Запалени сгради, разбити магазини – протестът в Минесота прерасна в бунт

Кметът трябваше да евакуира полицейски служители
29 май 2020 11:45, Нели Христова
228

Снимка: БГНЕС

Смъртта на Джордж Флойд, афроамериканецът, който бе задушен от бял полицай, преля чашата на търпението в САЩ. Вече втори ден протести се организират в цялата страна. В град Минеаполис (щата Минесота) те преминаха в бунт, а протестиращите дори запалиха полицейската станция.

Още по темата

В града бе обявено извънредно положение, а за да се възстанови реда, бе изпратена и националната гвардия. Но сълзотворният газ и гумените куршуми не спират протестиращите - повече от 170 бизнеси са били разбити по време на бунта, който продължава и сега, съобщава CNN. Сред тях са банки, хранителни магазини и аптеки.

Минути преди протестиращите да запалят сградата на полицията, кметът на града Джейкъб Фрей нареди всички полицаи да бъдат евакуирани и да оставят станцията в ръцете на разгневената тълпа. "Тухлите и хоросанът не са по-важни от живота", заяви той. Протестиращите нарисуваха графити по стените на полицейската станция, катериха се върху нея и ликуваха, докато пламъците я обгръщаха.

В повечето градове насилието по време на протестите бе сведено до минимум. Хората развяваха табели с надписи: "Аз ли съм следващият?" и "Кажете името му: Джордж Флойд".

Президентът Доналд Тръмп обвини кмета на Минеаполис в "слабо управление", а от своя страна Джейкъб Фрей отговори, че "президентът не знае нищо за силата на Минеаполис". "Слабост ще е да не поемеш отговорност за действията си. Слабост ще е да търсиш виновен по време на криза  Ние сме дяволски силни. Да, това е лош период, но трябва да сте сигурни,че ще преминем и през това", заяви той.

Видео след видео на тормоз над чернокожи, а гневът в САЩ растеше. Преломната точка бе публикуването на клипа, в който се вижда как невъоръженият Джордж Флойд лежи на земята, а полицаят е притиснал врата му с коляно. Мъжът се моли: "Не мога да дишам, пуснете ме. Боли ме, всичко ме боли, моля ви, пуснете ме", преди да издъхне.

Само преди месец друго видео се появи, в което двама бели мъже, единият от които бивш полицай, застрелват чернокож мъж, който тича из квартала им. Той не е направил нищо, просто извършва сутрешния си джогинг, но на мъжете им се сторило необичайно. А преди няколко дни чернокож мъж публикува клип, как прави забележка на жена, която не е вързала кучето си в парка. Вместо да се извини, тя казва: "Ще се обадя на полицията и ще кажа, че чернокож мъж заплашва живота ми."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
4
 
! Отговори
до 115 анонимен 2 преди 3 години
Аз да добавя - големи сме и отстрани на компа... абе големи сме, където и на компа да сме застанали.ПП. И понеже питаш с какви очи пишем... ами аз лично пиша с ръце.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен 2. преди 3 години
Мишоци тишина пазете...
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бунтове има също във Феникс - Аризона, Луисвил - Кентъки и Лос Анджелис.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 115. Големи сме и пред компа.
104
4
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
Там всичко е застраховано, не ги мислете бизнесите, а като свъшат протестите ще ги издирят тия хубавци и ще ходят да правят масажи в дранголника на местния тартор.
103
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен 2. преди 3 години
Не знам с какви очи пишете коментари,след като сте най-крадливата и пропаднала нация в Европа. Крадци и обирджии сте вие българите а не малцинствата. Пред очите ви крадат и обират,ама там си траете като мишоци,иначе големи сте зад компа.
102
2
 
6
 
! Отговори
до 108 преди 3 години
Евала на коя полиция, на тая, дето и гори управлението ли? Или на тая, дето избега с подвита опашка и се размрънка гвардията да я отървава? Гледам, и чернокожите и правят евала... с клечка кибрит.
101
3
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Това не са бунтове, а грабежи. Нация на мърди търсеща си причини за безредици но големия въпрос е защо все черни са намесени във проблеми с полицията!
100
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа, американците си остават расисти. И като гледам, скоро ще плащат сметката. Напълно разбирам ***, не спират да се заяждат с тях.
99
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там има закони и трябва да се спазват ,това не е България.
98
6
 
11
 
! Отговори
Митко Банцера преди 3 години
Полицаите в цял свят са едни и същи. Групират се в субкултурни общности, в които доверието позволява да нарушават закона и да си помагат в това. Мислят се за нещо повече от другите хора, независимо че са станали полицаи, точно защото не са могли да бъдат нещо друго. Толкова за полицията, но мародерството на магазини не може да бъде оправдавано, защото сме видели поредния акт на беззаконие от страна на ченге. Да го съдят там и да влиза в затвора, ама защо трябва да палят и грабят като хиени тия?
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам...!!?!??! Като гледам новините и американски филми, сякаш 3/3 от полицаите в САЩ са тъмнокожи!
96
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де да беха и нашите полицаи такива един римлянин немаше да остане. Евала на американската полиция.
95
2
 
13
 
! Отговори
син преди 3 години
Бъдещето там отдавна приключи. Нищо лично, просто карма
94
3
 
25
 
! Отговори
Бурева преди 3 години
Леле-ееее! Ние тук ако протестирахме по същия начин всеки път, когато дроми пребиват християни и обират възрастни хора - край на демокрацията!
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хубаво трошат и палят, просто са свикнали някой друг винаги да им плаща сметките и винаги да имат за папкане и да си цъкат на айфончитата
92
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вай, вай, вай... що така бе Миме, къде останаха песните за демокрацията?Кажете ***?
91
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е началото на края за америка.
90
4
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Един обикновен ден в рая на земята - САЩ.
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат проблеми и то се вижда ясно, но това не е основание сега някой да седне да пише доклади за състоянието на демокрацията им.