Демократите в САЩ отложиха конгреса си заради COVID-19

На него ще бъде избран кандидатът за президент
3 апр 2020 07:22, Елка Василева
6
Демократите в САЩ отложиха конгреса си заради COVID-19
Джо Байдън и Бърни Сандърс. Снимка: архив, БГНЕС

Конгресът на Демократическата партия в САЩ, на който трябва да бъде определен кандидатът за президентските избори, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп, се отлага с един месец за седмицата, започваща със 17 август, зарази пандемията от коронавирус, предаде Франс прес.

Този конгрес, на който се очаква да се съберат хиляди членове, се провежда в Милуоки, в щата Уисконсин.

Първоначално беше предвидено той да се състои там от 13 до 16 юли.

77-годишният Джо Байдън - бивш вицепрезидент на САЩ и фаворит за демократическата номинация, беше поискал отлагането. Негов съперник е 78-годишният независим сенатор Бърни Сандърс, но Байдън разполага с практически непреодолима преднина.

Решението за отлагане беше взето на фона на "безпрецедентна здравна криза, пред която е изправена страната ни", пише в съобщението на Демократическата партия.

Още по темата

"В тези трудни времена, докато обхватът и мащабът на пандемията и нейното въздействие остават неизвестни, ще продължим да наблюдаваме ситуацията и да следваме съветите на здравните специалисти, подчерта един от организаторите на конгреса Джо Солмониз.

Организаторите предвиждат да съобразят начина на провеждане на конгреса и програмата му така, че да бъде ограничен рискът от зараза, се казва в комюнике.

Председателят на Демократическата партия Том Перез приветства сътрудничеството на град Милуоки по време на "тази глобална криза", като подчерта важността на щата Уисконсин, който поднесе изненада през 2016 г. като предпочете Доналд Тръмп, след като на два пъти беше гласувал за Барак Обама.

Първичните избори на Демократическата партия, предвидени за 24 март, бяха отложени. Но в Уисконсин те трябва да се проведат на 7 април и за тях още няма решение. Бърни Сандърс вчера призова за отлагането им.

Конгресът на Републиканската партия е насрочен за 24-27 август в Шарлът, щата Северна Каролина, но около него няма неизвестности. Ако не се случи нещо непредвидено, на 3 ноември Доналд Тръмп ще се кандидатира за втори мандат.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп ще се подиграе жестоко с Байдън на дебатаа :Д
1
1
 
4
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Аман от тези беловласи о п и к а н и старчовци.