В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи

Учени: Единствено сигурно е, че вирусът е тръгнал от прилеп
Обновена: 8 апр 2020 10:27 | 8 апр 2020 10:20, Елка Василева
181
 В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в тревожно висока степен – това пише в. "Вашингтон пост" в обстановка на растящи искания да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19.

Според анализ на вестника в окръзи с преобладаващо чернокожо население степента на заразяване е тройно по-висока, а смъртните случаи - почти шесткратно повече, отколкото в окръзи с преобладаващо бяло население.

По-високият брой болни от диабет, сърдечни болести и белодробни заболявания сред чернокожите американци са добре документирани и те правят хората по-уязвими от това ново дихателно заболяване. Досега обаче никога не е имало пандемия, която толкова ярко да покаже тези разлики, отбелязва "Вашингтон пост".

В. "Гардиън" дава думата на редица учени, които изследват как вирусът се е прехвърлил от животно на човек.

Единственото сигурно според тях е, че вирусът е тръгнал от прилеп. След това той вероятно е минал през друг вид животно, преди да се прехвърли върху човек на пазара за живи животни в китайския град Ухан. Този тип пазари са изключително рискови от санитарна гледна точка поради липсата на всякакви хигиенни условия и смесването на различни животински видове на едно място.

Още по темата

Едно от допусканията е, че междинното животно е било броненосец, но такива не са официално споменати сред животните, чието месо се продава на пазара в Ухан. Това може да е и защото продажбата на броненосци е незаконна. Други възможности са котки, биволи, говеда, кози, овце и гълъби.

Дори не е сигурно, че епидемията е тръгнала от този пазар за животни в Ухан. Анализ на първите 41 пациенти на COVID-19 в авторитетното медицинско списание "Лансет" установява, че 27 от тях са имали пряк досег с този пазар, но това не е така при първия известен случай на заболяването, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Президентът Тръмп разкритикува Световната здравна организация, избирайки си нов политически враг за атакуване и заплашвайки да спре финансирането на тази водеща здравна институция в момент, когато смъртоносен вирус опустошава планетата, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп обвини СЗО, че не е била достатъчно агресивна в борбата с вируса и заяви, че ще бъде спряно изплащането на вноската на САЩ за организацията.

В действителност Тръмп се опитва да осъжда СЗО за същите пропуски, в които бяха обвинени той и администрацията му. Здравни експерти заявиха, че публичните отричания на президента, че вирусът е опасен, са забавили реакцията на САЩ, което включва закъснели тестове и нескладиране на защитни приспособления, отбелязва вестникът.

Президентът изглеждаше особено ядосан на СЗО за изявлението й, че не подкрепя решението му от 31 януари да ограничи някои пътувания от Китай заради вируса. По онова време организацията заяви, че "ограничаването на движението на хора и стоки по време на здравни извънредни ситуации е неефикасно в повечето ситуации и може да отклони ресурси от други действия", отбелязва "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
6
 
! Отговори
Един чичко преди 4 години
Аз бях прав
64
1
 
5
 
! Отговори
хм преди 4 години
Чернокожите имат повече меланин, китайците и прилепите не са набавили толкова вит. Д колкото чернокожите.
63
1
 
24
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Е как още някои малOyмници не са обвинили вируса в расизъм :)
62
1
 
18
 
! Отговори
а преди 4 години
първия вирус ра сист
61
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО ви е виновна? Айе стига бе.Сзо действа като при другите два корона вироса.Ако Сзо беше казала затворете всички граници и ебббете майката на световната икономика кво щеше да каже Тръмп? А вие дет мрънка те, че не може да отидете до село?Сзо знае за този виру толкова, колкото са казали Китай. Тук пълно с мислители тип ***, или от ония тъщи - гладните
60
2
 
28
 
! Отговори
Това преди 4 години
СЗО е по-безполезно и безмислено дори от ООН...
59
3
 
29
 
! Отговори
huh преди 4 години
фактите са такива, че бялата раса е най-приспособима към всякакви условия и това е доказано. В думите ми няма капка расизъм или негативна насоченост към друга раса. Всеки, който има желание може да разгледа и сам да се убеди, има доста изследвания в нета.
58
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО забърка Кашата а ние ще я сърбаме. Оня Белия синявец когато за пръв път даде изявление такива глупости наговори че се осъмних дали има нещо у тиквата или е пълна с бръмбари. СЗО е виновна за Пандемията защото в тази организация са с празни големи тикви.
57
1
 
23
 
! Отговори
Котю... преди 4 години
Защото днешните "***" са масово нерамотни и без обща култура!... Бъркат броненосеца с китайския панголин...
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи така е програмиран от създателите си
55
1
 
8
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
Нещо интересно за сащ , вижте това клипче от 6.40мин и за по малко от минута ще разберете защо се заразяват толкова. ютуб точка ком /watch?v=FcA_3S83p7o
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаа, то за това Тръмп бавеше всичко... за да се понамали цвета, че там само хосета и не-рета останаха
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Индия са други черни и с БЦЖ.
52
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен със СЗО не е лошо Тръмп да обърне внимание и да се разследва Бил Гейтс ,фондацията му,и другите от бандата му.
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Индия, Пакистан, Индонезия, Близък изток е пълно с цветни хеви метъли, дето ядат с ръце - дясната за ядене, лявата за бърсане отзад и отдолу. Там какъв е процента?
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се говореше и за HIV вируса, но и короната има някои подобия и подобрения.
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво му е тревожното, не разбрах...?
48
1
 
20
 
! Отговори
Ddt преди 4 години
реално погледнато, белите сме се научили на хигиена по-лесно (поне 80% от нас), защото сме имали от раждането си течаща вода :) ! Не може да те налагат като тъпан, защото само така разбираш от дума, да имаш 1% от етноса си кадърни хора, да те сочат като черната *** с големия салам по филмите за възрастни, плямпалото дето умира първо в американските бозави екшъни...че сега пък и да надигаш глас как си пренебрегнат за пореден път. Трябва сега да съжалим че белите не *** толкова ли??
47
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е много прав за СЗО. Защо след като китайците пращаха доклади за епидемията СЗО не предупреди останалите държави,че този вирус е опасен,и не препоръча веднага да се вземат мерки? СЗО не опорверга слуховете ,които бяха в началто,че удряло само азитаци,мъже,стари хора,деца не боледували и т.н СЗО се оказва непотребна организация,дори съмнителна.
46
2
 
34
 
! Отговори
anonymous преди 4 години
Айде стига с тоя расизъм! Ако тоя вирус убиваше повече бели, нямаше да пишете, че умират "тревожно много" бели, а че за щастие черните са имунизирани срещу него. Тия с какво са по-важни от нас по-точно?? Не са с нищо по-добро със сигурност.