В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи

Учени: Единствено сигурно е, че вирусът е тръгнал от прилеп
Обновена: 8 апр 2020 10:27 | 8 апр 2020 10:20, Елка Василева
181
 В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в тревожно висока степен – това пише в. "Вашингтон пост" в обстановка на растящи искания да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19.

Според анализ на вестника в окръзи с преобладаващо чернокожо население степента на заразяване е тройно по-висока, а смъртните случаи - почти шесткратно повече, отколкото в окръзи с преобладаващо бяло население.

По-високият брой болни от диабет, сърдечни болести и белодробни заболявания сред чернокожите американци са добре документирани и те правят хората по-уязвими от това ново дихателно заболяване. Досега обаче никога не е имало пандемия, която толкова ярко да покаже тези разлики, отбелязва "Вашингтон пост".

В. "Гардиън" дава думата на редица учени, които изследват как вирусът се е прехвърлил от животно на човек.

Единственото сигурно според тях е, че вирусът е тръгнал от прилеп. След това той вероятно е минал през друг вид животно, преди да се прехвърли върху човек на пазара за живи животни в китайския град Ухан. Този тип пазари са изключително рискови от санитарна гледна точка поради липсата на всякакви хигиенни условия и смесването на различни животински видове на едно място.

Още по темата

Едно от допусканията е, че междинното животно е било броненосец, но такива не са официално споменати сред животните, чието месо се продава на пазара в Ухан. Това може да е и защото продажбата на броненосци е незаконна. Други възможности са котки, биволи, говеда, кози, овце и гълъби.

Дори не е сигурно, че епидемията е тръгнала от този пазар за животни в Ухан. Анализ на първите 41 пациенти на COVID-19 в авторитетното медицинско списание "Лансет" установява, че 27 от тях са имали пряк досег с този пазар, но това не е така при първия известен случай на заболяването, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Президентът Тръмп разкритикува Световната здравна организация, избирайки си нов политически враг за атакуване и заплашвайки да спре финансирането на тази водеща здравна институция в момент, когато смъртоносен вирус опустошава планетата, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп обвини СЗО, че не е била достатъчно агресивна в борбата с вируса и заяви, че ще бъде спряно изплащането на вноската на САЩ за организацията.

В действителност Тръмп се опитва да осъжда СЗО за същите пропуски, в които бяха обвинени той и администрацията му. Здравни експерти заявиха, че публичните отричания на президента, че вирусът е опасен, са забавили реакцията на САЩ, което включва закъснели тестове и нескладиране на защитни приспособления, отбелязва вестникът.

Президентът изглеждаше особено ядосан на СЗО за изявлението й, че не подкрепя решението му от 31 януари да ограничи някои пътувания от Китай заради вируса. По онова време организацията заяви, че "ограничаването на движението на хора и стоки по време на здравни извънредни ситуации е неефикасно в повечето ситуации и може да отклони ресурси от други действия", отбелязва "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
36
 
! Отговори
Гражданин на света преди 4 години
Няма нищо общо с цвета на кожата.Убива най-вече тези които нямат здравна застраховка,чакат последния момент,защото ако влязат за медицинска помощ преди това ще плащат наистина доста сериозни суми.Чернокожите вероятно са повече в извадката на тези които са ... неплащащи!
84
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още едно доказателство, че американците са създали вируса. Така ще се отърват от малцинствата си. Начело на САЩ са фашисти и наследници на робовладелци и на куклуксклан. Мохамед Али затова си хвърли олимпийските медали в една река и каза че неговия враг е тук в Америка, а не във Виетнам.
83
0
 
14
 
! Отговори
ергтъс преди 4 години
А от кои полове са болните,каква е тази дискриминация,трябва да го съобщят.Ако например за 16-ти пол вируса е най-опасен,хората трябва да знаят да се пазят повече.
82
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тревожно за кого?
81
5
 
19
 
! Отговори
Sars-Cov преди 4 години
В Испания эараэените са над 7 милиона!!! Вирусът отдавна вече не е под контрола на своите съэдатели!!! Тепърва истината предстои да иэлиэа!!!
80
2
 
21
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Мда, платено здравеопазване, болници търговски дружества, бедните дгд. Масово черните нямат здравни застраховки, хапват супер качествена храна в мкд. Нищо, важното е да има лъскави коли и банани.
79
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите цiганi живеят в мръсотията. Събират се на тумби и нямат никакво намерение да спазват каквито и да било мерки. Възникват предпоставки да разнесат заразата в по-големи мащаби. Някой знае ли какво е положението в цIганските махали? Дали има много заразени цiгани в България?
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рациста яде раци, ходи на ръце или е рационален човек ...
77
3
 
22
 
! Отговори
Татул преди 4 години
Никога не съм харесвал Тръмп, но в този случай е напълно прав. Закъснялата реакция на СЗО, която бе продиктувана под натиска на бизнеса, помогна в пъти да се развие по бързо заразата. С действията си и насоките подведоха доста правителства на старите и новите континенти. Понеже виждам натиска на бизнеса и в България в момента, много се страхувам да не се случи и при нас лош сценарий. Забелязвам обаче една много непочтена практика, да уволняват хора с оправдание, че е виновен вируса без основание
76
0
 
7
 
! Отговори
нЕ грамотен преди 4 години
До Wlvrnслаб 2. седни си.
75
3
 
10
 
! Отговори
До Wlvrn преди 4 години
Какво е това животно "рацист"?Ха-ха-хаСигурно си женена за някой от чероките. Тряеперете метиси!
74
2
 
19
 
! Отговори
мм преди 4 години
Така представено излиза,че Господ е расист.
73
3
 
46
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Не от цвета на кожата. От хигиената е ! :)
72
0
 
43
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
А ние сме били расисти. Не е ли расистко да се казва расата на починалите? Как няма да мрът повече, като живеят на по-големи катуни от нашите Шведи.
71
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета заглавието, чета статията и гледам снимката.Кой е болен всъщност? Яката афроамериканка дето дърпа носилката или бабата/дядото на нея?Ей такива въпросчета ме карат да не вярвам на медии и на тези, които се показват по тях.
70
1
 
23
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
Не разбрах, обвиняват коронавируса в расизъм ли?!Айде и наш'те бхк да се самосезират и да искат от бюджета пари, много пари за защита на подопечните им мургавели !!!
69
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е верно...за съжаление. Заразяват се повече *** заради липсата на хигиена и чувство за отговорност. Де да имахме късмет с един такъв вирус дето да ги изрине всичките.
68
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами въпрос на елементарна хигиена.
67
0
 
23
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
За чернокожите няма място в демократичното им общество,а и те нямат застраховки,а както знаем.че без осигуровки в САЩ няма какво да правиш .500-600 ДОЛАРА на месеца трябва да е застраховката ,за да получиш нормална и адекватна помощ.А тези по 20-40 долара ,стават за тоалетна да отидеш в болницата -за вход.
66
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали статистиката може да каже колко роми са заразени с ковид 19 у нас? Дали Мутафчията знае?