Запалени сгради, разбити магазини – протестът в Минесота прерасна в бунт

Кметът трябваше да евакуира полицейски служители
29 май 2020 11:45, Нели Христова
228

Снимка: БГНЕС

Смъртта на Джордж Флойд, афроамериканецът, който бе задушен от бял полицай, преля чашата на търпението в САЩ. Вече втори ден протести се организират в цялата страна. В град Минеаполис (щата Минесота) те преминаха в бунт, а протестиращите дори запалиха полицейската станция.

Още по темата

В града бе обявено извънредно положение, а за да се възстанови реда, бе изпратена и националната гвардия. Но сълзотворният газ и гумените куршуми не спират протестиращите - повече от 170 бизнеси са били разбити по време на бунта, който продължава и сега, съобщава CNN. Сред тях са банки, хранителни магазини и аптеки.

Минути преди протестиращите да запалят сградата на полицията, кметът на града Джейкъб Фрей нареди всички полицаи да бъдат евакуирани и да оставят станцията в ръцете на разгневената тълпа. "Тухлите и хоросанът не са по-важни от живота", заяви той. Протестиращите нарисуваха графити по стените на полицейската станция, катериха се върху нея и ликуваха, докато пламъците я обгръщаха.

В повечето градове насилието по време на протестите бе сведено до минимум. Хората развяваха табели с надписи: "Аз ли съм следващият?" и "Кажете името му: Джордж Флойд".

Президентът Доналд Тръмп обвини кмета на Минеаполис в "слабо управление", а от своя страна Джейкъб Фрей отговори, че "президентът не знае нищо за силата на Минеаполис". "Слабост ще е да не поемеш отговорност за действията си. Слабост ще е да търсиш виновен по време на криза  Ние сме дяволски силни. Да, това е лош период, но трябва да сте сигурни,че ще преминем и през това", заяви той.

Видео след видео на тормоз над чернокожи, а гневът в САЩ растеше. Преломната точка бе публикуването на клипа, в който се вижда как невъоръженият Джордж Флойд лежи на земята, а полицаят е притиснал врата му с коляно. Мъжът се моли: "Не мога да дишам, пуснете ме. Боли ме, всичко ме боли, моля ви, пуснете ме", преди да издъхне.

Само преди месец друго видео се появи, в което двама бели мъже, единият от които бивш полицай, застрелват чернокож мъж, който тича из квартала им. Той не е направил нищо, просто извършва сутрешния си джогинг, но на мъжете им се сторило необичайно. А преди няколко дни чернокож мъж публикува клип, как прави забележка на жена, която не е вързала кучето си в парка. Вместо да се извини, тя казва: "Ще се обадя на полицията и ще кажа, че чернокож мъж заплашва живота ми."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
7
 
! Отговори
R.I.P., USA преди 3 години
ФЕД и да се скъсат да печатат както досега, в Щатите агресията и омразата бушуват с такава ярост, че нищо не може да ги превърне в световната сила, която бяха някога. Провален експеримент.
87
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И слава богу, че имаме за пример лошата Америка.Където за 200 години откак ги има нито един щат не обяви война на друг.Това е пример от който трябва да се поучи целия свят.А според мен *** им се качиха на главите на белите и ще има зор да видят с тях.
86
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка е полицейска, Америка гние и ще се гътне секи момент, Америка е това и онова.Ама като им напишат нещо за Русия почват да пищат като изоглавени.Само че никой не ще да ходи у хубавата Русия, а се натискат да ходят при гнилата Америка.
85
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не протестират срещу дискриминацията.Те искат да палят автомобили и да разбиват магазини за да гепят стоката вътре.
84
2
 
24
 
! Отговори
USA преди 3 години
До КоткиСъгласен съм с написаното от теб, обаче като изгледах видеото... направо нашите ромеи може да им завидят.До колкото за разделението, винаги ще го има.Навремето афроамериканците са били стъпквани, сега пък на белите им писна да излизат все лошите във филма.
83
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"" протестът в Минесота прерасна в бунт ""..................Америка е полицейска държава в много по-голяма степен от Русия, да не говорим за Европа ... проблема е, че американския икономически и социален модел който работеше толкова добре, вече започва да буксува."greed is good" очевидно не работи толкова добре във века на Интернет.Акой някой българин си мечтае за Америка, пак да помисли.
82
6
 
26
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
До КоткиПроблемът е, че хората в сащ постоянно обедняват и това постепенно вече започва да се усеща. Тръмп не прави никакви войни и сащ губи позиции в глобален план. В един момент чашата ще прелее и масите няма да могат да бъдат спрени.
81
5
 
36
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Добре, беше гнусно и хладнокръвно убийството на човека и полицая трябва да лежи дълго според мен. ОБАЧЕ с какво са виновни тези "170 бизнеси", които са били разбити. Хора, които просто си вадят хляба. Психиката на тълпата както винаги... Имам чувството, че някой нарочно насажда омраза постоянно в хората. Черни, бели, гейове, трансджендъри, не знам кви си, всички са засегнати за нещо и обидени и само вражди и прoстотии. Някой има интерес от всичко това, разделяй и владей.
80
4
 
39
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Това което е направил дебелият полицай е за доживотна присъда поради умишлено убийство, но това, че cигaнитe използват случая, за да мародерстват и разграбват магазини е повече от отвратително и също е за присъди
79
5
 
27
 
! Отговори
USA преди 3 години
Ужас, американската мечта в действие.И аз се чудя що ни промиват мозъците Холивуд и ги толерират афроамериканците ще кажеш че са ангелчета, но пък за сметка на това белите хора са много ама много лоши.....хахах
78
2
 
41
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Електората на Килъри,Обонго и Мбайдън бере от магазините.
77
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обречена нация- без ценности, без национална идея, разчитаща на външни политико-военни фактори, за да съществува...
76
2
 
25
 
! Отговори
И това доживях преди 3 години
В САЩ да палят полиции и полицаите да гледат.
75
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия трябваше да си останат в плантациите
74
3
 
14
 
! Отговори
Гугъл преди 3 години
полицейска станция?
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА БОГА БРАКЯ СТОЙТЕ СИ В ЕС МЕЙНАТА МУ НА САЩ
72
7
 
36
 
! Отговори
:( преди 3 години
Защо е бил съборен на земята и се е налагало полицаят да притисне врата му?Тези, от които са рушили и палили, колко са данъкоплатците и колко са живеещите на социални помощи от джоба на данъкоплатеца. Пак с пари на данъкоплатците ще се компенсират щетите и ще се възстановяват унищожените сгради.Полицията може да се справи, но е решено, че животът на погромаджиите и по ценен от труда на данъкоплатеца. И тези са го закъсали от недомислена либерастия.
71
1
 
12
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Къде е полицията?
70
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе да ви кажа, нашите ромеи са цвете пред черно_кожите...Кой не верва да иде и да види... Там полицията с тия въобще не води разговори...
69
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е протест, а мародерство и тези хора трябва да се наказват тежко. Престъплението си е престъпление, ако полицай е превишил правомощията си трябва да бъде съден сурово, но това не може да е оправдание за безредици и грабежи. Тази мания с дискриминацията вече минава всякаква граници на разума, не може един от един случай да се вадят генерални изводи, не може от разни режисирани клипчета да се подклажда напрежение! За жалост политици и НПО-та се хранят от цялата тази гнусотия.