Запалени сгради, разбити магазини – протестът в Минесота прерасна в бунт

Кметът трябваше да евакуира полицейски служители
29 май 2020 11:45, Нели Христова
228

Снимка: БГНЕС

Смъртта на Джордж Флойд, афроамериканецът, който бе задушен от бял полицай, преля чашата на търпението в САЩ. Вече втори ден протести се организират в цялата страна. В град Минеаполис (щата Минесота) те преминаха в бунт, а протестиращите дори запалиха полицейската станция.

Още по темата

В града бе обявено извънредно положение, а за да се възстанови реда, бе изпратена и националната гвардия. Но сълзотворният газ и гумените куршуми не спират протестиращите - повече от 170 бизнеси са били разбити по време на бунта, който продължава и сега, съобщава CNN. Сред тях са банки, хранителни магазини и аптеки.

Минути преди протестиращите да запалят сградата на полицията, кметът на града Джейкъб Фрей нареди всички полицаи да бъдат евакуирани и да оставят станцията в ръцете на разгневената тълпа. "Тухлите и хоросанът не са по-важни от живота", заяви той. Протестиращите нарисуваха графити по стените на полицейската станция, катериха се върху нея и ликуваха, докато пламъците я обгръщаха.

В повечето градове насилието по време на протестите бе сведено до минимум. Хората развяваха табели с надписи: "Аз ли съм следващият?" и "Кажете името му: Джордж Флойд".

Президентът Доналд Тръмп обвини кмета на Минеаполис в "слабо управление", а от своя страна Джейкъб Фрей отговори, че "президентът не знае нищо за силата на Минеаполис". "Слабост ще е да не поемеш отговорност за действията си. Слабост ще е да търсиш виновен по време на криза  Ние сме дяволски силни. Да, това е лош период, но трябва да сте сигурни,че ще преминем и през това", заяви той.

Видео след видео на тормоз над чернокожи, а гневът в САЩ растеше. Преломната точка бе публикуването на клипа, в който се вижда как невъоръженият Джордж Флойд лежи на земята, а полицаят е притиснал врата му с коляно. Мъжът се моли: "Не мога да дишам, пуснете ме. Боли ме, всичко ме боли, моля ви, пуснете ме", преди да издъхне.

Само преди месец друго видео се появи, в което двама бели мъже, единият от които бивш полицай, застрелват чернокож мъж, който тича из квартала им. Той не е направил нищо, просто извършва сутрешния си джогинг, но на мъжете им се сторило необичайно. А преди няколко дни чернокож мъж публикува клип, как прави забележка на жена, която не е вързала кучето си в парка. Вместо да се извини, тя казва: "Ще се обадя на полицията и ще кажа, че чернокож мъж заплашва живота ми."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
25
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
Никое ченге няма да стъпи на нечий врат, освен ако притежателят на шията не е направил някоя беля. Е, стават такива работи. Америка е пропищяла от такива.
147
2
 
16
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
А какво е направило ***, че да се отнесе така с него ченгето?
146
1
 
20
 
! Отговори
Сашко преди 3 години
Dnes.bg от няколко месеца и дума не обелихте за протестите в САЩ и по целия свят!Знам така ви беше наредено да не вземат и малкото български народ да се надигне....не говоря за скотонаселението и стей хоумовците ..те са ясни!Продажни медии и манипулатори!А сега бързате да приказвате с тази новина!Това което се случва в САЩ се надявам да се случи и в БГ но като видя как всички си слагат намордници и се подчиняват!Аз влизам с кучето си в магазина..аз съм с маска(така изискват)а то не!Кой е кучето?
145
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, демократи... къде сте?! Нали сега си имаме друг, по-модерен брат - САЩ...?! Да ги последваме...! Нали ги следваме във всичко и гледаме да им подражаваме?! И нас ни управлява един шут и имаме още по-пр.ос.ти и не.ка.дър.ни полицаи?!
144
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая Америка, като я гледам, ще се счупи докато е още в гаранция.
143
3
 
2
 
! Отговори
до 152 преди 3 години
Чуек, предлагам ти да го напишеш така: найдългосъществуващитенепрекъснатомодернидържавиПак нищо няма да значи, но поне ще си упражним артикулацията /вече се посмяхме на последното, но ще се посмеем и на това/.
142
2
 
5
 
! Отговори
до 152 преди 3 години
Как го рече: "най-дългосъществуващите непрекъснато модерни държави" ама ти май и българския си го учил у Америката а? Първо, изречението няма смисъл и второ, няма как да има смисъл, щото цялото това умотворение е една голяма граматическа грешка. Абе къде ги мислите тия лафове, не знам... Сигурно у Америката, нормално, на 200 години държава, още за граматика не са чували.
141
3
 
8
 
! Отговори
USA преди 3 години
САЩ са си един експеримент с 250г история.Тръмп не нападна никоя държава но пък се заяде с Китай, за капак те имат най много заразени и починали в света, което съответно им се отрази на икономиката.Дори и всемогъщия им долар който печатат като тоалетна хартия, явно не може да ги спаси.Трябва им война за да спасят положението, добра и изпитана практика е....Бог да поживи Америка!
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 144/151Като гледам, си пропуснал да прочетеш какво съм написал ... чуек."най-дългосъществуващите непрекъснато модерни държави"Помисли какво значи това.
139
2
 
14
 
! Отговори
до 144 преди 3 години
Като гледам, учил си история в САЩ... завалийката. България - 1300 години. Русия - 1100 години. Китай - над 4000 години. Ама не, САЩ са най-старата държава в света, 250 години чуек! От Искъро по-дълбоко нема. Ех тия шопета бе, чак до Америката отишли, история учили, сигур и книжка по история са списали.
138
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
История на САЩ:Робовладелците Джордж Вашингтон и братята му масони искали свобода от Великобритания.
137
3
 
10
 
! Отговори
до 144 преди 3 години
Ще цитирам покойния професор Димитров: "Тук някакви ми се хвалят, че държавата им била на шестстотин години, в Несебър има къщи, дето оградите им са на по шестстотин години." ПП. както казах - ако нещо не ти е ясно, питай, ще те светна.
136
5
 
13
 
! Отговори
САМО САЩ преди 3 години
Е ИСТИНАТА , А БУНТА Е РЕДЕН АКО ИМА ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯИ СВОБОДНИ ХОРАДОЛУ КО МУ НИ СТ А БОЙКО БОРИСОВ
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистИ как реши, че "това не е така"?
134
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ лека-полека са чао. Пак бая изкараха - 200 ли, 250 години ли, колкото една оградаЛИНЧ ЗА ВСЕКИ КОМУНИСТ
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъжно е. Тъжно утепаха чернокож. Тъжно уволниха полицаите. Тъжно протестират.Тъжно е. Не било расистко, тоталитарно, престъпно, а само тъжно.Думата "тъжно" ще бъде веднага копирана от българските политпапагали и ще започнат да я използват за обяснение на всичко.
132
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141България още не е изкарала 250 години. Раша и тя. Китай тоже. Ти да видиш, да не се окаже, че САЩ е една от най-дългосъществуващите непрекъснато модерни държави?
131
4
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Оснивният принцип на демокрацията е гласа на МНОЗИНСТВОТО.Да ама сега не е така - сега този глас не се чува, за сметка на това множество гръмогласни малцинства крещят ДИСКРИМИНАЦИЯ, и всички им треперят. Да изкарат два танка и да им напомнят къде им е мястото на тия.
130
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чернокожите още малко ще потърпят, потърпят, па ще я изринат тая Америка.
129
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ лека-полека са чао. Пак бая изкараха - 200 ли, 250 години ли, колкото една ограда.