Пекин: Китай и САЩ са на ръба на нова студена война

Папрежението с Вашингтон се изостри около COVID-19
39
Пекин: Китай и САЩ са на ръба на нова студена война
Снимка: Pixabay

Китай и САЩ са на ръба на нова студена война, предупреди днес китайският външен министър Ван И, който изрази съжаление за възобновяването на напрежението с Вашингтон около пандемията от Ковид-19, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Още по темата

"Ние забелязахме, че някои политически сили в САЩ враждебно се отнасят към отношенията между Китай и САЩ и тласкат нашите две страни към ръба на студената война, заяви Ван И на пресконференция в рамките на годишната сесия на китайския парламент. По думите му това е опасен опит да се промени волята на историята, който може да разруши резултатите от продължаващото десетилетия сътрудничество между Китай и САЩ, да съкрати перспективите за развитие на самите Съединени щати, както и да подложи на риск стабилността и благоденствието на света.

"Китай няма никакви намерения да промени или да замени САЩ. Време е САЩ да се откажат от намеренията си да променят Китай и да спрат да поставят пречки по пътя на 1,4 милиарда хора към модернизацията", добави китайският външен министър.

Ван И увери, че китайското правителство подкрепя международно и безпристрастно разследване на обстоятелствата около произхода на новия коронавирус и причините за пандемията, на базата на научния подход и Световната здравна организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: КитайСтудена войнаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Тръмп е прав преди 3 години
При Новия световен ред ще изчезнат не само диктаторските феодални режими, но и ислямския тероризъм на на афганските талибани...
31
2
 
4
 
! Отговори
Боже Боже преди 3 години
Преди време братушките навиха японците да смажат пърл харбър и...се славят победители...сега пак навиват китайците...дано пък те да не си искат Сибир да си върнат...знае ли човек...
30
4
 
13
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Затова китайците пращат студенти да учат в западните университети налЕ..... Кражбата на технологии е едно иновациите друго! Кажи ми една излязла от Китай? И дай да не говорим какво е било преди хиляди години. То и арабски изобретения и култура богата ама още режат глави, бият си жените и се отнасят с тях като с под човеци. След 20 години когато петрола ще е почти отживелица арабите ще са просто едни племена в пустинята.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Ахахаха. На 4 хиляди години. Я да си опреснят знанията псевдо историците рушита: да погледнат дали СЛУЧАЙНО Монголците не са ги завладяли по някое време и не са си основали цяла династия в Китай (реално те и до днес са мешавица). Това са същите бълнувания, че ние сме били държава на 1300 години. 700 прекарани в робство (даже без да броим руско-съветското.
28
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27това за китай не е вярно! но я кажи за милионите убити от сащ във всички войни, които са предизвикали, за да ограбят ресурсите на съответните държави? над двеста хиляди невинни в хирошима?! милионите мигранти от арабския свят?!
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ подкрепят ислямски екстремисти в Китай.Какво направиха в Афганистан?
26
25
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късно е либе за китка, е казал народа и е прав както винаги! Студената война вече започна, и то изцяло по вина на китай! Да убиеш 350000 невинни хора по цял свят и след това да искаш " партньорство и мир" е изключително нагло и арогантно от страна на пекин! Още повече близо една трета от всички загинали са американци, това китайско престъпление ще им струва скъпо на жълтите
25
9
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Накрая Китай ще произведат едно голямо копие на САЩ и ще ги заместят с него :)))
24
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно е да се съобразяваш с партията - майка (в китай), съвсем различно е "демокрацията" в кравистан! китай може да накара 1,5 милиарда човека да работят и мислят като един, докато в сащ всеки е на различно мнение и е трудно да ги накарат да станат единни! пък и пазара на ментетата отдавна си процъфтява и причинява милиони загуби!
23
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 20много от откритията са от китай - хартия, барут, коприна, порцелан и др! освен това краварите също са крали различни технологии - пример от нацистка германия откраднаха всичко, до което се докопаха! а китай вече нищо не може да ги спре! имат и технологиите и ресурсите! а ако почне "студена война", нищо не може да ги спре и да пооткраднат нещо от запада! и друго : едно е да се съобразяваш с партията - майка (в китай), съвсем различно е "демокрацията" в кравистан!
22
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"и защо, примерно, ми е да купувам краварски телефон за два бона, като след година ще е остарял и ще трябва нов"-----------------------Желязна логика, но вчерашна. Все едно едно аз да питам защо, примерно, ми е да купувам авансово 8 краварски морално остаряли таралясници за 3 лярда, когато мога за 1/5 от сумата да си купя същото количество и последен изказ на модата руски Су-35? Хегемонът нас вече не ни пита. Той е назначил тук надзирател и решава с него. Защо утре да не забрани китайското?
21
4
 
17
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Очевидно е, че изместването на производството в Китай има(ше) положителен ефект за обогатяването на запада, но в дългосрочен план се превърна в нож с две остриета. Китай е на крачка да започне развитието на собственни технологи (благодарение на кражбите на западни такива), но все още не е там и колкото по скоро производствата се върнат в Европа и Америка толкова по бързо технологичния напредък на запада ще започне да се откроява.Основните технологични иновации идват от запад не от Китай...
20
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при това положение краварите са пътници! без китайските производители стоките им толкова ще поскъпнат, че няма кой да им ги купува! от своя страна китай ще залее света с евтини но що годе качествени продукти, имитиращи краварските, и мандалото ще хлопне! и защо, примерно, ми е да купувам краварски телефон за два бона, като след година ще е остарял и ще трябва нов, като мога да си купя китайски за четвърт от сумата с подобни параметри! да изкара година е достатъчно! после ще си купя нов, актуале
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какво значи "студена война"?Понятието най-вече има смисъл като "гореща", термоядрена война.САЩ и Китай имат ядрено оръжие.Край на "студената война" означава край на въоръжаването и край на опитите с ядрено оръжие. Наскоро САЩ обяви готовност да ги възобнови, както да спре програмата "Открито небе".Дори през студената война търговските отношения не са прекъсвали между Изтока и Запада.
18
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
My Lands-военно икономичекса стратегия
17
1
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
До ДО 16Нали това казвам и аз или ти четеш ама не разбираш прочетеното?
16
1
 
3
 
! Отговори
ДО 16 преди 3 години
Италия не е 3000 години!Грешите..
15
2
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Може би статията трябваше ...."Китай откри американски анти-китайски политически вирус в политиката на САЩ!
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...ТъпотоЛичи си колко си ***..... Да твърдиш, че Китай е на 5000 години е все едно да твърдиш, че Италия е на близо 3000 години след като Рим е бил основан тогава! Днешен Китай в историята си е бил разделен на множество царства, които поставят историята на единен Китай някъде преди около 2200 години.
13
1
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
аааа може и топла да стане!