Ще успее ли Путин да ограничи щетите от пандемията? От това зависи бъдещето му

Продължаващото задълбочаване на кризата вероятно още повече ще разклати рейтинга му
14 апр 2020 21:30, Елка Василева
298
Ще успее ли Путин да ограничи щетите от пандемията? От това зависи бъдещето му
Снимка: БГНЕС

Тази пролет не започна по начина, по който руският президент може би я беше планирал.

На 22 април трябваше да се проведе национален референдум за финализиране на дълбоките конституционни реформи, които биха му позволили, ако пожелае, да остане на власт до 2036 г. Но след разпространението на коронавируса в Русия това общонародно допитване се наложи да бъде отложено. Решението бе взето внезапно, след като рекламните билбордове за референдума вече бяха поставени в Москва и други големи градове, пише Асошиейтед прес.

Под заплаха сега е и подчертано тържественото честване на Деня на победата на 9 май, отбелязващ разгрома на нацистка Германия във Втората световна война през 1945 г. Този празник стана най-важният в руския календар, а тази година става дума и за 75-годишен юбилей. Лидери от цял свят са поканени на празненствата, които трябва да подчертаят изключителната историческа роля на страната. На този празник всяка година в Москва се събират хиляди хора, включително доста много възрастни ветерани, гордо закичили своите медали.

Военни части вече репетират край Москва за традиционния парад на Червения площад, на който са обещали да присъстват чуждестранни лидери като президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Индия Нарендра Моди.

Още по темата

Провеждането на такова шоу сега, когато голяма част от Русия и света са в карантина с цел да се спре разпространението на вируса, изглежда не е възможно. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза миналата седмица, че не е взето решение дали то да бъде отложено, но добави, че властите обсъждат различни "варианти", един от които е то да се състои без ветераните - група, особено уязвима за вируса. Песков добави, че Кремъл ще прояви разбиране, ако чуждестранни лидери решат да не дойдат заради пандемията, като отбеляза, че празненство ще има, дори да не е на 9 май.

След като първоначално бе подценена от руските власти, пандемията се оказа неочаквано предизвикателство за Путин, чиито политически позиции сега зависят от това дали той ще успее да ограничи щетите от нея.

Като подготовка за гласуването и Деня на победата руската държавна агенция ТАСС започна да предава откъси от 3-часово интервю с Путин, в което 67-годишният лидер разказва какво е направил за страната през последните 20 години и какво още трябва да се свърши. Но ТАСС внезапно прекрати излъчването на всекидневни откъси от интервюто с аргумента, че то вече не е актуално, тъй като вниманието на публиката е по-ангажирано с коронавируса.

Епидемията напълно промени политическия дневен ред на Кремъл, каза Николай Петров, старши изследовател по програмата за Русия и Евразия в "Чатъм хауз" - британския Кралски институт за международни отношения. "Всичко, което ставаше преди (епидемията), практически изчезна, - каза той пред АП. - Целият политически дневен ред (за конституционна реформа), който течеше от средата на януари, е прекратен." За момента "мисля, че можем да забравим за конституционните поправки", добави Петров.

Кризата около коронавируса поставя много трудности пред Путин, чийто рейтинг стабилно пада през последните две години, достигайки 63 процента през март - най-ниското равнище от 2013 г.

Това става на фона на срива в цената на петрола - главния източник на доходи за Русия след избухналата ценова война със Саудитска Арабия, довела и до рязък спад на рублата. Пандемията очерта и мрачната перспектива за икономическа разруха.

След като голяма част от Русия бе поставена под карантина, която Путин се опита да "подслади", наричайки я "неработни дни", много бизнес операции бяха прекратени и това породи страхове от масово затваряне на компании и производства и милиони безработни.

Търговско-промишлената камара - бизнес асоциация, подкрепяна от правителството, предсказа, че 3 млн. компании могат да фалират и 8 млн. души - почти 11 процента от трудоспособното население - да се окажат безработни.

Отслабването на икономиката и влошаването на жизненото равнище, което според много анализатори е главната причина за спадащия рейтинг на Путин, вече са преобладаващите фактори за страх сред руснаците. Продължаващото задълбочаване на кризата вероятно още повече ще разклати рейтинга му, каза Денис Волков - социолог в независимия социологически център "Левада". Когато хората започнат да се страхуват, че положението още повече ще се влоши, "тогава рейтингите се сриват", каза Волков пред АП.

Начинът, по който Кремъл се опита да отговори на кризата, породи много въпроси в страната и в чужбина. У дома Путин бе широко критикуван, че първоначално не е обърнал достатъчно внимание на епидемията, а после се е дистанцирал от нея, като е делегирал трудните решения за карантинните мерки на регионалните власти и на правителството.

Някои на Запад поставиха под съмнение официалните данни за броя на заразените в Русия и разкритикуваха като рекламен трик усилията на Москва да прати самолети с медицински помощи за Италия, САЩ, Сърбия и други страни.

В телевизионно обръщение на 8 април Путин се опита да вдъхне увереност на страната, но някои части от неговото послание, в което той сравни коронавируса с нашествията (на печенегите и куманите в Русия) през 10 и 11 век, предизвикаха много подигравки в социалните медии.

"Рисковете за Путин да се окаже откъснат от действителността са съвсем реални", каза пред АП Семюъл Грийн, директор на Института за изучаване на Русия към лондонския "Кингс колидж".

По-рано Путин успяваше да възстанови контрола си над политическия дневен ред, като сменяше фокуса от вътрешните трудности към геополитическото величие на Русия. Така той сплотяваше хората около анексирането на Крим през 2014 г., или като се сражаваше с т.нар. терористи в Сирия. Този път обаче Русия е принудена да се изправи пред наистина глобална криза и изглежда е много по-трудно да се приложи същата тактика.

"Нищо не интересува хората повече от трудностите, които изпитват и ще продължат да изпитват още дълго време", каза Петров.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 253ХАХАХАХАХАХАХАХХААААААНяма такива като българските русофили: неграмотни, но за сметка на това ***.
239
8
 
5
 
! Отговори
До 245 преди 4 години
При руснаците протокола на лечение е различен.В момента в който получиш първите симптоми на COVID19,се обаждаш,пристигат лекари и те тестват.Новите им тестове отнемат 40мин.и са до 94% достоверни.Веднага ти назначават медикаменти -имуномодулатори,които да подпомогнат тялото да се справи по-лесно с инфекцията.Не се учудвам,че имат минимален брой критични случаи-които могат да откарат на командно дишане две седмици.В други страни,линейката идва когато станеш много зле -затова критичните са много
238
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То па и едно бъдеще ..дребен васал и суровинен придатък на големия Китайски брат и то в най добрия случей
237
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вай вай-малии 52000 рубли е средната заплата на младши офицер от Росгвардията. И у нас осигуровките на държавните чиновници са 100% от работодателя. Заплатата на младжи инженер с английски в елитно предприятие на ВПК е 20000р. Можеш да провериш ваканциите в рунета. Учителите в регеоните са с 13-16000р. Затова на среща с тях Медведев каза, че учител е призвание а не бизнес. Ако искали пари да станели бизнесмени.
236
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдещето на Путин зависи единствено от заплащането на Росгвардията. Ако станат прекалено алчни имаме примера с Опричината на Иван Грозни.
235
5
 
1
 
! Отговори
вай вай-малии преди 4 години
500 Лв ти струват памперсите. 52000 рубли по текущия курс са 1400 Лв. Там осигуровките са 100% за сметка на работодателя. Аре тури още 20% ако ще я сравняваш с твоята заплата.
234
2
 
12
 
! Отговори
Малиииии преди 4 години
Русия-500 лева СРЕДНА заплата!!!България-610 МИНИМАЛНА!!!
233
0
 
11
 
! Отговори
Червен каскет преди 4 години
Колко хубаво беше при Чернобил!Рупахме си радиация,ходихме на манифестации,живеехме спокойно- без никакъв стрес,нямаше спасителни щабове,нямаше притеснение...Беше по същото време на Годината!
232
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавируса обезсмисли ракетите "невидимки" и армията на Путин, както и на всички останали диктатори по Света.
231
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Цар" Путин получи Короната !Сега ще видиме дали няма да го смачка.
230
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До м...даЯвно не можеш и да четеш. Написах "*** стоят на 8 критични случая". "Стоенето" се отнася до критичните случаи и най-смешното е, че заразените са се качили с още 2 хиляди и нещо, но критичните още си стоят на толкова. СМЯТАЙ за какво манипулиране на цифрите става дума. Руснаците имат манталитет на стадо крепостници (каквито са си) заради това Путин има нужда постоянно да ги "обединява" срещу външния "враг", иначе току виж крепостниците се сетили че живеят в мизерия.
229
5
 
3
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Не е вярно ,че данните стоят на 22000 заразени,в момента са около 24 490. И както се казва,на чужд гроб недей да плачеш . Руснаците имат друг манталитет,тях трудностите ги обединяват, историята им го доказва.При нас е точно обратното, като видим зора,започваме един друг да се обвиняваме и поединично да се спасяваме и ни утешава факта ,че другите са по-зле(едни злорадстват за САЩ ,други-за Русия).Печално,но факт! Въпрос на характер е как ще приемем една криза и това гарантира как щеизлезем от нея
228
8
 
8
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
Тази статия,както и други,които искат на напипат слабите места на Путин са най-малко странни.Бъдещето на Путин зависи от епидемията-просто глупост!?Резултатът зависи от много фактори и повечето хора го разбират.А бъдещето на ръководителитe по света зависи повече от предстоящата тежка иконом.криза,по-страшна от епидемията!?Някои май не предполагат,че Путин може да е по-умен отколкото мислят,и не вземат пред вид,че той от школа,където ги учат,че умът не е за да парадираш с него,а да го използваш!
227
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая статия защо е в секция "САЩ".Да не би Джуджи да кандидатства за гражданство?
226
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ПешоТой вече лъже от самото начало. *** седят на 8 критични случая от три дена. При 22 хиляди заразени! Всеки да си прави сметката дали това е възможно.
225
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До KramНие сме ги "оставили". Това, заради което ги коментираме, е че се опитват да ни крадат, а покрай това да ни събарят жизнения стандарт и уредеността.Теб като не те интересува какъв го дириш тук?
224
2
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Путин определено ще се справи със ситуацията. Ще излъже за бройката инфектирани и починали и готово. Цялата пропагандна машина е в ръцете му!
223
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KramСаудитския престолонаследник или краля на Тайланд не ми бъркат в джоба. Джуджето ми, или се опитва. Теб какво те интересува какво си искат ***, нали съветваш да не те интересуват другите държави?
222
2
 
4
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Kram - стига! "Само" още два мандата? Към предишните пет?! Е, сега вече не ми се вижда "пожизнен". Освен ако "дРогарката" Терешкова, която изглежда съвсем е изкукала след тях не предложи "само" още два. Мда, хората "си го искат", несъмнено. Но, според теб и група *** учени. А последните двама - ами те са Монархии бре, не са се окичили гордо с названието "демократична държава" като Русия, зер? Къде е приликата освен в монарха?
221
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама,журналистката,що не пишеш какво е казал един от съветниците на Тръмп.Той обвинява пряко Бил Гейтс за тази биологична атака.А всеки знае от кое котило е Бил Гейтс.Заформят се интересни събития в отвъдокеанския краварник.Та там са интересните неща.