Тръмп заплаши да спре окончателно финансирането на СЗО

Президентът на САЩ даде срок от 30 дни за подобрения
19 май 2020 09:45, Елка Василева
32
Тръмп заплаши да спре окончателно финансирането на СЗО
Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на Световната здравна организация и да преразгледа членството на САЩ в нея, ако тя не предприеме "съществени подобрения" в срок от 30 дни, предаде Франс прес.

Тръмп замрази вноските на САЩ в СЗО миналия месец, като я обвини, че поддържа "дезинформацията" на Китай за избухването на пандемията от коронавируса, припомня Ройтерс.

Още по темата

"Ако СЗО не се ангажира със значими подобрения през следващите 30 дни, аз ще направя моето временно замразяване на финансирането от Съединените щати за СЗО постоянно и ще преразгледам нашето членство", заяви Тръмп в писмо, адресирано до шефа й Тедрос Аданом Гебрейесус, качено в Тwitter.

В него американският президент изброява примери, които той смята за грешки на СЗО в управлението на пандемията, обвинявайки я по-специално, че е пренебрегнала първите съобщения за появата на вируса и че е угаждала на Китай.
Малко преди да публикува фотокопието на писмото, Тръмп заяви от Белия дом, че СЗО е "свършила много жалка работа" по отношение на кризата и че скоро ще вземе решение относно финансирането на организацията. Не съм доволен от Световната здравна организация, тя е марионетка на Китай, каза президентът, цитиран от АФП.

В писмото Тръмп подчерта, че единственият път напред за СЗО е да демонстрира независимост от Пекин, като добави, че неговата администрация вече е започнала дискусия с Тедрос Гебрейесус относно реформирането й, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, света няма нужда от такива измислени организацийки..........закривай!
6
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-слабият президент на САЩ, САЩ стана огнище на зaразата и сега искат да изкарат СЗО и Китай виновни задето не можаха да озаптят вируса.
5
5
 
19
 
! Отговори
Пчп преди 3 години
Най - добрия. Ако го преизберат отново американците ще са номер едно.
4
2
 
29
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Палячи колкото и да е дразнещ, иначе, тук с право се изказва. СЗО е една огромна авторитарна организация, в която най-същественото е да се намърдаш. Строена е по ляво-соц тип като ООН - на всеки няколко години начело застава най-често някой екзотичен, за да се поддържа илюзията за глобална равнопоставеност. Така и с шефовете на ведомства, от там вече цели семейства. И не в лаборатории, а в големите кресла, с големите кръгли печати... Съответно, неадекватна и сбъркана политика и масово безхаберие
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бест президент ЕВЪР!
2
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно решение - мафиотска организация за пари и опит за манипуларине на населението.
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете му перхидрола на тоя, отрови планетата