Китай отказа да обсъжда ситуацията в Хонконг в ООН

Страната призова САЩ да прекрати политиката си на сплашване
28 май 2020 10:56, Петя Славова
29
Китай отказа да обсъжда ситуацията в Хонконг в ООН
Снимка: БГНЕС

Китай отказа да обсъжда ситуацията около Хонконг в Съвета за сигурност на ООН, предизвикана от коментара на Постоянната мисия на САЩ към организацията.

От своя страна, постоянният представител на КНР при ООН Джан Джун написа вTwitter, че "Китай категорично отхвърля необоснованото искане на САЩ да проведе заседание на Съвета за сигурност". Според него законът за националната сигурност на Хонконг е чисто вътрешна работа на Китай.

"Това не е свързано с мандата на Съвета за сигурност", подчерта дипломатът, цитиран от БГНЕС.

Според постоянния представител на Китай "фактите отново и отново доказват, че САЩ са източникът на проблеми в света". "Китай призовава САЩ незабавно да прекратят политиката си на сила и практиката на сплашване", добави той.

Според източник на РИА Новости в ООН, руската делегация е подкрепила позицията на Пекин, че ситуацията с Хонконг се явява вътрешен проблем на Китай и въпросът не е от компетенциите на Съвета за сигурност на ООН.

Антиправителствените сили в Хонконг и редица западни служители бяха много недоволни от разглеждането от Всекитайското събрание на народните представители (основният законодателен орган на КНР) на проекта "Решения за създаване и усъвършенстване на правната система и механизмите за прилагане за обезпечаване на националната сигурност в специалния административен регион на Хонконг". Законопроект, създаден специално за Хонконг, ще включва забрана за подривни и сепаратистки дейности. Тя предполага забрана на всички форми на подбуждане, насочени към сваляне на централното правителство, както и на тероризма и външната намеса.

По-рано съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О`Брайън заплаши да наложи санкции срещу Китай, ако Пекин "завземе" Хонконг с помощта на законопроект за национална сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че е уведомил Конгреса, че Хонконг вече няма своята автономия от КНР, която беше предвидена, когато територията беше прехвърлена от Великобритания на китайските власти през 1997 г.

По-рано американските власти заявиха, че обмислят да наложат санкции срещу китайските власти за действия във връзка с Хонконг. По-късно Китай реагира срещу Съединените щати заради изявления на американски служители относно законопроекта за националната сигурност в Хонконг и предупреди за възможни мерки за противодействие, ако САЩ продължат да действат подривно срещу интересите на КНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: КитайООНХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
5
 
! Отговори
истината боли преди 3 години
Китай под Мъдрото ръководство на Моа-2, т.е. ШиЗинПин за няма и 6 месеца, загуби и малкото Международен Имидж дето имаше и Показа Истинскити си Лице - на Безкруполен, Тираничен, Деспотичен, Кръвожаден Комунистически Режим, който трябва да бъде третиран като Тумор и изрязан, иначе, Света ще Умре, не от Уханска Чума, а от Пекинска Комунистическа Спиноза!
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3,само че в този случай е доста по-различно. взеха им свободата, а там живеят предимно студенти и млади хора, повечето в айти и бизнеса. те не искат да бъдат под китайска диктатура, а както беше преди. не става въпрос за майдан 2. представи си че твоят град бъде "върнат" на турция, и турците искат да спазваш техните драконовски закони и да не можеш да говориш дори против ердогган. няма ли да излезеш на протест ??
7
6
 
0
 
! Отговори
България преди 3 години
веднага да бъде Предадена на Турция, България е Турска Територия от Древни Времена!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Хонконг преди 3 години
според линка към статият на Днес БГ:https://dnes.bg/usa/2020/05/28/kitai-otkaza-da-obsyjda-situaciiata-v-honkong-v-oon.451279#comment-newestе в USA, т.е. САЩ или искат да кажат, че е Американска територия или скоро ще бъде, като Флотата на САЩ акостира.
5
3
 
3
 
! Отговори
умаоданг преди 3 години
Никой не може да се противопоставия на Новият Световен Шеф - Император Мечо Пух!
4
4
 
3
 
! Отговори
SARS-CoV-2 Чернобил преди 3 години
Явно Труповете от Уханска Проказа в Европа и САЩ са Малко!
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е в правото си да откаже да обсъжда ситуацията в Хонконг в ООН. Ситуацията не е нищо друго, а нагли външни опити за майдан и сваляне на неудобната и несговорчива китайска власт.
2
7
 
8
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 3 години
Уханката малко ли Уби?! Кръвожадните в Пекин искат още Кръв!!
1
8
 
7
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Време е ООН да се Закрива - колко Международни Закона К0мундетата от Пекин трябва да нарушат за да ООН си свърши работата?! Има Договор между Китай и Великобритания - международен, подклепен от Австралия, САЩ и т.н. Ако К0мунягите от Пекин няма да го спазват, то най-малкото санкции до дупка - не може един режим и държава да се считат над Международни Спогодби и Закони, които сами са Подписали и неспазват!