Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ

Световната здравна организация допуснала много грешки
Обновена: 15 апр 2020 06:37 | 15 апр 2020 06:20, Елка Василева
295
Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на САЩ в Световната здравна организация /СЗО/, която обвини, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията.

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Светът получи много фалшиви информации /от СЗО/ относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

Още по темата
"Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с много малко починали", добави той.

По думите на Тръмп едно от най-опасните и нанесли най-голяма вреда решения на СЗО е било катастрофалното й решение да се възпротиви на неговата забрана за влизане в САЩ на пътници от Китай.

"За щастие, те не ме убедиха и аз прекратих достъпа на пътници от Китай, с което спасих невероятен брой животи, хиляди и хиляди хора щяха да умрат", заяви президентът, цитиран от ТАСС. Той добави, че експертите от СЗО са се доверили на информацията на китайските власти и са съобщили, че вирусът не се предава от човек на човек.

"Те ни говореха, че не е необходимо да се забранява предвижването, когато ние въведоха забрана на влизането", отбеляза Тръмп. "Заради това, че СЗО се довери на предоставяната от Китай информация, броят на случаите на заболяване в света вероятно се е увеличил 20 пъти, а може би и много повече", каза американският президент.

Той информира също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.

Съединените щати са най-големият спонсор на базираната в Женева организация, с финансов принос от 400 милиона долара през 2019 г., което е 15 процента от бюджета й, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123Прилепите са естествен развъдник на корона вируси (и не само). Може би единственото животно, което има способност да оцелява, дори когато е бъкано с тях. Както казах, нямаш си и представа за какво говориш.
161
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е Тръмп да изисква от СЗО, която със своето безхаберие доведе до тази пандемия, която руши живота на хората. Никой не знае какво се случва и живее в ужас. "По добре ужасен край, отколкото ужас без край"
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Христо ХристовМного те кефи да плюеш по ЕС , а? Възстанови ли си самочувствието на т*ол след като те намазах за Германската конституция и маневрите на Сталин?
159
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е най адекватния Президент на САЩ досега. Всички т.н. демократи са по лоши от социалистите.
158
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До 123Дрън дрън. Нямаш си и идея за какво говориш. Корона вирусите са група от вируси.
157
14
 
7
 
! Отговори
123 преди 4 години
До 167А що тогава във АМЕРИКАНСКОТО списание Нейчър още от 2015г има статия как АМЕРИКАНСКИ учени взели корона вирус от ПРИЛЕП и успешно заразили човешки клетки. Даже и взели че го патентовали 2016г! И статията и патента са лесно намерими. Та на въпроса окй го създаде вируса мисля, че обясних с факти. Сега да видим кой го използва като биологично оръжие!
156
5
 
18
 
! Отговори
1 преди 4 години
До дедо ТашункоВреме е Русия и Китай, които се пишат световни сили да започнат да внасят по 400-500 милиона, нали така?Или ....?
155
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го харесвах Тръмп, ама почва да ме кефи. Особено като се има предвид кой държи СЗО и кой има полза от болестите по света - Рокфелер и Ротшилд. Потърсете повече по темата, може много хора да си отворят очите.
154
17
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Германия внася близо 300 милиона при 4 пъти по-малко на брой население от САЩ. Следваща крачка на Тръмп, от която се вижда истинското лице на северна Америка.Тежко и горко на СЗО, която наистина прави много за бедните по света. Благодаря на г-жа Василева, че повдига този важен въпрос за финансирането на СЗО.
153
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус , убива само цветнокожи и соросо-русофоби ! За това еврейското управление в сащ е недоволно !
152
15
 
14
 
! Отговори
ПРАВ Е ТРЪМП преди 4 години
Този вирус е сатанинско дело на феодалните тирани от Китай и Русия, с цел унищожаване на голяма част от човечеството и установяване на примитивния им комунизъм и точно затова феодалите са подкупили СЗО, заради блокиране реакцията на света срещу вируса. Рано или късно Хагския трибунал ще се заеме с престъпниците и милост няма да има...
151
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва да има някой виновен за некадърноста на баш кравара...как цял свят знае само той не знае , ***
150
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ами тоя точно като нашия бе,все някой друг му е виновен.
149
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DVBНе, пак не позна. Нямаше "хиляди починали". В деня който спряха полетите починаха 168 човека, а тогава дори не се правеше подробен отчет пред обществеността за всеки ден. Преди това имаха 97 и 133. Това бяха дните с серизен брой починали. Преди това бяха по 30 и няколко. САЩ спря полетите от Европа преди Германия (която се смята в момента за пример как е трябвало да се реагира) да обяви карантина. Вируса дойде в щатите от бизнесмените, които постоянно пътуват между САЩ и Китай.
148
5
 
6
 
! Отговори
DVB преди 4 години
До АнонименДо 168 Веднага, Италия започна края на Януари а в Ломбардия Февруари вече гореше. В момента в който Тромпета спря пътници от Европа имаше вече хиляди починали в Италия, така че коронкота вача се е била удобно настанила в някой Макдоналдс на таймс скуеър в Ню Йорк и си е хапвала бургер
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦРУ са докладвали на Тръмп за вируса още ноември.
146
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп в случай е абсолютно прав!
145
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦРУ са му докладвали всичко за вируса. Какво се прави на ущипан? Намира си жертва която да обвини заради собственото си закъснение в налагането на мерки.
144
8
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Намери си кой да обвини дядото. Както винаги...
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DVBТоест, когато започна кошмара в Европа. Пробвай пак.