Протести в Минеаполис след смъртта на чернокож при арест

Мъжът издъхна, притиснат от полицай с крак на врата
28 май 2020 08:52, Елка Василева
123
Протести в Минеаполис след смъртта на чернокож при арест
Кадър: YouTube

Протестиращи се събраха в американския град Минеаполис за втора поредна вечер с настояване за справедливост, след като чернокож мъж издъхна по време на задържане от полицаи. Кметът на града поиска арест за един от четиримата бели униформени, участвали в ареста, предаде БНР.

Хиляди оформиха барикада около участъка, в който са работили полицаите от случая преди уволнението им във вторник. Органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ срещу събралите се да протестират след смъртта на 46 годишният Джордж Флойд, загинал в ръцете на полицията.

До напрежението се стигна, след като се появи видео, от което се вижда как униформен притиска с крака си врата на Флойд, докато той на няколко пъти казва, че не може да диша.

Президентът Доналд Тръмп в Тwitter определи смъртта на мъжа като “тъжна и трагична”, като по-рано пред журналисти заяви, че случилото се е “много, много тъжно събитие“. Попитан дали спрямо участвалите полицаи трябва да бъдат повдигнати обвинения, Тръмп каза, че администрацията ще разгледа тази възможност.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрaй коментира, че не може да разбере защо полицаят, който е приклещил Флойд, не е арестуван.

Бившият вицепрезидент и вероятен кандидат на демократите за президент Джо Байдън описа смъртта на Флойд като “ужасяваща” и каза, че това не е изолиран инцидент. Байдън изтъкна, че уволнението на униформените не е достатъчно.

Призиви за справедливост се чуват и от други части на страната, като някои сравняват случая с екзекуция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАфриканците в АфрикаБелите в ЕвропаАмерика да си остана на индианците Белите да седим в ЕвропаДругите раси си остават по континентите и държавите Заедно с ресурсите им Най-справедливо и честно
70
3
 
3
 
! Отговори
Ушев ананас преди 3 години
До АнонименСвободи и права ? за кой ?С индианската кръв ? Или пък Османската Империя по тази логика Има права над нашата земята Защото и те са проливали кръв докато са ни клали Недей така Просто не е морално и човешки да се мразиДаже и различен цвят на кожата заради много стереотипи Едно време имах фашистки и расистки начин на мислене Поживях в САЩ и видях нещата извън това Което ми беше втълпявано с години
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво друго могат да правят освен да протестират и да се развъждат? Колко нобелисти има от тях? Колко учени, математици, физици или химици?И там, и в африка са едни и същи, живеят по клоните и мърсят.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отглеждат си ги там, а после се сърдят като почнат да върлуват.Пратете ги в африка щом не искат да спазват законите.
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ако беше бял какво щяха да кажат тези, които крякат.Аз знам. Нищо.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ушев ананасНа война винаги се убива колега! Американските закони са писани с много кръв и мъки! Свободите и правата им също са извоювани с много пот и кръв!
65
3
 
8
 
! Отговори
Ушев ананас преди 3 години
Много е християнско Да се радвате на убийство и да защитавате убиец Кармата не подминава
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71Афронегрите са изключително нагли и нахални,особено когато са в група от себеподобни!Това Афро сигурно се е мислило за безсмъртно,но в 99 % от случаите американските ченгета постъпват по този начин,ако усетят и най-малко намерение за съпротива от този които проверяват.Щом си агресивен към тях,значи си агресивен и към всички останали!Идете да се опънете на американски полицай или да спорите с него и кажете после дали не съжалявате искрено за това!
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така трябва и при нас да се отнасят с тъмните ни сънародници
62
3
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Публична расова екзекуция. Чакаме Спилбърг да направи филм.
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия трите ченгета дето гледат колегата си как го убива, трябва да бъдат съдени за съучастничество в убийство.
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 70 Какво означава да ми пука на мен, бе? Независимо дали е римлянин или негрo или жълт е недопустимо да си полицай и да оставиш колегата си да убие пред очите ти човек с белезници на ръцете който не оказва съпротива.
59
1
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Защото не им пука за него. Ние, ако имахме законите на Америка и някое ченге убие еди ром, ще ти пука ли? Както един човек ти каза вече, ченгетата мразят ***. Жените *** ченгета, стрелят най-лесно от всички ченгета, докато белите се въздържат защото, ако убият мацлинство все са "расисти". Абе Америка е сложна държава.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 68 Е добре де...нали го изкарват от колата и още докато е прав му слагат белезници без да се съпротивлява ?! След това защо го събарят на земята и го затиска тоя псииихопат а другите ченгета гледат отстрани само?
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът не е бил престъпник с криминално минало.Търсил е по-добра работа.Ареста е бил извършен след като просто е отказъл да излезе от автомобила си. и четиримата полицаи го измъкват от колата му.Изводът!Не се съпротивлявайте при арест, изплнявайте спокойно - без агресия заповедите на полицията, не ги провоцирайте с думи или жестове.Защото и сред полицаите доста често може да срещнете престъпници с психически отклонения .
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до "Това да казваш ИСТИНАТА откога се счита за расизъм ?!"И аз това се чудя. Сигурно откакто един цвят на кожата започна да се цензурира и обвянява, а друг да се оправдава автоматично.
55
1
 
3
 
! Отговори
Котки преди 3 години
До И още нещо!Каквито и да са обстоятелстватаи за каквото и да е виновен, човекът е закопчан и лежи по корем, не представлява опасност. Не са полицаите тези, които ще решават, че трябва да извършат публична екзекуция на място, това не е Съдия Дред.
54
2
 
17
 
! Отговори
Един BG от USA преди 3 години
В Минеаполис 87% от полицаите не живеят в рамките на града, ами живеят в предградия където белите са минимум 90 на сто. И аз не харесвам ***, но в случая ченгето си го направо уби при положение, че знаеше, че е сниман. И полицаите мразят черните ( защото те извършват болшинството от престъпленията) но едно е да го настъпи в някоя тъмна уличка и да кажат, че ония е умрял от инфаркт, а съвсем друго да го направи пред толкова свидетели. Само заради тази си наглост, ченгето заслужава затвор.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека умря , а урoдa продължаваше да го натиска с коляно.
52
1
 
14
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Затисна му и гръцмуля и атрерията, спря му и кръвта към мозъка и въздуха, докато онзи лежеше по корем, закопчан с белезници. Тва си е хладнокръвно убийство за мен.