Коронавирусът разби усещането за американската изключителност

Здравната система в САЩ: Трябва да сте достатъчно болен или да сте болен по правилния начин
25 апр 2020 12:16, Елка Василева
143
Коронавирусът разби усещането за американската изключителност
Снимка: архив, БГНЕС

А ако истинският "невидим враг" е вътрешният враг - в самите институции на Америка?

Когато коронавирусната пандемия дойде от далечни земи в Съединените щати, тя бе посрещната с поредица от провали и некомпетентност от система, която съществува, за да подготвя, предпазва, предотвратява и получава признание от гражданите при национална криза.

Молекулярното зло на новия коронавирус небивало е разклатило високото самочувствие за "американската изключителност", пише Асошиейтед прес.

Страна с несравнима мощ, дръзки амбиции и стремежи, която винаги се е възприемала като "сияещия град на хълма" за човечеството, да не може да се сдобие с достатъчно най-обикновени тампони за вземане на секрет въпреки притежаваните от Доналд Тръмп правомощия за военновременно производство и доставки.

Кризата превърна лекарите в Ню Йорк - сияйният американски град икона, в просяци, молещи за дъждобрани, защото не могат да получат подходящи медицински облекла. "Дъждобрани! - жалва се технологичният предприемач Андрийсън - През 2020! В Америка!".

Още по темата

Кризата е превърнала един болничен шеф от Масачузетс в нарушител, разработил сделка чрез приятел на приятел на служител, който бил чул за склад с маски, намиращ се пет часа път. Два камиона, които уж превозвали хранителни стоки, натоварили маските, избягвайки намесата на министерството за вътрешна сигурност, и поели обратно по различни маршрути, в случай че единият товар бъде засечен на магистралите по североизточната "пандемична алея".

"Нима съм допускал, че аз, ръководител в здравната система на богата, високоразвита страна с най-съвременна наука и технология и невероятни таланти, че моята организация някога ще се сблъска с такива обстоятелства?", пита се д-р Андрю У. Артънстийн от "Бейстейт хелт", помогнал за отмъкване на плячката от склада. "Разбира се, че не", казва той и добавя: "Но нямаше изгледи отнякъде да дойде помощ".

Във време на най-голяма нужда страната с най-скъпата в света здравна система не иска да се възползвате от нея, ако сте болен, но не и достатъчно болен, или ако не сте болен по правилния начин.

Смесената частно-публична система за здравеопазване поглъща 17 на сто от икономиката, което няма аналог по света. Но тя иска да си стоите у дома със своя COVID-19, освен ако не сте сред малцината с риск за живота от задушаване или усложнения. Тя иска от вас да се лекувате с каквото можете, без контакт с лекар и да отлагате всички хирургически операции, ако могат да почакат.

В тази вируснопандемична лудница Съединените щати притежават едни истински изключителни "бижута" (които отдавна са обект на завист по света), каквито са федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията и Националните институти по здравеопазване.
Обаче къде са резултатите?

За ефективно диагностично тестване, което е критично важно при инфекциозни епидемии, обърнете поглед към чужбина. В Обединените арабски емирства или Германия или Нова Зеландия, които се втурнаха към масово тестване, още преди мнозина да знаят, че са болни. И към южнокорейската изключителност, към която привлече вниманието републиканецът губернатор на Мериленд Лани Хоган, приел самолет, натоварен с 500 хиляди тестови комплекта от Сеул, за да помогне за недостига в САЩ. Помощта, наречена Операция "Трайно приятелство", подразни Тръмп, президента на "Америка на първо място".

Обикновени ръкавици. Сложни респиратори. Специални лабораторни химикали. Тестове. Тампони. Маски. Облекла. Шлемове. Болнични легла. Спешни плащания от правителството. Бонуси за безработните. Облекчения за малкия бизнес. Всичко беше предмет на хроничен недостиг, моментен недостиг, закостеняла бюрокрация или комбинации от тях.

"Този огромен провал на институционалната ефективност ще отеква още десет години", пише в списанието на своята компания технологичният инвеститор Андрийсън, познат най-вече заради браузъра "Netscape" от 90-те години.

Главният лекар на "Бейстейт хелт" Артънстийн още не знае дали Националният стратегически резерв е бил някога от полза за организацията му в западната част на Масачузетс. Артънстийн и екипът му са имали маски само още за няколко дни, когато открили доставка в склад на повече от пет часа път. Два "дегизирани" камиона потеглили на юг, няколко души от отдела за доставки отлетели натам, а Артънстийн решил, че е най-добре също да отиде с колата си. "Всички чувстваха, че малко шефска сила може да помогне в тази ситуация", казва той пред АП.

Щом се събрали в склада, те проверили качеството на маските, обаче трябвало да отговарят на въпросите на двама агенти от ФБР с цел да се установи, че това не е трансакция за черния пазар. След като били удовлетворени, хората от министерството на вътрешната сигурност задържали доставката за още няколко часа. Превозните средства успели да стигнат в Спрингфийлд същата нощ.

Проблемът с недостига на маски бил решен. Но когато Артънстийн разговаряше с АП на "Бейстейт хелт", му оставаха запаси от защитни облекла за още два дни.

Въпреки това Тръмп използваше всекидневните си брифинги в Белия дом, за да претендира, че има успехи, и да говори за своя рейтинг, за предпочитани научни теории и похвалите от губернатори, които ако не кажат нещо добро за него, рискуват щатите им да бъдат съзнателно пренебрегнати от Вашингтон. "Много хора обичат Тръмп, нали?", попита себе си Тръмп на брифинга в понеделник.

Миналата седмица губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт, демократ, намери какво добро да каже за администрацията. "Сега те ви казват, че можете да дойдете със свой тампон /за вземане на проба/", каза той и добави: "Хубавото е, че федералното правителство няма да пречи".

Сега това е повторение на американската изключителност - националното правителство няма да пречи.

Помощ не идва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
7
 
! Отговори
777-777-7777 преди 3 години
Хей Днес бг, защо ми триете коментарите ?! Да не сте и вие от комунистите ?! Това не е нормално ! Но какво да се иска от една ненормална страна като България ?!
130
2
 
8
 
! Отговори
Дан сан преди 3 години
Много е забавно как разбиратели,които не могат дори да карат нормално заради КПП-тата,които не са били и един ден в САЩ се мъчат да обясняват на тези,които живеят там колко зле било,колко били нещастни, бедни и без здравеопазване.Тази година като цяло в САЩ са умрели по-малко хора от същия период миналата година.Цялата статия, както и останалите на другарката списвователка е пълен булшит.
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно колко ми прилича на една дългогодишна схема от Банкя.После не сме били американски под.логи, да бе!
128
4
 
5
 
! Отговори
Дон Кихот преди 3 години
Амиии... пак са изключителни - на първо място по заразени и умрели. САЩ неусетно се превръщат в своята пративоположност - с просмукване на нефелен генетически матрЯл се превръщат в комунделска,троцкистко-либерастка държава от 4-ия свят. Тръмпецот на тоя фон изглежда като Дон Кихот.
127
7
 
4
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 3 години
До 777-777-7777 АБЕ ЖИВ ЗИЯН СТЕ И ВИЕ ТАМ, НО ИНЕРЦИЯТА ДА СА ХВАЛИТЕ ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ ЩЕ Е ВАЛИДНА!Ти да не живееш в центъра на Ноливуд че да ми даваш измислени справки. 50 годони живял там а не е чувал за ДЕТРОЙСКИЯ и ОРЛЕАНСКИЯ синдром. ***!!
126
4
 
12
 
! Отговори
777-777-7777 преди 3 години
До Анонимен 7 За какво бествие говориш ?!?! Аз живея от 50 години в САЩ, а ти ела да видиш нашият живот - не съм видял бездомен (само най-мързеливите) , хладилниците са препълнени, улиците пълни с луксозни коли, хората засмяни . За какво бедствие говориш ? И статията е пълна лъжа ! Всеки който работи има здравна осигуровка ! А за пенсионерите - дааа не говорим ! Те са най-добре! Затова България отива надолу, от такива клеветници и завистници като теб Анонимният . И това ми било мъже !
125
1
 
2
 
! Отговори
До 128 преди 3 години
И хорс от русия идват масово...
124
4
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Демек тва дето го казвам отдавна, напълниха америка с хора от 3-4 свят и тя стана една държава със стандарт на страна от 3-4 свят. Много отдавна в америка не идват хора от европа, япония, сингапур, нова зеландия, т.н. идват хора от китай, индия, мексико, африка.Всеяко нещо си има причини.Имаше едно време един виц, защо при нас не е като в германия, имаме всичко, което и те, ами много просто защото при нас не живеят германци.....
123
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рижавия клоун погреба реномето на САЩ градено десетилетия.
122
4
 
13
 
! Отговори
ковид измама преди 3 години
https://youtube/watch?v=xfLVxx_lBLUгледайте изявление на двама доктори от САЩ - с истински данни - смъртността е по-ниска от тази на сезонен грип - базирано на истински данни от последните два месеца, носенето на маски и карантината намалява имунитета, в човешката история досега никога под карантиа не са слагали здрави хора?!
121
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нация от крадци, потомци на роби, лъжци, мошеници, престъпници и всякакъв сбирщайн не може да бъде град на хълма.Дойде времето да си признаят, че нито са нация, още по-малко велика.Дори да не си признаят, ще мине време и тогава ще си признаят.
120
7
 
8
 
! Отговори
До Додо преди 3 години
Да той предложи и лечение с дезинфектанти.
119
6
 
13
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Taзи 'публикция' е нищо друго, освен преписана пропагандна неомарксистка пoмия.Не забравяйте, преди избори няма правила. Също не забравяйте, че Доналд Тръмп беше единствения политик с мъдe, който затвори границите за китайци, което значително намали разпространението на корона в САЩ. Същите ония пoмияри, които уреваха света, че бил "расист" (каквото и да означава това) заради забраната и организираха флашмоб "прегърни китаец, докажи, че не си расист", сега го обвиняват, че не е затворил навреме!
118
9
 
10
 
! Отговори
В преди 3 години
Един вирус ги разката тея помийни кравари,ама така става когато правителството ти се интересува само къде да започне нова Война,и колко трилиона долара да изхарчи за нови бомби,ракети и самолети...
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тая1918г. Тогава е имало и войнаСега и тия стотици жертви са многоЦелият ресурс на държавите е включен в действие и пак хората страдат и загиватВажно е да се знае,че оцелелите развиват хронични усложненияНе е обикновено ,,грипче,,
116
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 120Грешка. През 1918 испанския грип убива 20 милиона само в Европа. Сега тоя вирус я убие няколкостотин хиляди я не. Глобално най-вероятно няма и милион да стигне ако се държим умно.
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото цивилизацията върви към възхода на историческото си развитие,толкова по-кекава става към изненадите на Природата. Явно тези, които са по-близо до нея,като нации, хранещи се с всичко, което плува, пълзи,лети и изобщо мърда,ще доминират в бъдеще!
114
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 118НЕ им казвай такива неща, че ще почнат да смятат колко е това в рубли и няма да им стигнат нулите на калкулаторите :)))))
113
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
112, ааааа 5-10 години кайш. Вие му..рзи.лките с бедните душици тая мантра вече ни я пеете поне 100 години, ве боярищници. Айде бегай да ги бръщолевиш тея някъде другаде. До сега в САЩ хората вземат помощи по $1200/възрастен и $500/дете, малките бизнеси взеха до $10к еднократно опростим заем, и още заем до 2.5 пъти месечните обявени заплати от 2019, демек ако компанията ти харчи по $5к за заплати на месец заема е за $15к, пак опростим по програмата РРР. Кога така и в (пост) комуноидните кло..аки
112
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ е по-зле от Столипиново, ние сме ги изпреварили, а пък руснаците съвсем.