Доналд Тръмп срещу СЗО, Китай и протестиращите пред Белия дом

Той заплаши защитниците на Джордж Флойд със зли кучета и оръжия
30 май 2020 17:50, Нели Христова
133
Доналд Тръмп срещу СЗО, Китай и протестиращите пред Белия дом
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп е добър в това по време на криза да създаде нов проблем. На брифинг в Белия дом, без да споменава и дума за ужасяващият брой на заразени и починали от коронавирус в страната, президентът на САЩ заяви, че ще прекрати абсолютно всички отношения на страната със СЗО. По-точната дума, която Тръмп използва, бе "унищожи".

Преди няколко седмици Тръмп спря финансирането на СЗО и предупреди, че ако не се направят реформи в организацията, САЩ ще приключи напълно с отношенията си с нея. И това се случи. А в основата на този конфликт стои друг - според президента, Китай контролира СЗО.

"Китай оказа натиск на СЗО, за да заблуди света относно пандемията от коронавирус", заяви той, като увери, че средставата ще бъдат изпратени на други организации, които "ги заслужават".

Говорейки за Китай, Тръмп не пропусна да нанесе и поредната обида срещу азиатската държава. Той заяви, че ще издаде официални прокламации, с които да "защити американските университети от китайски студенти". Тръмп отбеляза, че "жизненоважните университетски изследвания" трябва да се пазят от някои китайски студенти и изследвания, тъй като за Китай е известно, че "краде индустриални тайни".

А след като Пекин прие спорният закон за сигурността, който касае главно Хонконг, Тръмп реши, че бившата британска територия вече не може да се ползва със специалното отношение на САЩ. Той нарече закона "трагедия" и заяви, че ще преразгледа свободното пътуване от и до Хонконг заради "по-голямата опасност от шпионаж от страна на Китай".

 "От години правителството на Китай провежда незаконен шпионаж, за да открадне нашите индустриални тайни, от които има много", каза Тръмп.

Голяма част от Републиканската партия настоява за изгонване на чуждестранните студенти в САЩ от чувствителни специалности. През февруари ФБР обяви, е разследва над хиляда случая на китайски икономически шпионаж и технологични кражби.

В ход, който може да има дълготрайни последици, Тръмп издаде и забрана за обучение на студенти, свързани с китайската армия, в американски университети.

Заповедта на Тръмп също може да предизвика отмъщение. Китай през март изгони американските журналисти, след като администрацията на Тръмп затегна правилата за издаване на визи за служителите в китайските държавни медии.

На брифингът Тръмп не спомена нищо нито за коронавируса, нито за случващото се в Минесота. По-късно, след като стотици протестиращи се събраха пред Белият дом, Тръмп отново реши да излее гнева си вTwitter. Той написа, че "секретните служби на САЩ са свършили чудесна работа, макар и да не били най-големите професионалисти".

"Бях вътре, гледах всяко движение и не можех да се почувствам по-защитен. Те оставиха протестиращите да викат колкото си искат, но когато някой решаваше да излезе извън линията, бързо се хвърлеха отгоре му, без да може да разбере от къде идва ударът. Агентите на фронтовата линия се подменяха като магия. Голяма тълпа, професионално организирана, но никой даже не се доближи до оградата. Ако някой я беше прескочил, щеше да бъде посрещнат от зли кучета и най-зловещите оръжия, които някога съм виждал", написа президента в Twitter.

Това не е първият път, в който Тръмп заплашва протестиращите. Вчера той написа в Twitter, че ако протестите в Минесота продължават, полицията ще започне да стреля срещу тълпата.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Не се чуваш какво говориш бе, вземи прочети малко статистики, а не да говориш наизуст !
54
5
 
9
 
! Отговори
де а знам преди 3 години
До Анонимен 44 отде да знам , милион американци не са съгласни с теб - бездомните 40 млн , живеещи под прага на бедност , лишения и те не са Десетките милиони пристрастени към наркотици , лекарствени опиати и те не са Хилядите самоубили се , защото не са издържали на финансовия или друг житейски натиск и те не са Да продължавам ли ?Много американци , живеещи в картонени къщи , биха се радвали на панелки А какво имаш против панелките , според теб друг вид строителство няма ли ?
53
7
 
18
 
! Отговори
,Тръмп е преди 3 години
Най-свестният президент от Кенеди насам.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега 3:2 за белите
51
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше,Доскоро.
50
7
 
11
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Америка е велика нация ръководена велик президент!!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са те?Те, белите или те, черните?
48
5
 
7
 
! Отговори
хммм преди 3 години
Покрай убийството на Флойд , изгледах доста клипчета . Досега не съм си давал , че американското общество изобщо не е наред. Расизмът е нещо обичайно , и бели и черни и жълти , и латиноамерикански расисти има . Защото са събрани от цял свят ли се получава така .... Много са комплексирани . Имат самочувствие до небесата ,а насреща нищо . В полицията е някакъв ужас - има някакъв процент свестни полицаи , останалите въобще не са пригодни да служат , камо ли да отговарят за живота на другите
47
1
 
8
 
! Отговори
Ха сега де преди 3 години
Пак много ги трае Тръмп тези САЩ рОМИ!Тук Борисов за толкова золуми щеше да срине гетото с жандармерия.
46
7
 
8
 
! Отговори
Quiz преди 3 години
Кой ще победи в новата гражданска война в сащ?+ белите- черните
45
6
 
6
 
! Отговори
WhitePower-KKK преди 3 години
Давай Тръмпи, мачкай кучите синове от СЗО, после пусни Националната Гвардия срещу ниджърите и гнусните латиноси- бой, бой и пълни затворите. Ако няма места строи нови. И накрая пусни няколко гъби над големите градове на Поднебесната
44
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рижкото без наследството от баща си сега щеше да е някой докер на пристанището. Моля, да си имаме уважението.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мдааа така еЕх, не всички са такива неграмотници като вас, че да "свършат на улицата", но за вас е определено по-добре да си стоите в панелките/селата и да не се опитвате за "американската мечта". Ще свършите със сигурност на улицата.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
mursha
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Срещу 360 хил китайски студенти учещи в САЩ.А имаме и следното: "американския студент Хенри Жанг, кандидатства за програма за обменен семестър близо до града откъдето са неговите прародители ...."Иначе, да. Абе, да. :))))
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудно се живее в една деградирала държава, но пък шоуто е за цял свят даже без бозите на Холивуд.
39
13
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Рейгън е виновен за всичко, той превърна глупостта в модно течение, а тоя рижавия е продукт на това течение.
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо му няма на тръмпаеца, всичко си е наред.Достоен президент за държава като уса и предвид интелектуалното равнище там.Представителна извадка на 90 % от населението с този умствен потенциал.Браво! Това е истинското лице на америка, а не онова, което ни навират в носовете разни драскачи и платени клакьори.Сбирщайн от диваци. Ето какво е америка.
37
4
 
11
 
! Отговори
мдааа така е преди 3 години
До Анонимен 25 друго си е докато завършиш да си заробен със заем , който да плащаш поне 10 години .Ама ще се засече с ипотеката за къщата , която вече е поне 30/40 години . А ако му се случи и някаква злополука на човек , нови и нови ипотеки , заеми . И накрая се оказва ,че всичко , което ти е останало , е собственост на банката . И за финиш или си превъртял , или свършваш на улицата - част от американската мечта .
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да хвърли по една атомна бомба на Китай и на протестиращите и да свършва.