В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи

Учени: Единствено сигурно е, че вирусът е тръгнал от прилеп
Обновена: 8 апр 2020 10:27 | 8 апр 2020 10:20, Елка Василева
181
 В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в тревожно висока степен – това пише в. "Вашингтон пост" в обстановка на растящи искания да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19.

Според анализ на вестника в окръзи с преобладаващо чернокожо население степента на заразяване е тройно по-висока, а смъртните случаи - почти шесткратно повече, отколкото в окръзи с преобладаващо бяло население.

По-високият брой болни от диабет, сърдечни болести и белодробни заболявания сред чернокожите американци са добре документирани и те правят хората по-уязвими от това ново дихателно заболяване. Досега обаче никога не е имало пандемия, която толкова ярко да покаже тези разлики, отбелязва "Вашингтон пост".

В. "Гардиън" дава думата на редица учени, които изследват как вирусът се е прехвърлил от животно на човек.

Единственото сигурно според тях е, че вирусът е тръгнал от прилеп. След това той вероятно е минал през друг вид животно, преди да се прехвърли върху човек на пазара за живи животни в китайския град Ухан. Този тип пазари са изключително рискови от санитарна гледна точка поради липсата на всякакви хигиенни условия и смесването на различни животински видове на едно място.

Още по темата

Едно от допусканията е, че междинното животно е било броненосец, но такива не са официално споменати сред животните, чието месо се продава на пазара в Ухан. Това може да е и защото продажбата на броненосци е незаконна. Други възможности са котки, биволи, говеда, кози, овце и гълъби.

Дори не е сигурно, че епидемията е тръгнала от този пазар за животни в Ухан. Анализ на първите 41 пациенти на COVID-19 в авторитетното медицинско списание "Лансет" установява, че 27 от тях са имали пряк досег с този пазар, но това не е така при първия известен случай на заболяването, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Президентът Тръмп разкритикува Световната здравна организация, избирайки си нов политически враг за атакуване и заплашвайки да спре финансирането на тази водеща здравна институция в момент, когато смъртоносен вирус опустошава планетата, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп обвини СЗО, че не е била достатъчно агресивна в борбата с вируса и заяви, че ще бъде спряно изплащането на вноската на САЩ за организацията.

В действителност Тръмп се опитва да осъжда СЗО за същите пропуски, в които бяха обвинени той и администрацията му. Здравни експерти заявиха, че публичните отричания на президента, че вирусът е опасен, са забавили реакцията на САЩ, което включва закъснели тестове и нескладиране на защитни приспособления, отбелязва вестникът.

Президентът изглеждаше особено ядосан на СЗО за изявлението й, че не подкрепя решението му от 31 януари да ограничи някои пътувания от Китай заради вируса. По онова време организацията заяви, че "ограничаването на движението на хора и стоки по време на здравни извънредни ситуации е неефикасно в повечето ситуации и може да отклони ресурси от други действия", отбелязва "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен127Всъщност в държавите, в които е имало комунизъм, джендърите не са на мода. Кончи Вурст, Дана Интернейшънъл, Гретето и всички НПО защитаващи джендърите са родени в държави, в които комунизъм никога не е имало.
104
0
 
24
 
! Отговори
преди 4 години
Вируса си прави черно парти и пазарува на black friday. Трябва да сме толерантни. Чернокожите нямат ли право да се заразяват и те?!?
103
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не всеки *** е комунист Но всеки комунист е *** Тъй че ДА разболяват се славана маркс
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 123Знаеш ли как казват на витамините в МакДоналдс? "Извънземни", защото никога не са се появявали.
101
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога ли да осъдя днес'бг? С това "чернокожи" ми обидиха и слуха и зрението. Сега съм много нещастен! Искам компенсация!
100
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас, Грета какво казва по въпроса?Много всно че тях повече - хранят се само с МакДоналдс и пица, спорт няма, пушат трева и яко дрога ...
99
1
 
30
 
! Отговори
Дам преди 4 години
Аул какъв расист е вируса! Тц тц! Лош вирус!
98
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А джендърете разболяват ли се повече?За един преател питам..;)
97
0
 
43
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Интересно е че освен коронавируса ...също така и ХИВ-а та и куршумите най много обичат черни в САЩ !
96
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убива повече черни щото са по-бедни, по-лошообразивани, респективно по-болни. По-некачествена храна, с по-гадна работа и невъзможност да си позволят медицински и дентални услуги.
95
19
 
5
 
! Отговори
До Татул преди 4 години
Съгласен съм , но с едно изключение. Няма как да харесам крадеца който вика дръжте крадеца. На всичкото отгоре се опитва да извлече полза от това . Напротив Тръмп отново доказа , че е арогантен лъжец
94
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мокрите сънища на неолибералите не се сбъднаха, за ликвидиране на белите мъже, вируса се обърна срещу тях, напада черни и ***.
93
2
 
4
 
! Отговори
ам преди 4 години
До Анонимен Не точно .. Интернет е затова ,не да бръщолевиш глупости ..а да черпиш знания, 73% Бели
92
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма опастност за човечеството, само от началото на годината се се родили 22 милиона.
91
2
 
39
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
В щат с преобладаващо чернокожо население умирали повече чернокожи!А е вие пиете ли си хапчетата за логика!Счупихте *** от всякъде!
90
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще назрее гражданска война защото различните етноси се МРАЗЯТ.
89
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ миналата година са умряли над 3 милиона, 70 000 от които от свръх доза и никой не го коментираше.
88
0
 
18
 
! Отговори
Гай Баньо преди 4 години
Заразяват се повече, защото организмът им произвежда в пъти по-малко витамин Д. Хората казаха отдавна, предупредиха - ама не ония дето ги показват по 18 пъти на ден по ТВ, а истинските учени и експерти го казаха но явно не искаха да ги чуят.
87
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пък изкараха вируса расист. Просто чернокожите са си разпасана команда. Като нашите индийци - върви ги накарай да се мият и да не се събират.
86
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 104Какви малцинства - в Щатите белите са малцинство.