Доналд Тръмп срещу СЗО, Китай и протестиращите пред Белия дом

Той заплаши защитниците на Джордж Флойд със зли кучета и оръжия
30 май 2020 17:50, Нели Христова
133
Доналд Тръмп срещу СЗО, Китай и протестиращите пред Белия дом
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп е добър в това по време на криза да създаде нов проблем. На брифинг в Белия дом, без да споменава и дума за ужасяващият брой на заразени и починали от коронавирус в страната, президентът на САЩ заяви, че ще прекрати абсолютно всички отношения на страната със СЗО. По-точната дума, която Тръмп използва, бе "унищожи".

Преди няколко седмици Тръмп спря финансирането на СЗО и предупреди, че ако не се направят реформи в организацията, САЩ ще приключи напълно с отношенията си с нея. И това се случи. А в основата на този конфликт стои друг - според президента, Китай контролира СЗО.

"Китай оказа натиск на СЗО, за да заблуди света относно пандемията от коронавирус", заяви той, като увери, че средставата ще бъдат изпратени на други организации, които "ги заслужават".

Говорейки за Китай, Тръмп не пропусна да нанесе и поредната обида срещу азиатската държава. Той заяви, че ще издаде официални прокламации, с които да "защити американските университети от китайски студенти". Тръмп отбеляза, че "жизненоважните университетски изследвания" трябва да се пазят от някои китайски студенти и изследвания, тъй като за Китай е известно, че "краде индустриални тайни".

А след като Пекин прие спорният закон за сигурността, който касае главно Хонконг, Тръмп реши, че бившата британска територия вече не може да се ползва със специалното отношение на САЩ. Той нарече закона "трагедия" и заяви, че ще преразгледа свободното пътуване от и до Хонконг заради "по-голямата опасност от шпионаж от страна на Китай".

 "От години правителството на Китай провежда незаконен шпионаж, за да открадне нашите индустриални тайни, от които има много", каза Тръмп.

Голяма част от Републиканската партия настоява за изгонване на чуждестранните студенти в САЩ от чувствителни специалности. През февруари ФБР обяви, е разследва над хиляда случая на китайски икономически шпионаж и технологични кражби.

В ход, който може да има дълготрайни последици, Тръмп издаде и забрана за обучение на студенти, свързани с китайската армия, в американски университети.

Заповедта на Тръмп също може да предизвика отмъщение. Китай през март изгони американските журналисти, след като администрацията на Тръмп затегна правилата за издаване на визи за служителите в китайските държавни медии.

На брифингът Тръмп не спомена нищо нито за коронавируса, нито за случващото се в Минесота. По-късно, след като стотици протестиращи се събраха пред Белият дом, Тръмп отново реши да излее гнева си вTwitter. Той написа, че "секретните служби на САЩ са свършили чудесна работа, макар и да не били най-големите професионалисти".

"Бях вътре, гледах всяко движение и не можех да се почувствам по-защитен. Те оставиха протестиращите да викат колкото си искат, но когато някой решаваше да излезе извън линията, бързо се хвърлеха отгоре му, без да може да разбере от къде идва ударът. Агентите на фронтовата линия се подменяха като магия. Голяма тълпа, професионално организирана, но никой даже не се доближи до оградата. Ако някой я беше прескочил, щеше да бъде посрещнат от зли кучета и най-зловещите оръжия, които някога съм виждал", написа президента в Twitter.

Това не е първият път, в който Тръмп заплашва протестиращите. Вчера той написа в Twitter, че ако протестите в Минесота продължават, полицията ще започне да стреля срещу тълпата.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типичен надут американски пуяк, всички са такива отвратеняци...
34
1
 
6
 
! Отговори
Jojo преди 3 години
До АнонименСупер идея, после двете групи протестиращи се срещат и взаимно се размазват, междувременно нанасяйки щети за милиони и вероятно причинявайки смъртта на невинни хора, оказали се хванати във фронта.
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мазен, ама много...
32
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на американския Бойко Борисов ! Като българския си колега, още 1 мандат и ще разпарчетоса държавата, която управлява.
31
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп съсипа всичко създадено от предишните президенти на САЩ. Тежки времена с тъмни облаци обхващат америка.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Опаааа, някой май се изложи. В интернет пишем "number of us students in china" и четем: "China is a popular study-abroad destination for U.S. students, with more than 11,000 studying there in 2017-2018."Ти да видиш.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да пуска реднеците с автоматите ,ще секнат бунтовете за един ден
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми прав е човека
27
3
 
16
 
! Отговори
Гледах кадрите от преди 3 години
Протестите, ами то няма разлика лежду тези от украйна, всичко подпалено, всичко гори и полицаите бягат.
26
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от ясно е, че демократите няма да се спрат пред нищо, включително и предизвикване на расови размирици, за да свалят Тръмп. При това положение президентът трябва незабавно да свика своите привърженици на контрадемонстрации, за да покаже, че истинските американци са с него. Всички подбудители на размириците трябва да бъдат жестоко наказани.
25
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До идеяАко продължава в тоя дух скоро вие ще си поемете дъх от 16 часова работна смяна в китайски завод. Над паничка ориз и ако имате късмет супичка от прилеп. Ако нямате само над купичка ориз. Надявам се тогава пак да се сещате за САЩ.
24
5
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Тръмп не е наред - това е ясно .Ама Байдън с неговите корупционни зависимости , неолиберални простотии и той за никъде не е Как да избират президент . И това било демокрация . Никой , освен двете основни политически партии не може да пробие . А там се влиза с мноооооого пари , ама мноооооого
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ние българите трябва да спрем финансирането на WHO.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
точно така
21
7
 
16
 
! Отговори
идея преди 3 години
Добре , не може ли САЩ да се самоизолират и да оставят останалия свят на спокойствие. те са най-великите , не им трябват никакви международни договори , общности и т.н Ама просто да оставят света да си поеме въздух от техните войни , преврати , санкции , изнудвания
20
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая СЗО е нужно..много лъжи изговори,нужно е директорът да бъде уволнен и съден
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО сега са пред фалит и просят помощи изтегли ли си и фабриките от Китай ще ядат и бръНбари дори нямало да платят.
18
11
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
Защо толкова си приличат Боко, Тръмп и Джонсън? Може би по идиотията и простотията.
17
12
 
12
 
! Отговори
маус преди 3 години
вече тотално паднаха съмненията ми че америка е правова и свободна държава репресивни и ограничаващи методи се превърнаха в ежедневие след като този встъпи в длъжност
16
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е велик. Най успешния президен управлявал някога САЩ. БОГ да е с него.