Коронавирусът атакува сърдечния мускул

Причината - възпалителна реакция или огнище на Covid 19
9 апр 2020 11:45, Петя Славова
31
Коронавирусът атакува сърдечния мускул
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът може да повлияе неблагоприятно на сърдечната функция, установиха американски учени в проучване, публикувано в MedicalXpress.

Специалистите на Фондацията за медицинско образование и научни изследвания Майо заявиха, че при тежък ход на заболяването се наблюдава намаляване на сърдечната функция. При някои пациенти тези промени са резултат от възпалителна реакция, докато при други се появяват поради появата на огнище на COVID-19 в сърдечния мускул, съобщава БГНЕС.

Още по темата

Според изследователите, заразените имат два проблема, свързани с работата на сърдечно-съдовата система: сърдечна недостатъчност и аритмия, които могат да бъдат причинени от странични ефекти на лекарства, приети за лечение на коронавирусната инфекция.

Независимо от това, учените все още не са успели да установят точни данни дали такива лекарства могат да имат отрицателен ефект върху работата на сърцето и препоръчват на пациентите да продължат да използват лекарството, освен ако лекарят не е дал други инструкции.

Пандемията на коронавирус COVID-19 се е разпространила в почти целия свят. Според Световната здравна организация над 1,2 милиона души са се заразили, повече от 72 000 са починали. Лидерите по брой случаи на заразяване са САЩ, Испания и Италия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
4
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 4 години
Да не атакува !
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доказаните случаи са над 1.5млн, а смъртните - 89хил. Стари са ви данните.
3
2
 
23
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 4 години
Доста хора си отидоха от неадекватно проведено лечение. Надрусаха ги с кортикостероиди за да по подобрят дишането, но им прецакаха сърдечния мускул и разбира се вируса стана виновен за това!
2
5
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ГОСПОДИ пази БЪЛГАРИЯ и народа ни от тази чума короно вирус
1
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирусът атакува най-вече мозъците ви.