Двойният страх в САЩ – COVID-19 и високите сметки за лечението

Повечето американци не могат да платят за здравето си
Обновена: 31 мар 2020 18:15 | 31 мар 2020 18:00, Бойчо Попов
79
Двойният страх в САЩ – COVID-19 и високите сметки за лечението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След лечението си срещу коронавирус на Дани Аскини ѝ стават ясни две неща: тя избягва смъртта, но вероятно ще бъде съсипана до края на живота си. Тя няма да може никога в живота си да събере общо 34 927,43 долара за сметките за болници и лекари, пояснява американката пред списание Time.

Току-що е загубила работата си и е щяла да започне следващата. В тази опасна междинна фаза тя е нямала здравно осигуряване. Типична ситуация в САЩ, където предимно работодателите осигуряват здравното осигуряване.

Още по темата

Болестта на Дани Аскини се случва преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да обещае, че всички американци могат да бъдат тествани безплатно за вируса. Дори това не би спасило от финансов колапс жената. С цена от около 900 долара тестовете биха били най-малкият и проблем. След обещанието на Тръмп здравните застрахователи и болниците веднага дадоха да се разбере, че само тестът е безплатен, но не и лечението.

Пандемията на коронавируса тласка американската здравна система до своя предел по два начина. От една страна, налице е очевиден проблем: в епицентъра на епидемията, особено в Ню Йорк, болниците вече са претоварени. Президентът Тръмп обаче в момента се въздържа от широки забрани за излизания.

В Prebysterian Hospital Columbia-Irving двама пациенти с коронавирус вече споделят една система за апаратно дишане, защото в противен случай броят на апаратите не би бил достатъчен. Други болници използват хладилни камиони, за да съхраняват временно починалите от вируса. Същевременно пикът на пандемията според губернатора Андрю Куомо се очаква след две-три седмици.

От транспортирането на пациентите до лекари, болници, аптеки, здравно осигуряване, фармацевтично производство: здравната система в САЩ е до голяма степен ориентирана към печалбата. Това причинява изключителна тежест дори в нормални времена - около 60 процента от частните фалити в САЩ се дължат на прекалено високи и неплатими болнични сметки. Във времена на пандемия този проблем е още по-болезнен и огромните слабости на американската здравна система стават особено видими.

Тя произвежда свръхпредлагане за всички онези, които могат да си го позволят, на цената на огромни разходи. В долния край обаче принуждава хората от по-ниската средна класа да се откажат от необходимите лечения или финансово да рухнат. Държавата плаща само разходите за лечение на най-бедните и пенсионерите.

След реформата в здравеопазването по време на управлението на президента Барак Обама ("Obamacare") преди десет години всички граждани на САЩ имат право на здравно осигуряване без предварителна здравна проверка - огромна стъпка напред за американските стандарти. Застрахованите обаче трудно могат да разберат кои обезщетения се покриват от отделните полици и какви допълнителни плащания е нужно да се извършват. Например някои, но в никакъв случай не всички, застрахователни компании обявиха, че ще се откажат от доплащането от пациента, което иначе би се дължало за лечение на вируса.

Проучване на калифорнийската Kaiser Family Foundation и Peterson Center of Healthcare предоставя някои данни. Според него средностатистически човек без застраховка ще получи фактура от 9 763 долара, ако няма усложнения. При усложнения сумата стига до 20 000 долара. Дори при здравно осигурен доплащането може да достигне сума до 1300 долара на човек. В семейство, в което човек лесно предава вируса на останалите, това бързо води до финансов колапс.

Това се доказва от статистиката на Федералния резерв на САЩ, според която 40 процента от всички домакинства в САЩ не биха могли да се справят с изненадващи разходи за 400 долара без да продадат неищо, да помолят приятели или семейство за помощ или да отидат в заложната къща. Във Флорида заложните къщи са обявени за „критично важни“ магазини, заедно с магазините за хранителни стоки или аптеките, и им е позволено да остават отворени по време на ограниченията заради вируса.

САЩ бързат да преодолеят най-големите пропуски в своята здравна система в рамките на настоящата криза. Само че основните слабости не могат да бъдат компенсирани бързо. "Можете да се лекувате в Ню Йорк независимо от вашия имиграционен статус или колко можете да платите", казва градът в своя уебсайт. Броят на хората, които са тествани положително в града, наскоро се увеличи бързо, тъй като в момента щатът Ню Йорк тества по 16 000 души на ден. Все пак напредъкът е бавен.

През изминалата седмица демократите и републиканците постигнаха съгласие за редица помощи за страдащите от коронавируса и за съмнителните случаи. За първи път вече има гарантирано продължително плащане от 14 дни в случай на заболяване или карантина. Въпреки това, тези решения, които са много щедри за американските стандарти, се отнасят само за работодатели с до 500 служители. Големите компании, в които работят около половината от американците, са изключени.

Те обикновено имат доброволно непрекъснато изплащане на заплати. Само че около десет процента от служителите в големите компании нямат право на продължителни заплати. Компании с по-малко от 50 служители, както и болници и старчески домове, също могат да бъдат освободени от задължението за продължителни заплати.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
anon преди 4 години
До Анонименв ню йорк ако си на $15/час нямаш работа там. от всичките ми познати които живеят в района човек под $100к на година да прави не знам. да не кажа $150к. ако ще миеш чинии има си други щати за тая работа...
66
0
 
4
 
! Отговори
10:0 преди 4 години
Тия луксове според Анонмния ги има в САЩ нооо...само за малък процент от работната сила. Така наречената средна класа през последните 30 години се е свила с 50%. 50 000 долара годишен доход вече стига колкото да не избълбукаш. Образование за бакалавър струва 200 000 долара,а за магистър отива към 300 000. Един вишист започва трудовия си стаж на минус и му трябват от 5 до 10 години да излезе на нула.
65
1
 
4
 
! Отговори
татяна преди 4 години
То българското здравеопазване го доведохме до незнайни висоти, та за американското се зачудихме. Тъжно е, но неизбежно - и у нас ще стане като в САЩ, ще се лекува истински само този, който има пари.
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Ню Йорк мин. на час е 15, което на седмица е 600. На месец 2400, след данъци 1600~1800. Наемите запопват от 1500~1900 в долната граница за едностаен(не в Манхатън). Ако някой е на минимална ставка само наема не може да си плати. Свобода и демокрация в разцвет...
63
14
 
2
 
! Отговори
anon преди 4 години
хайде пак *** налазиха. живея в цивилизован щат на източното крайбрежие. застраховката ми е около $1000/ месец за мене и семейството ми. това е една много малка част от дохода ми. първите $3000 за здравеопазване ги плащам аз (всяка година) след това $100 доплащане за всяко посещение в болницата и $5 за всяка рецепта. повечето нормални американци са на моя хал. не съм особено разтревожен за здравни разходи. лека вечер/ сутрин на всички.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кви 600 долара минимална пишете. В момента минимална в щата в който съм 13 на час. И трудно ще си намериш работници за 13/час. Ако си станал безработен заради пандемията 600 на седмица.Тва е.
61
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ имат здравеопазване като в Ангола. За да ти бъде осигурено качествено лечение трябва да дадеш една камара пари, които ПОВЕЧЕТО американци не могат да си позволят. Ще умират хора по улиците. Буквално. Това е дикенсов капитализъм и клептокрация в чист вид. Объркано кастово общество, което обаче е със самочувствие до небесата и се опитва да дава акъл и да се налага и разпорежда над свата. Но от вируса има една добра последица - света поне за малко ще си отдъхне от говедарите.
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една българка, в метротоИ се дръпнало ... окото.Щото пишейки за вируса коронен.Някой си написал пенсЬонен.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехееее!При толкоз писане на български ако само туй съм сбъркал е чудесно!Явно имам проблем.Щото пиша и камьон.
58
3
 
8
 
! Отговори
до Американската меч преди 4 години
Правеното от роботите ще е за собствениците на роботите. Ние ставаме ненужни. Затова затвориха всички като животни, че и декларации с актуализиран адрес искат за да идеш хляб да си купиш. А тези които не искат да умират ще им идват на крака на адреса да ги излекуват с най-новата ваксина. Спазват се указанията на началниците, няма как.
57
1
 
4
 
! Отговори
една българка преди 4 години
До АнонименМа много си неграмотен бе, чедо? ПенсИонен се пише и казва
56
6
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Такъв месец март, с толкова жертви, от времето на Втората Световна война насам не е имало...
55
23
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
На кой му дреме за краварите .... Колкото повече *** по-добре !
54
1
 
3
 
! Отговори
Бай Гечо преди 4 години
До 52. Какъв консултант си бе ***!?
53
5
 
13
 
! Отговори
аз преди 4 години
Аз така и не разбрах ако не си здравно осигурен в България кой плаща?
52
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е точно така. Ако укриваш данъци и не плащаш застраховки някой ден ти излиза солено. Обаче първо ще те излекуват.Тази прекрасна статия е с неясна насоченост. Когато си между две работи имаш варианти да си поддържаш застраховката или да спестиш малко, в Щатите много малко хора си позволяват да пестят за сметка на здравето си.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, минко ергена работел консултант в САЩ.Ти да видиш:-)))
50
25
 
18
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
В САЩ квалифицираният труд е много добре платен. Аз изкарвах за ден по 10к долара като консултант. Отида за 1 седмица- ето ти 50к. Но това е един малък процент от населението. Масовият работник там е много нископлатен. Взима наполовина на средната заплата в София. Така че, не се учудвай от статията- напълно вярна е. В САЩ се ценят квалифицираните и можещите, затова на драго сърце всеки път ми дават виза, а на ***- мияча от Люлин или Хорхе- чистача от Мексико, никога няма да дадат.
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
600 долара чисто е минималната заплата в САЩ, което е нищо при хиперинфлацията в САЩ и тия пари не стигат даже за наем на жилище а пък да не говорим за храна и здравно.
48
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А плебсът тука- Луната му виновна, космосът, държавата....Господин измислен патриций, не сте спрял да тролствате тук по цял ден комплексарските си простотии, уж насочени към някой друг. Изглежда също имате много свободно време, така че възниква въпросът как така то остава така неупотребено за прогреса на вашето неземно образование и още по-космически доход. Защото другите нали сме мързеливи.