Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ

Световната здравна организация допуснала много грешки
Обновена: 15 апр 2020 06:37 | 15 апр 2020 06:20, Елка Василева
295
Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на САЩ в Световната здравна организация /СЗО/, която обвини, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията.

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Светът получи много фалшиви информации /от СЗО/ относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

Още по темата
"Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с много малко починали", добави той.

По думите на Тръмп едно от най-опасните и нанесли най-голяма вреда решения на СЗО е било катастрофалното й решение да се възпротиви на неговата забрана за влизане в САЩ на пътници от Китай.

"За щастие, те не ме убедиха и аз прекратих достъпа на пътници от Китай, с което спасих невероятен брой животи, хиляди и хиляди хора щяха да умрат", заяви президентът, цитиран от ТАСС. Той добави, че експертите от СЗО са се доверили на информацията на китайските власти и са съобщили, че вирусът не се предава от човек на човек.

"Те ни говореха, че не е необходимо да се забранява предвижването, когато ние въведоха забрана на влизането", отбеляза Тръмп. "Заради това, че СЗО се довери на предоставяната от Китай информация, броят на случаите на заболяване в света вероятно се е увеличил 20 пъти, а може би и много повече", каза американският президент.

Той информира също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.

Съединените щати са най-големият спонсор на базираната в Женева организация, с финансов принос от 400 милиона долара през 2019 г., което е 15 процента от бюджета й, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чайниците запалиха Света,а мушмороците корумпирани от СЗО трябва да бъдат закрити ВЕДНАГА! Няма полза от надути,бюрократични ***,ходещи от банкет на банкет!
1
6
 
48
 
! Отговори
Е преди 4 години
Правилно!Трябва да се бие шута на тези,които прикриваха и продължават да прикриват Китайската чума!