Български лекар в САЩ: Разбрахме колко неорганизирана страна са

"Няма човек като Тръмп, без всякаква милост е, без състрадание, без съчувствие"
Обновена: 25 май 2020 05:59 | 22 май 2020 21:30, Елка Василева
447
Български лекар в САЩ: Разбрахме колко неорганизирана страна са
Снимка: архив, БГНЕС

"Няма такъв човек като Тръмп. Без всякаква милост е. Без състрадание. Без съчувствие към хората."  Български лекар в САЩ, пожелал анонимност, говори в прав текст за грешките на Доналд Тръмп в кризата с коронавируса.

"На последното ми дежурство имах 18 пациенти. Един от тях беше млад и изглеждаше напълно възстановен. Нямаше проблеми с дишането, цяла седмица тестовете му бяха отрицателни. Готвех се да го изпиша, когато изведнъж вдигна температура и го втресе. Оказа се, че всъщност не е излекуван или вирусът го повтаря. Не можем да разберем."

Това разказва пред Дойче веле български лекар, пожелал анонимност, който работи във Филаделфия. Д-р Б. има специалности по детска кардиология, вътрешни болести и палиативна медицина. В болницата във Филаделфия, където работи, не е имало голям пик като този в Ню Йорк. Защото, казва медикът, Ню Йорк е бил "опитното зайче", дало уроци за грешките при лечението на КОВИД-19.

"Щеше да е комедия, ако не беше трагедия"

"Много колеги в Ню Йорк в началото сбъркаха, като интубираха болните само защото сатурацията им е 80%. После не можеха да ги откачат от апарата седмици наред, което срина здравната система там. Да, лабораторните показатели са важни, но за всеки пациент трябва да решаваш предимно на базата на клиничната картина, която разгръща. Ако някой започне да диша 40 пъти в минута като новородено и не го наблюдаваш, може да се измори да диша и да спре. Затова сме постоянно до тях. Ние лекуваме хора, а не рентгенови снимки и лабораторни показатели", обяснява лекарят.

Още по темата

Той добавя: "Едно от най-важните познания по време на битката срещу вируса е познанието за себе си - колко неорганизирани сме като страна и колко дълбоки са противоречията помежду ни. Особено с хората от вътрешността на страната, които бяха против затварянето на държавата и фанатично вярват, че няма нужда от предпазни мерки. Но най-фанатичната вяра е вярата на онези с най-ограничени познания".

Д-р Б. не пести критики и по адрес на президента Доналд Тръмп. "Той играе ключова роля за разделенията в страната, като подбужда хората да протестират, но само в щати, в които губернаторите са демократи. Наскоро Тръмп и неговият щаб за борба срещу вируса излязоха с конкретни критерии за това в кои щати ограниченията може да паднат. Към момента тези критерии не бяха изпълнени от Минесота, Мичиган и Джорджия. Само няколко часа по-късно Тръмп написа на своите последователи в Тwitter "Освободете Мичиган, освободете Минесота", които са щати с губернатори демократи. Но не каза същото за Джорджия, където губернаторът е републиканец.

В тези два щата започнаха протести и най-страшно стана, когато пред Сената в Мичиган се появиха въоръжени хора с джипове, които искаха да освобождават щата от губернатора демократ. Абсолютно ненормална работа. Тези хора се наричат републиканци, но аз дълбоко се съмнявам, че имат нещо общо с ценностите на Републиканската партия.

Да не говорим за онова изказване за дезинфектантите. Телефоните в спешното отделение прегряха от обаждания на хора, пили или питащи дали да пият дезинфектанти. Щеше да е комедия, ако не беше трагедия. А още по-нагло беше, когато Тръмп тръгна без маска по болниците и по заводите, които правят респиратори. И най-демонстративно обяви, че го тествали по два пъти на ден и затова нямало да зарази околните. Това беше ужасно грозен пример. Хората имат огромна нужда от тестове, в нашата болница изобщо не ни тестват, защото не разполагаме с достатъчно тестове. Няма такъв човек като Тръмп. Без всякаква милост е. Без състрадание. Без съчувствие към хората."

"Има голяма вероятност от втора вълна наесен"

Д-р Б. разказва и за този момент: "В мига, в който учените осъзнаха, че не могат да очакват подкрепа от правителството, те започнаха да разчитат на себе си. Така изведнъж се разкриха нови възможности. Бързо започна производството на опростени, евтини респиратори, които струваха 20 пъти по-малко от другите. В критичните моменти това се оказа решаващо."

Д-р Б. е наясно, че икономиката трябва отново да заработи, но това, според него, трябва да става много предпазливо. "Ще ни се наложи още дълго да се придържаме към уроците, които научихме досега - да спазваме дистанция, да ходим с маски. Само така можем да си "купим" време за намиране на лекарство или ваксина. Още повече, че има голяма вероятност от втора вълна на вируса наесен", предупреждава медикът.
 


447
Още от САЩ
В САЩ почитат починалите от COVID-19 със сваляне на знамената
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Страшно лошо им е здравеопазването, направо трагедия.
Хората масово умират защото медицината в “Хамерика” е под всякаква критика ....
Това ни разказа заместник командира по политическата част.
Много интелигинтен мъж и пропаднал алкохолик ...
Да живеят комунистите forever and ever !!!!!!
365
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Много злобна нация сме, хей ...
“Ще ги видиме Хамериканците на дъното много скоро”
Е това точно ми редеше учителката по история точно през 1985 година.
Ами аз още ги чакам да паднат гадните Хамериканци, направо живота ми отмина в чакане.
364
3
 
3
 
! Отговори
прав е доктора преди 6 дни
Обективен коментар, само, че казва "колко неорганизирана страна СМЕ"... това е Америка. Всеки може да бъде американец... ще се махне тръмпа...
363
16
 
17
 
! Отговори
Корона Екстра преди 1 седмица
Колко са му платили да говори такива простотии или отново евтин сценарии
362
7
 
9
 
! Отговори
българче преди 1 седмица
Братушките го трепат вируса с кирка и лопата...няма помен от него...
361
9
 
18
 
! Отговори
Тромпета преди 1 седмица
359 много си прав. Здравната им система е много калпава, но за сметка на това пропагандата им е по добра от тази на Северна Корея. Ние сме най-добри, хамерика дъ фърст..... истината е, че един голям камък бързо се търкаля по склона и скоро ще стигне дъното.
360
9
 
19
 
! Отговори
Тъпи преди 1 седмица
Щом е анонимен , значи е измислен роман на журналистката .
359
5
 
21
 
! Отговори
До анонимен 356 преди 1 седмица
Стюпи, не се радвам на калпавата здравна система в САЩ! Просто знам, че е такава и то отдавна. От личен опит! Да имаш прекрасни болници, всевъзможни удобства, да те лекуват лекари, учили по най-добрите учебници, имащи най-добрата апаратура и да получаваш слаби резултати! Причината е, че строго им е забранено да мислят, всичко трябва да се изпълнява по твърдо установена схема, почиваща на статистиката! Темата е дълга и не е политическа.
Имам най-пресни данни за сегашното плачевно състояние!
358
7
 
16
 
! Отговори
Bond преди 1 седмица
Как пък само пред Дойче Зеле се изаакват всякакви български медици, работещи зад граница?
357
8
 
19
 
! Отговори
До някоя си Мария преди 1 седмица
Този лекар спасява животни, работи за американската здравна система, но има право на мнение. Много американци на глас критикуват системата и политиката на президента. Защо той да няма право ? Много глупаво твърдение, че щом му плащат , не може да критикува. По-малко от половината американци сляпо поддържат Тръмп. Другите не могат да го понасят.
356
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Илия!
Този не е доктор, а лекар.
А мнението му за Здравната система на САЩ е смешно. Нямало организация.
Радвайте се колко са зле в САЩ!
Не е като във Варна! Не ви ли минава през главата да им помогнете?
355
19
 
38
 
! Отговори
Илия - Варна преди 1 седмица
Браво на доктора показващ истинското лице на здравеопазването в сащ, и отношението на политиците към хората. А до всички американофили, пийте по препоръка на идола ви по една белина да ви дойде малко акъла.
354
2
 
12
 
! Отговори
1313 преди 1 седмица
До Мария
ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ,СТИГА ДА Е ГРАМОТНО НАПИСАНО.МНОГО СТАНАХА ВСИЧКО ЗНАЕШИТЕ НЕГРАМОТНИЦИ.
353
0
 
2
 
! Отговори
Мавродиев преди 1 седмица
ГАНИ кАМАТА Е ОТ вЪЛЧИТРЪН.
352
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разбира се, че може да си даде мнението по всякакви въпроси.
И DW може да пуска всякакви новини/статии.
А ние можем да си изказваме мнението за тях.
351
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Четейки коментарите не мога да разбера защо един човек който живее и работи в САЩ да не може да си даде мнението и то по въпроси свързани с професията му.Той не говори за Австралия, Германия, Русия или Китай.Който гледа сутрин На Кафе с Гала там постоянно се включват наши сънародници живеещи и работещи в други страни и те също споделят какво те преживяват там - в Китай, Италия и т.н. Всички слушат и задават въпроси ако искат да научат нещо по конкретно.Може ли да имаме малко уважение към другите
350
2
 
3
 
! Отговори
китайца преди 1 седмица
До 1 Ти си и родината си е *** №1 в света.може би след №1 Китай и Русия нали
349
33
 
22
 
! Отговори
Мария преди 1 седмица
Много добре познавам здравеопзването в Америка, защото съ живяла
доста време там.Ако този така наречен лекар наистина работи като лекар то тои печели по около 20000 долара месечно.Ако наистина работи като лекар тои то просто е не наясно с много работи. Наи малкото има право да говори срещу управлението на страната ако наистина работи.Платен провокатор така необходим за някои хора у нас.
348
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така , отива българин в Сащ и дава мнение колко са лоши американците. Нещо като талибан в Германия. Защо като си такъв потенциал не си остана в Бг да ни помогнеш на всички , а отиде при лошите американци? Нали искаше капитализъм и демокрация? Ето ти Тръмп , капиталист и демократично избран президент. Кое не ти харесва? Богатството не се трупа със съчувствие а с ум и роби. Кое не си разбрал до сега да ти го кажа пак? В Сащ биха *** до преди 50 г , а преди 150 бяха роби, за да работят.
347
19
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
До Мишо

Русия и Китай са абсолютни кочини. Да ги слагаш в една група с Германия е смешно и жалко. САЩ е естествено като Германия, но със система която е повече пазарен отколкото социален капитализъм.