След COVID-19: Китай ще опита да подкопае надмощието на САЩ по море

По време на пандемията напрежението между Китай и САЩ ще расте
7 апр 2020 13:05, Елка Василева
106
След COVID-19: Китай ще опита да подкопае надмощието на САЩ по море
Снимка: архив, БГНЕС

Веднага щом коронавирусът отслабне, Пекин ще се опита да подрони надмощието на САЩ по море. Под удар ще се озоват базите на Хаваите и по съседните острови, твърдят американски военни. Те настояват Конгресът да отпусне допълнителни средства за противодействие срещу КНР. Искането ще бъде удовлетворено, защото законодателите са убедени, че договорката на двамата държавни лидери да се откажат от взаимните обвинения кой е виновен за разпространението на заразата не означава нищо, пише Владимир Скосирев, "Независимая газета".

Индийско-тихоокеанското командване на САЩ изпрати на Капитолийския хълм доклад, според който Щатите трябва да заякчат военния си юмрук в региона. Иначе статуквото ще се промени в полза на Китай. Което налага през периода 2021-2026 г. да се изразходват 20,1 милиарда долара допълнително освен сумите, предвидени по-рано в бюджета.

С парите трябва да бъдат покрити разноските за покупка на нови радари и крилати ракети, разполагане на допълнителни войскови контингенти, създаване на нови центрове за събиране на разузнавателни данни и за повече съвместни маневри със съюзните държави. Всичко това - за да се подобри способността на въоръжените сили на САЩ да отразят удар, нанесен от Народноосвободителната армия на Китай, се казва в документа.

Още по темата

Както пише "Ню Йорк таймс", Пентагонът смята, че по време на пандемията напрежението между Китай и САЩ ще расте. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на КНР Си Цзинпин договориха в края на март един колеблив мир в полемиката кой е предизвикал пандемията. Разузнавачи от САЩ обаче заявиха, че пак ще пламнат раздори и Китай ще се помъчи да се оневини, разпространявайки дезинформация, според която Америка има пръст в раждането на патогена.

Американски служители по сигурността изтъкват, че искането на военните е спешно. Китай със сигурност ще използва последиците от вирусната криза, за да засили хватката си в пространството на Тихия океан.

В унисон с представителите на "дълбоката държава" се изказват и законодатели. "Китай схваща, че глобалната епидемия е повратен пункт. Той се опитва да я използва за своя изгода. Не се заблуждавайте: китайците все още прокарват амбициозните си стратегически планове. Щом надвием пандемията, ще трябва не по-слабо, а по-силно да фокусираме вниманието си върху икономическите и военните амбиции на Китай", твърди Джош Хоули, сенатор републиканец.

Конгресмени и служители от Пентагона доказват, че трябва да се подсигурят средства за "отбранителна инициатива, аналогична на мерките, взети в Европа, след като Русия анексира Крим и започна война с Украйна. Европейците плащат за провеждането на военни учения и разполагането на войски в балтийските държави и Полша".

В доклада се предлага да бъдат изградени нови центрове за събиране на разузнавателна информация. Сътрудничеството с шпионските служби на Австралия и Нова Зеландия се развива добре, но взаимодействието със съюзниците на САЩ в Югоизточна Азия нещо куца.

Планът предвижда освен това да бъде създадена противоракетна отбрана на Гуам и другите компоненти от т. нар. втора островна верига, разположена по-далеч от бреговете на Китай, отколкото първата - в Южнокитайско и Източнокитайско море. Ще трябва да бъдат построени радарни станции на Хавайските острови и архипелага Палау, за да се проследяват по-добре траекториите на хиперзвукови ракети. Според конгресмени ракетната опасност откъм Китай е толкова голяма, че Америка трябва да разсредоточи военните си сили в Азия. Днес те са разположени най-вече в Япония и Южна Корея.

Василий Кашин, водещ научен сътрудник от Института за Далечния изток към РАН, посочи пред "Независимая газета": "Американците няма защо да се страхуват, че в обозримо бъдеще Китай ще поеме контрола над Тихия океан. Има защо обаче да реагират на промените в силовото съотношение. Проблемът на САЩ е, че те не могат да съберат всичките си сили в Тихия океан. А Китай постепенно строи флот, преразпределя ресурсите си в рамките на военния бюджет в полза на военноморските сили. Така китайците добиват предимство в някои насоки в сравнение със силите, които САЩ държат постоянно в региона, дори ако сложим в сметката силите на съюзниците им. Става дума за броя на корабите, въоръжени с противокорабни ракети, за някои видове авиация".

По думите на експерта засега не бива да се твърди, че китайците могат да поемат контрола върху западната част от Тихия океан. От гледище на САЩ обаче се развива негативна тенденция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
0
 
! Отговори
Дан сан преди 4 години
На китайците дефектните кораби я сами ще потънат,я някоя бомба ще се самовзриви преди да бъде изстреляна...това да не им е да произвеждат менталярски телефони и стоки за магазините Всичко по 1 лев.Go Trump!
88
3
 
1
 
! Отговори
до Krom преди 4 години
Сър, явно не сте и чували за космическата флотилия на НАСА от бойните космически кораби Solar Wardon, за плазмените летящи чинии TR-3B и безпилотните космически совалки X-37B, или пък за американската военна база на Марс, за да твърдите, че времето на Стар Трек не е дошло... Затова е добре да четете повече!
87
2
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Предстоящата световна война ще бъде основно информационна и биологична. Жертвите са в пъти повече, пораженията също. Не се лъжете. Времето на танковете и оръдията отмина, а това на Стар Трек не е дошло. Сега е сивата зона на асиметричните войни на икономическите хакове, на мръсните биологични номера. Тези технологии са по достъпни за голям брой играчи, съответно апетитите нарастват с възможностите. Времето ще покаже.
86
5
 
3
 
! Отговори
NASA преди 4 години
В предстоящата световна война няма да излети нито един самолет, няма да потегли нито един танк, няма да отплава нито един кораб, няма да гръмне нито една пушка, защото тази война ще бъде космическа. Когато я започнат, да му мислят враговете на Свободния свят, защото с конвенционалните си оръжия могат да плашат единствено гаргите...
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64Разумната стратегия ще е да се ограничи добива с 3 до 5 милиона барела на ден докато в ОПЕК не се включат всички производители. Това ще е достатъчно за да може след 2 месеца петрола да е над 35 за барел, което е изгодно за всички, които са в ОПЕК+, но не и за тези, които са извън него, а претендират за влияние над него.
84
5
 
8
 
! Отговори
IVANOV преди 4 години
Като знам един БИЛ ЛАДЕН КОЛКО АМЕРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ ИСКАРА 4Е СЕГА КИТАЙ СТЕ ИМА ХОРА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ , АМА ТОВА Е АМЕРИКА УЗОРПАТОР И ВОЕНОЛЮБЕЦ НОМЕР 1.
83
5
 
10
 
! Отговори
Има логика преди 4 години
Военна -Нато лапачка трябва да спре те не искат МИР те правят войни.Да ги убива короната.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ще пратят още Вируси от Злоба !!!!!
81
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напред Китай!!!
80
13
 
9
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 4 години
САЩ И ЯПОНИЯ ПРОТИВНО НА ВОЛЯТА НА ФЮРЕРА СА ПРАВИЛИ КОНТАКТИ ЗА ДОГОВОРКИ. КРЕМЪЛ КАКТО И СЕГА ПРЕЛЪГВА ДЖАПАНКИТЕ ДА СРИТАТ ПЪРЛ ХАРБЪР.ПРАВЯТ ГО И ПЕЧЕЛЯТ ПЪРВИТЕ ДВЕ БОМБИ. СЕГА ЧАЙНИЦИТЕ ЩЕ СРИТАТ ХАВАЙТЕ И ВМЕСТО ДА СИ ВЪРНАТ СИБИР ЩЕ РУЧАТ ПАТЕТО ДО КАТО СЕ ИЗПЕКАТ ТАШАЦИТЕ.
79
10
 
18
 
! Отговори
Холм ван Зайчик преди 4 години
Китай трябва да изчака известно време, докато вирусът не порази личния състав на Тихоокеанския флот, и светкавично да установи контрол върху двете китайски морета.
78
1
 
4
 
! Отговори
Психиатърът на Елка преди 4 години
Жено лекувай се
77
5
 
27
 
! Отговори
Русофил+ преди 4 години
"Веднага щом коронавирусът отслабне, Пекин ще се опита да подрони надмощието на САЩ по море." Ийй пък, че са сигурни какво ще стане. Звучи като: "Садам Хюсеин несъмнено има оръжия за масово поразяване". Целта е военната олигархия да продължи да прилапва по-голямата част от бюджета, а не да се промени статуквото в резултат на горчивите уроци от Пандемията.
76
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военните са болни мозъци!
75
19
 
14
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 4 години
Когато си на върха всеки се стреми да те смъкне оттам. Японците се опитаха но не успяха. СССР се опитаха но и те не успяха. Сега е ред на Китай да пробват. Наличието на силен враг само ще сплоти Америка.
74
1
 
6
 
! Отговори
Тонката с Роската преди 4 години
Пушки нараамоо!Към Индокитай бегоом марш!
73
1
 
1
 
! Отговори
от 78 преди 4 години
минусите не променят истината!
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Антонотносно "съюзниците", нарича се "стокхолмски синдром"!
71
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
подкопава - дръжки! явно искат още пари да лапат пък номера със страшната русия вече не върви! и още нещо, китай спря възхода си заради ковид и световната икономика се срина!
70
7
 
10
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Проблема на китайците е, че почти всички държави в региона ги мразят. Голям океански флот без бази по света не става, да не говорим, че е много скъпо. Погледнете картата и вижте как Китай е опасан от американски бази и тези на съюзниците им Япония, Ю. Корея, Австралия, Филипините, Тайван. Дори и Виетнам на куц крак може да се смята за съюзник на коалицията и враг на Китай.