Жертвите от COVID-19 в САЩ – повече от убитите във войни, 11/9...

Въпреки това някои щати продължават да отварят икономиките си
29 май 2020 10:29, Нели Христова
82
Жертвите от COVID-19 в САЩ – повече от убитите във войни, 11/9...
Снимка: БГНЕС

Само месеци след първия потвърден случай, броят на починалите от коронавирус в САЩ премина 100 хил. Броят им е близо два пъти повече от това, което президента Доналд Тръмп предсказа през април, когато заяви, че се очаква 50 хил. души да издъхнат заради COVID-19. Числото е доста по-голямо и от предположенията, направени в началото на май, според които починалите трябваше да са между 80 и 90 хил. души.

Още по темата

И въпреки всичко това, САЩ сякаш продължава да не взима пандемията сериозно. Все повече щати се връщат към нормалния начин на живот, Тръмп нарича протестиращите срещу ограниченията "добри хора", милиардери като Мъск определят спирането на икономиките като "варварско" и победоносно се опитват да изстрелят ракета в космоса.

Но цифрите са показателни - заради коронавируса в САЩ са починали повече хора отколкото във Витенамската война, Афганистан, Ирак и Корейската война взети заедно.

Ако смъртността продължи да расте с тези темпове, скоро броят на починалите ще е по-голям от този, на войниците, които са били убити във всички големи войни с участието на САЩ от Втората световна война насам. Също така, те ще са повече от убитите по време на всички терористични атаки и масови стрелби през последните 75 години.

Само в Ню Йорк броят на жертвите е близо 10 пъти по-голям от този на убитите по време на терористичната атака над Световния търговски център на 11-ти септември.

Всъщност, броят на починалите в САЩ от COVID-19 може да е много по-голям, тъй като се води статистика само за хората, издъхнали в болница, но не и за тези, починали у дома. Жертвите в САЩ представляват една четвърт от всички жертви на коронавируса по света. Починалите са три пъти повече от тези във Великобритания, която е на второ място по брой жертви.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ има само едно огнище - Ню Йорк и близкият до него Ню Джърси. Ако се приспаднат жертвите от тази зона, ще излезе, че в останалата част на страната общият брой починали е в пъти по-малък от обичайния сезонен грип.
38
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече са от войните заради начина, по който се отчитат. От началото на м. март болниците и спешните отделения в САЩ имат нов формуляр за вписване на смъртта, в който има поле "COVID-19". Ако не могат да определят еднозначно причината, или ако пациентът е бил заразен с ковид, се пише, че е умрял от ковид, без значение от какво е умрял. Т.е. може да е загинал в катастрофа, но се пише ковид.
37
5
 
6
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Починалите С коронавирус, а не ОТ.
36
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Ирак загинаха 100 000 мирни граждани във война, разпалена от САЩ Не забелязах на американците да им пука от този факт, макар че жертвите са колкото от коронавируса в Щатите.
35
13
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Кремълските троляги, дори в такава новина спамят и тролят. Заради жълтите стотинки, дето ви плащат в Руския център на Шипка 6, плюете безогледно, без значение, каква е темата. На такива платени троляги, трябва да се търси сметка за дейност в полза на чужда държава. Тия същите троляги плюят и срещу България, само да е в полза на Русия и нейните съюзници - Северна Корея, Китай, Иран и т.н.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"милиардери като Мъск определят спирането на икономиките като "варварско" и победоносно се опитват да изстрелят ракета в космоса."Някой титан на мисълта е изходил този пасаж.
33
2
 
3
 
! Отговори
А тука: преди 3 години
Един 68 годишен млад Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!ха ха!
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много повече ще си отидат от глад и мизерия, ако бъдат съкратени, заради тази измислена ситуация !!!
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами в тези войни, граждани на САЩ почти не са участвали - армията е съставена от аутсайдерите на САЩ и такива, мечтаещи за гражданство! Казва се "наемници"!Е, сега ги тресна COVID-19 и рев до небето, че умират. Ами те умират навсякъде, не само в САЩ, ама хората вземат мерки, а не пищят само по телевизиите.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости. От коронавируса си отиват старци над 70-80, а във войните млади хора.
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви войни? В Щатите не е имало войни вече над 200 години. Те, като световен агресор, винаги са воювали на чужда територия с цел заграбване на чуждо богатство. И нормално в такива случаи дазагиват само военни. Няма как да има загинало население, с което също се отчитат жертви при войните. Освен това е недоказуемо, че хората са си отишли точно поради вируса, а непоради техни тежки основни заболявания. Нелепо е просто сравнението.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да, както от всички грипове
27
10
 
12
 
! Отговори
Статистик преди 3 години
Така става, когато си записвате всичко живо, че е умряло от Ковид... В Германия го нЕмат тоя проблем. И тука ни го пробва генерала, ама не му мина номера. После се обиди и започна да се облича като Ал Капоне и да се прави на важна мутра.
26
3
 
2
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
До 13 Няма проблеми, ще слагам щом трябва,временно ще е), но виж ти на своят атрофирал мозък няма нужда нищо да слагаш, просто ти си от тези 80% по формулата на Иво Христов.Човек когато е дембил пр0стак , то той минава на личности, на етнос, на религия... това че ти си дембил, не е страшно... лошото когато други 10 дембили следват простачето. )
25
7
 
5
 
! Отговори
СССР и НРБ вечна преди 3 години
Да не са притесняват следващата война ще дадът повече жертви от ковид .Русия и Китай ще им сритат кравефермите .
24
4
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Ами бог забавя,но не забравя...Кой както иска да го разбира...
23
5
 
10
 
! Отговори
бай х преди 3 години
това не е проблем на Европа това показва колко са жалки и безпомощни американциите пред един грип
22
4
 
11
 
! Отговори
да НО... преди 3 години
във войните умира цвета на нацията ,при десанта в Нормандия 80 г. баби не е имало.....кой как иска да ме разбира,,..
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Балкански Тулупа ще се опита да обезсмисли и тази информация с някой плиткоумен коментар...
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно решение на Тръмп, ако си унищожат икономиката в резултат ще измрат милиони от глад и войни.