за COVID...? Виж - да беше за петрол - и майките си ще продадат
33
6
 
24
 
! Отговори
КОЛКОТО И ПАРИ преди 4 години
да напечатат, заразените ще се увеличават. В Ню-Йорк докараха стотици хладилни камиони, защото очакват препълнени морги. Да се молят /както и ние / да открият по-скоро ваксина. Обаче след пандемията ще открият, че центъра на света се е преместил на ИЗТОК. И нашия Барба Ганьос ще пътува до КИТАЙ за да се моли за да го оставят на власт. Случайно ще намери партийния билет от БКП и ще си плати наведнъж партийния внос за 30 г
32
12
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Шампиони ! И само някакви мижави 130 милиарда за борба с причината ! Останалото отива в правото черво което гарантира яка криза която ще доведе до гражданска война в САЩ ! Някъде беше предсказано, че Трамп е последният президент на САЩ !
31
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са лесни - ще напечатат още долари, ще организират няколко оранжеви "споннтани" революции, ще разграбят природните богатства на още някоя държава...https://dokumentalni/archives/12561
30
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35, последния път като събаряхте Америка, взе че го./вняната ви кочиня вСеСеСеРе рухна. Що тъй?
29
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
33, от Китай исват всички подобни злини. Поради мизерията им в която съществуват, всички големи пандемии в света за последните 5-600 години са дошли от тях. Китай трябва да се изолира от целия свят, нещо като заграждане с бодлива тел и пускане на ток по нея.
28
14
 
13
 
! Отговори
ПЕЧАТНИЦАТА на САЩ преди 4 години
е най-великата печатница на света. Скоро обаче от КИТАЙ казаха, че няма да я снабдяват с резервни части... И БАЙ-БАЙ АМЕРИКА, БАЙ, БАЙ ЗЕЛЕНИ ГУЩЕРИ
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
28, и добре че имаме Тръмп! Ако беше някой въшлив демоН-крат, щеше до сега Америка да гори от бунтове и престъпност. Вместо тоя сценарий, г-н Тръмп ни носи стимулъс пакидж за $2Т. ВЕЛИК, БОГ ДА ГО БЛАГОСЛОВИ!
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен Сащ и Китай трябва да се обединят и заедно да разработят ваксина.
25
7
 
7
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Колко се очаква да стане дългът на САЩ след като нещата се успокоят?В размер половината от световния БВП, или? :)
24
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някой русосифилистичен запартък може ли да му вдене микроскопичното мозъче колко пара е това? И че тази пара се отпуска за стимул на икономиката - на всяко домакинство, за всяко дете, за смол бизнес....Това не е като партизанските ви движения ве *** плесени, това е сериозен пакет от мерки подписан от най-великия президент в модерната история на Америка.
23
7
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
С пари няма да преборят вируса, а с ред и дисциплина!
22
1
 
6
 
! Отговори
БОЙКО ДАРИ 2 МЛРД $ преди 4 години
също на АМЕРИКА за да бъде преизбран. Не ТРЪМП, а самия той.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп извади лошия късмет да управлява Сащ по времето на пандемия.
20
4
 
3
 
! Отговори
реалист преди 4 години
2 трилиона за месец - два, а после? В Китай вируса се влачи вече 4 месеца и не се знае колко още.