Запалени сгради, разбити магазини – протестът в Минесота прерасна в бунт

Кметът трябваше да евакуира полицейски служители
29 май 2020 11:45, Нели Христова
228

Снимка: БГНЕС

Смъртта на Джордж Флойд, афроамериканецът, който бе задушен от бял полицай, преля чашата на търпението в САЩ. Вече втори ден протести се организират в цялата страна. В град Минеаполис (щата Минесота) те преминаха в бунт, а протестиращите дори запалиха полицейската станция.

Още по темата

В града бе обявено извънредно положение, а за да се възстанови реда, бе изпратена и националната гвардия. Но сълзотворният газ и гумените куршуми не спират протестиращите - повече от 170 бизнеси са били разбити по време на бунта, който продължава и сега, съобщава CNN. Сред тях са банки, хранителни магазини и аптеки.

Минути преди протестиращите да запалят сградата на полицията, кметът на града Джейкъб Фрей нареди всички полицаи да бъдат евакуирани и да оставят станцията в ръцете на разгневената тълпа. "Тухлите и хоросанът не са по-важни от живота", заяви той. Протестиращите нарисуваха графити по стените на полицейската станция, катериха се върху нея и ликуваха, докато пламъците я обгръщаха.

В повечето градове насилието по време на протестите бе сведено до минимум. Хората развяваха табели с надписи: "Аз ли съм следващият?" и "Кажете името му: Джордж Флойд".

Президентът Доналд Тръмп обвини кмета на Минеаполис в "слабо управление", а от своя страна Джейкъб Фрей отговори, че "президентът не знае нищо за силата на Минеаполис". "Слабост ще е да не поемеш отговорност за действията си. Слабост ще е да търсиш виновен по време на криза  Ние сме дяволски силни. Да, това е лош период, но трябва да сте сигурни,че ще преминем и през това", заяви той.

Видео след видео на тормоз над чернокожи, а гневът в САЩ растеше. Преломната точка бе публикуването на клипа, в който се вижда как невъоръженият Джордж Флойд лежи на земята, а полицаят е притиснал врата му с коляно. Мъжът се моли: "Не мога да дишам, пуснете ме. Боли ме, всичко ме боли, моля ви, пуснете ме", преди да издъхне.

Само преди месец друго видео се появи, в което двама бели мъже, единият от които бивш полицай, застрелват чернокож мъж, който тича из квартала им. Той не е направил нищо, просто извършва сутрешния си джогинг, но на мъжете им се сторило необичайно. А преди няколко дни чернокож мъж публикува клип, как прави забележка на жена, която не е вързала кучето си в парка. Вместо да се извини, тя казва: "Ще се обадя на полицията и ще кажа, че чернокож мъж заплашва живота ми."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
2
 
! Отговори
до 122 преди 3 години
Айде да не ми цитираш разни врачки-квачки и прочее вещици, че не моа ги трая.
127
2
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 3 години
Късичка ти е паметта. В Русия, по време на опита за преврат срещу Елцин, армията отказа да стреля срещу народа. Нормално. Всяка нормална армия би отказала, защото ако армия стреля срещу народа тя вече не е армия. Сега да не вземеш да кажеш нещо за националната гвардия, щото тя не е армия.ПП. ако още нещо не ти е ясно, питай.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 135Ти си готов да живееш в диктатура. Нали се сещаш, че днес така ще потушиш такива размирици, а утре ще тръгнеш да мачкаш протестанти които ти искат оставката щото ти самия си сгазил закона?
125
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На същото това видео където чернокожия "не правил нищо" се вижда как се опитва да вземе пушката на единия от белите които се опитват да го арестуват.. защото освен че "просто си е тичал" е влизал в чужда собственост е се е опитал да краде.. ама хайде нека е насилие над чернокожите в лъжливите медии после.
124
6
 
8
 
! Отговори
И като преди 3 години
Не можел,да диша го е изговорил!Да би мирно седяло,не би чудо видяло!
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фен съм на Америка, но по въпроса меко се пипа. Оказва се,ч е съм фен и на Русия - там подходът щеше да е друг...Забранява се достъпа н а *** и танковете идват. протестите спират и никой не разбира...
122
2
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Ето затова ги отстрелват! Да продължават в същия дух!
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В.Г.З.Мхм. В Блатная като утрепят някой властите никой не смее да протестира. Даже излизат да им ръкопляскат.
120
4
 
10
 
! Отговори
Trank преди 3 години
Боко като уби с гранатомет Чакъра, никой не излезе на протест в БГ. Ето тук е разликата с Америkа.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 127Още един сфинкс дето говори в ребуси и нищо не казва.
118
1
 
7
 
! Отговори
Майтапчийски преди 3 години
Идем с камиона
117
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е мончо пасито да ги научи на евроатлантическа солидарност и демокрация? Да пали трабанта и газ за америка да обучава тyзeмцитe.
116
1
 
9
 
! Отговори
В.Г.З. преди 3 години
Хм...демокрация, а...
115
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с онези прехвалени вносни думички като свобода, демокрация, мултиетническо общество и други подобни алабалистики?
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се чете ***
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди повече от 25г.анализатори,предричаха брожения сред масите,ето ги и там ,ще се появят и тук.Само че тези анализи,са ***,като на иван кръстев например,масите не четат,това е добре за някой,за други не е.Масите се бунтуват,е и?Не са се разбунтували достатъчно,за да бъде канализиран гнева им,а ентусиазма им отново употребен.Знам че дълго гладен не се търпи,но дълго време все *** да се топиш?Ние поне разбрахме що е 2 и що е 200.Между тези цифри има и други.Без 66.Време е за избор
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези бунтове ги правят ка(ни)балистите. Тръмп не позволи цензура в социалните медии и веднага полицаи започнаха да убиват черни, като знаят, че ще предизвикат бунтове. Армията ще се справи и ще има още много роби за затворите.Малко им остава на либералите и господарите им.
111
1
 
3
 
! Отговори
до анонимен 2 преди 3 години
Каква тишина, какви пет лева, момко? Ти май бъркаш форума с дискотечката? С какви очи слушаш и с какви уши гледаш, хич не ми е ясно, а май и на теб не ти е.
110
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба Ванга беше рекла - Ке се почне од Америката!
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 120. Също и в захарна фабрика.София.