Коронавирусът разби усещането за американската изключителност

Здравната система в САЩ: Трябва да сте достатъчно болен или да сте болен по правилния начин
25 апр 2020 12:16, Елка Василева
143
Коронавирусът разби усещането за американската изключителност
Снимка: архив, БГНЕС

А ако истинският "невидим враг" е вътрешният враг - в самите институции на Америка?

Когато коронавирусната пандемия дойде от далечни земи в Съединените щати, тя бе посрещната с поредица от провали и некомпетентност от система, която съществува, за да подготвя, предпазва, предотвратява и получава признание от гражданите при национална криза.

Молекулярното зло на новия коронавирус небивало е разклатило високото самочувствие за "американската изключителност", пише Асошиейтед прес.

Страна с несравнима мощ, дръзки амбиции и стремежи, която винаги се е възприемала като "сияещия град на хълма" за човечеството, да не може да се сдобие с достатъчно най-обикновени тампони за вземане на секрет въпреки притежаваните от Доналд Тръмп правомощия за военновременно производство и доставки.

Кризата превърна лекарите в Ню Йорк - сияйният американски град икона, в просяци, молещи за дъждобрани, защото не могат да получат подходящи медицински облекла. "Дъждобрани! - жалва се технологичният предприемач Андрийсън - През 2020! В Америка!".

Още по темата

Кризата е превърнала един болничен шеф от Масачузетс в нарушител, разработил сделка чрез приятел на приятел на служител, който бил чул за склад с маски, намиращ се пет часа път. Два камиона, които уж превозвали хранителни стоки, натоварили маските, избягвайки намесата на министерството за вътрешна сигурност, и поели обратно по различни маршрути, в случай че единият товар бъде засечен на магистралите по североизточната "пандемична алея".

"Нима съм допускал, че аз, ръководител в здравната система на богата, високоразвита страна с най-съвременна наука и технология и невероятни таланти, че моята организация някога ще се сблъска с такива обстоятелства?", пита се д-р Андрю У. Артънстийн от "Бейстейт хелт", помогнал за отмъкване на плячката от склада. "Разбира се, че не", казва той и добавя: "Но нямаше изгледи отнякъде да дойде помощ".

Във време на най-голяма нужда страната с най-скъпата в света здравна система не иска да се възползвате от нея, ако сте болен, но не и достатъчно болен, или ако не сте болен по правилния начин.

Смесената частно-публична система за здравеопазване поглъща 17 на сто от икономиката, което няма аналог по света. Но тя иска да си стоите у дома със своя COVID-19, освен ако не сте сред малцината с риск за живота от задушаване или усложнения. Тя иска от вас да се лекувате с каквото можете, без контакт с лекар и да отлагате всички хирургически операции, ако могат да почакат.

В тази вируснопандемична лудница Съединените щати притежават едни истински изключителни "бижута" (които отдавна са обект на завист по света), каквито са федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията и Националните институти по здравеопазване.
Обаче къде са резултатите?

За ефективно диагностично тестване, което е критично важно при инфекциозни епидемии, обърнете поглед към чужбина. В Обединените арабски емирства или Германия или Нова Зеландия, които се втурнаха към масово тестване, още преди мнозина да знаят, че са болни. И към южнокорейската изключителност, към която привлече вниманието републиканецът губернатор на Мериленд Лани Хоган, приел самолет, натоварен с 500 хиляди тестови комплекта от Сеул, за да помогне за недостига в САЩ. Помощта, наречена Операция "Трайно приятелство", подразни Тръмп, президента на "Америка на първо място".

Обикновени ръкавици. Сложни респиратори. Специални лабораторни химикали. Тестове. Тампони. Маски. Облекла. Шлемове. Болнични легла. Спешни плащания от правителството. Бонуси за безработните. Облекчения за малкия бизнес. Всичко беше предмет на хроничен недостиг, моментен недостиг, закостеняла бюрокрация или комбинации от тях.

"Този огромен провал на институционалната ефективност ще отеква още десет години", пише в списанието на своята компания технологичният инвеститор Андрийсън, познат най-вече заради браузъра "Netscape" от 90-те години.

Главният лекар на "Бейстейт хелт" Артънстийн още не знае дали Националният стратегически резерв е бил някога от полза за организацията му в западната част на Масачузетс. Артънстийн и екипът му са имали маски само още за няколко дни, когато открили доставка в склад на повече от пет часа път. Два "дегизирани" камиона потеглили на юг, няколко души от отдела за доставки отлетели натам, а Артънстийн решил, че е най-добре също да отиде с колата си. "Всички чувстваха, че малко шефска сила може да помогне в тази ситуация", казва той пред АП.

Щом се събрали в склада, те проверили качеството на маските, обаче трябвало да отговарят на въпросите на двама агенти от ФБР с цел да се установи, че това не е трансакция за черния пазар. След като били удовлетворени, хората от министерството на вътрешната сигурност задържали доставката за още няколко часа. Превозните средства успели да стигнат в Спрингфийлд същата нощ.

Проблемът с недостига на маски бил решен. Но когато Артънстийн разговаряше с АП на "Бейстейт хелт", му оставаха запаси от защитни облекла за още два дни.

Въпреки това Тръмп използваше всекидневните си брифинги в Белия дом, за да претендира, че има успехи, и да говори за своя рейтинг, за предпочитани научни теории и похвалите от губернатори, които ако не кажат нещо добро за него, рискуват щатите им да бъдат съзнателно пренебрегнати от Вашингтон. "Много хора обичат Тръмп, нали?", попита себе си Тръмп на брифинга в понеделник.

Миналата седмица губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт, демократ, намери какво добро да каже за администрацията. "Сега те ви казват, че можете да дойдете със свой тампон /за вземане на проба/", каза той и добави: "Хубавото е, че федералното правителство няма да пречи".

Сега това е повторение на американската изключителност - националното правителство няма да пречи.

Помощ не идва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
някой ще посочили система в която и да е държава която да не издишаше в началото а дори и сега ?упрек може да се отправи за всеки по всяко време всеки го бива в това но само най добрите могат да прдложат подходящо решение на проблем и именно в това е смисълаиначе от сутрин до мрак може всеки да критикува и обвинява но до там
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 90Е ако разбираше английски и си гледал пресконференцията можеше и да си на друго мнение. Но е прав. Хиляди доктори.Милиарди долари. Никакво решение. Колко е жалко един човек да се мъчи да намери някакъв изход докато тези на които това им е работата не знаят и не могат нищо. Мийте си ръцете 100 пъти на ден. Не излизайте . Ако може не дишайте.
89
7
 
11
 
! Отговори
+ преди 3 години
А как американците откраднаха маски от французите ... и американската медецина е пълен провал за повечето хора в САЩ .
88
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 87Лекуват се с хидроклорокин, статин, лопинавир, ретонавир, РДВ-8, интерферонови препарати, фосилизомат и пр. в зависимост от симптоматиката и усложненията.
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До адам смитНа някой места плащаш не плащаш умираш. По точно на всички места.
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъмбфакистан, какво повече да кажем - видяхте ли ги как протестират неграмотно, а лидера им ги призова да си инжектират дезинфектант (може да глътнат и един тайд пот за по-добър ефект). Това ако не е израз на слабост, безсилие и отчаяние здраве му кажи. А жълтите гадове, които ги учат на промграмиране и какво ли още не сега направо се *** от кеф.
85
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 81Хахахахахаа. Фантазьори на кило.
84
6
 
16
 
! Отговори
адам смит преди 3 години
Капитализъм брат - който плаща живее, който не може умира - пазарна икономика, държавата е лош стопанин! Поне за това комунистите навремето не ни излъгаха - стана точно така, както казваха
83
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80.А на какво ги държат в болниците? Ти знаеш ли? Това със сигурносте е най-голямата измама. 80% от интубираните - мъртви. Но сметките ? Вероятно знаеш за какви пари говорим. На ден колкото месечна заплата. Резултата : цалата нация блокирана. Дано сме късметлии да не се стигне до хаоса както в ЛА 91.
82
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 83Виж сега, допреди малко ми обясняваше как човек трябвало да мисли самостоятелно, а сега започна да ми обясняваш как трябвало да игнорирам един от основните източници на информация по въпроса. Не ми звучиш като човек, който има критично мислене, защото тези хора си изграждат мнение на базата на множество различни (както съм направил и аз) и от които СЗО е един. Слаба работа.
81
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само вентилацията е 10000 долара на ден. Тоя, дето у нас лежа безплатно 38 дена, в щатите щеше да плати поне 300 хилки.
80
5
 
12
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
Америка е място за богатите ,там данъците са върху средната класа,която намалява драстично.Богатите не искат да издържат милионите нелегални и полу-легални мексиканци и африканци и (имигрантите от СССР и Европа и се оправят бързо и си плащат здравни,а накой данъци даже,арабите исват с парите си. Китайците готвят ,индийците карат таксита;))
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Мислех да не ти отговарям но ще кажа само едно . Щом вярваш на С"З"О разговора е приключен.
78
2
 
2
 
! Отговори
Щатът преди 3 години
Ако говориш за Уайоминг, там винаги е било добре. Каквото и да става.
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе в САЩ този проблем стои от много отдавна,дано след COVID19 да има промяна. Преди 5 години с жена ми имахме нужда от тях. Заведохме си 5 годишната дъщеря заради проблем и за упойка,ендоскопия,екг о 3D ехограф без нощувка в болницата със застраховка( за жена ми и дъщеря ни $980 на месец през нейния работодател,аз карах без застраховка тогава) ни връчиха остатъка от сметката от $76К. Та за какво ти е тази застраховка при положение,че с 76к ще отида в часта клиника в Европа( не в БГ).
76
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 77... страници на националната организация натоварена със задачата да води борбата с болестта в съответния щат/дъжава. Не разбрах за какво точно няма научни данни. Обясни. Лекарство няма, защото това е нова болест. Утвърдено лечение няма, но се експериментира с различни спрямо симптоматиката, или си мислиш че в болниците болните ги държат на супа, хляб и парацетамол? Имаме си работа с пандемия, глобален здравословен проблем какъвто не е имало от един век. Какво очакваш?
75
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 77Грешката ти е, че смяташ, че мерките се "следват сляпо", само защото ти лично не си съгласен с тях и смяташ че и други не трябва да са съгласни (т.е. не показват недоволство). Аз например съм съгласен с мерките при мен, но не защото ги следвам сляпо, а защото съм се информирал и смятам, че са адекватни. Не е вярно, че никой не е давал научно обяснение как се разпространява вируса. Не се информираш. Такова обяснение има на страницата на СЗО както и сигурен съм на официалните ...
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1За това ти говоря. "Социализъм" за мен е точно това . Когато индивидуалното мислене и отговорност се заменят с мерки които се следват сляпо. Никой не е дал разумно обяснение ка се разпространява вируса. Няма и никакви " научни" данни. Само прогнози грешни в пъти. Да не говорим за лекарство или поне препоръка за лечение.За това едно е сигурно . Съвсем скоро ще усетм по портфейлите си за какво всъщност става дума. Тогава отново вируса ще е виновен.
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ и Западна Европа са много добри в изфърлянето върху някоя малка и слаба държава в Африка и Азия, Южна Америка.Ще има мир и екология по света по времето на вируса. Ще оставят на мира държавите по света.Президентите им са олигоффрени.
72
5
 
14
 
! Отговори
проф. Ан преди 3 години
Най-ниската здравноосигурителна вноска в Щатите е 700 долара за базово лечение. Мои познати плащат 3000 долара месечно за двама възрастни и едно дете, за да имат разширено покритие. В България по едно време човешкият ресурс беше много важен за изграждането на силна нация, затова всички са имунизирани задължително. А също и на никой не му дремеше в коя болница ще отиде и в кой град, грижите бяха едни и същи! Но си е друго здравната система да е платена и пожелание! Някакси е по-модерно и хубаво!