Протести в Минеаполис след смъртта на чернокож при арест

Мъжът издъхна, притиснат от полицай с крак на врата
28 май 2020 08:52, Елка Василева
123
Протести в Минеаполис след смъртта на чернокож при арест
Кадър: YouTube

Протестиращи се събраха в американския град Минеаполис за втора поредна вечер с настояване за справедливост, след като чернокож мъж издъхна по време на задържане от полицаи. Кметът на града поиска арест за един от четиримата бели униформени, участвали в ареста, предаде БНР.

Хиляди оформиха барикада около участъка, в който са работили полицаите от случая преди уволнението им във вторник. Органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ срещу събралите се да протестират след смъртта на 46 годишният Джордж Флойд, загинал в ръцете на полицията.

До напрежението се стигна, след като се появи видео, от което се вижда как униформен притиска с крака си врата на Флойд, докато той на няколко пъти казва, че не може да диша.

Президентът Доналд Тръмп в Тwitter определи смъртта на мъжа като “тъжна и трагична”, като по-рано пред журналисти заяви, че случилото се е “много, много тъжно събитие“. Попитан дали спрямо участвалите полицаи трябва да бъдат повдигнати обвинения, Тръмп каза, че администрацията ще разгледа тази възможност.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрaй коментира, че не може да разбере защо полицаят, който е приклещил Флойд, не е арестуван.

Бившият вицепрезидент и вероятен кандидат на демократите за президент Джо Байдън описа смъртта на Флойд като “ужасяваща” и каза, че това не е изолиран инцидент. Байдън изтъкна, че уволнението на униформените не е достатъчно.

Призиви за справедливост се чуват и от други части на страната, като някои сравняват случая с екзекуция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
7/10 Американски *** мъже имат досиета за побой, кражба, наркотици или сексуално посегателство. Тези белите дето ги изброяваш са малцинство, такива има навсякъде, най-много престъпност има при ***, а най-малко при азиатските емигранти. Те също живеят от социални помощи, 70%(+) от домакинствата им с деца са на самотни майки. Я провери убийствата в Детроит е в топ 50 градове с най-много убийства на глава от населението.
30
4
 
3
 
! Отговори
До 32 Анонимен преди 3 години
Ти подиграваш ли се ? От какво бил умрял ?Всички видяхме, че човекът умря от коронавирус.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чрез определен вид лъчения,могат да се причинят болести,инсулти,инфаркти,задушаване и дори смърт,контрол над мозъка и т.н.,каквото си искате,затова не е добре да се изказваме предварително!
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те само в това са силни - да хванат някой на улицата и да го проснат. Като разследващи изобщо ги няма. Серийните убийци са върлували по 25-30 години без да ги заловят, избивайки стотици хора. Известен е случаят със серийния убиец така нареченият Зодиак, който не е разкрит и досега и още други. Всички серийни убийци са бели мъже, единият от тях убил в продължение на 27 години 628 жени, 300 доказани, осъден на доживотен затвор, вместо на смърт. Въобще правосъдието им е много гальовно към мъжете.
27
4
 
5
 
! Отговори
Дали преди 3 години
Афрото,щяха да протестират,ако потърпевшия беше бял?Те май протестират,против короната а.?И тя ги предпочита!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицаите в голямото си мнозинство са хора с невисок умствен и определено нисък морален багаж. Полицейские офицери са им втълпили, че за тях наказание, камо ли затвор няма и тези от провинцията като нищо ще те убият. Опъни се на правешките катаджии и те ще те арестуват, а вкарат ли те в ареста, боят не ти мърда. Сетне от Инспектората ще ги погнат за причиняване на дребна телесна повреда, но това няма да ги оправи. Селянинът си е селянин, особено от селото на Златевите.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо,преди да се говори каквото и да е,трябва да има аутопсия от какво е умрял,ами ако е облъчен и не е умрял от натиска и това е предизборна агитация и театър?Второ,когато този го попитаха счита ли,че това е убийство ,той отговори с "Да,считам", гледайки надолу и макар,че без аутопсия не може да се знае от какво е умрял.Не заемам ничия позиция в случая.
24
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 31При съпротива не се убива , но се прилагат силови действия , които да я неутрализират !
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ расизма срещу белите е ужасяващ, въпреки безкрайните права на те са все недоволни
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Христо ХристовЗа мен обществото да е защитено е много по-важно от отношението към даден престъпник. Не е трябвало да го убиват, но като гледам как трима не могат да го измъкнат от колата очевидно ги е провокирал. Много лоши хора се намърдват в полицията, но да живеем в това беззаконие също не е нормално. Или на теб ти харесва?
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо в България масата са ***.или после се чудим защо сме зле и се обиждаме като някои ни определи като ***. При арест да те обият без да оказваш съпротива и да си въоражен е меко казано престъпление.
20
3
 
6
 
! Отговори
тошо преди 3 години
До 25Те , белите им приятелки се хващат с тях за друго , независимо дали са *** или не !
19
7
 
8
 
! Отговори
до българин преди 3 години
Значи при съпротива, се убива? Жена ти като не иска, сигурно я изнасилваш. Май/ка ти и баща ти нямат ценности, които да ти предадат и ето какъв си станал.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Ми2Къде в клипа видя да се бори с ченгетата, бе сляп фантазьор?
17
6
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Абе са 13% от населението на Америка, но извършват 51%(+) престъпленията.Това е все едно да защитаваш някой ром дето полицията е пребила, може да са сгрешили, ама най-вероятно... Аре бегай у Детроит при да живееш, щом толкова са ти драги.
16
14
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
В Тубата има хиляди клипчета на полицейски арести ( не само в Щатите , има и от Русия , отвсякъде ) ! За да реагират така екстремно и да се хвърлят толкова полицаи да го озаптяват , значи той е проявил неподчинение и яростна съпротива !
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждаме и бялата му приятелка. Такава жена няма се хване с тоя и да бъде с него 3 години ако е бил oтрeпка!
14
4
 
9
 
! Отговори
име преди 3 години
Тея ченгета са скандални!
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Христо ХристовДобре, ама те няма да дойдат за мен. Те ще идат за престъпниците, за които толкова страдаш. За да направят такъв арест тоя едва ли е бил невинен и изненадан защо арестуват точно него. Тия дето само това чакат, за да подивеят и да трошат в клипа мислиш ли, че са ученици от олимпиади или същите престъпници?
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоо, това не е филм, а действителност! Сложете 18+ на клипа , бе! Това е зловещо.