Жертви, вандализъм, коктейли Молотов – бунтове има в цяла Америка

2500 войници от националната гвардия ще бъдат изпратени в Минеаполис
Обновена: 30 май 2020 21:24 | 30 май 2020 20:05, Нели Христова
267
Жертви, вандализъм, коктейли Молотов – бунтове има в цяла Америка
Снимка: БГНЕС

За четвърта поредна вечер, хората, разгневени от смъртта на Джордж Флойд, протестират по улиците на Америка. В някои щати, шествието бе мирно, ала в други ситуацията бързо излезе извън контрол.

Още по темата

В Минеаполис ще бъдат изпратени 2500 войници от националната гвардия, за да се справят с протестиращите, които и тази вечер се готвят да излязатпо улиците, а Доналд Тръмп настоя там да бъде изпратена част от американската армия. През изминалата вечер в Минеаполис бяха арестувани 50 души, а губернаторът на града заяви, че "ситуацията е изключително опасна". Източници информират, че се е стреляло срещу полицаи из града, но ранени няма.

В Оукланд, щата Калифорния, двама служители на Федералната служба бяха простреляни. Единият от тях е издъхнал по-късно от раните си. В Детройт 19-годишно момче бе убито, след като неизвестен мъж стреля по протестиращите. Той избягал със сив Dodge Durango. А по-рано през деня е арестуван един протестиращ, който се опитва да прегази полицаите с колата си. 

Най-малко 7 500 протестиращи са излезли по улиците на града, за да протестират след смъртта на Джордж Флойд, съобщи полицейското управление в Оукланд пред CNN.Протестиращите са нанесли щети в целия град. Има съобщения за вандализъм, кражби от търговски обекти, възникнали пожари и нападения.

Няколко души бяха арестувани и на протест в Лас Вегас. В Лос Анджелис един полицай е бил ранен и откаран в болницата, друг имал нужда от помощ, след като е ударен с бутилка. Портланд обяви ситуацията за "бунт", а в Хюстън бяха арестувани 200 души след като четирима полицаи са ранени, а осем полицейски коли бяха унищожени.

Коктейли "Молотов" са били хвърлени върху полицейски ван в Бруклин. Според свидетелите, кола се приближила към полицейския ван и мъжът, който я управлявал, хвърлил бутилката с взривните вещества вътре.

Във Финикс протестиращите също започнаха да чупят стъклата на малки бизнеси, да разграбват стока и да вандализипат коли, паркирани на пътя. Арести имаше и в Линкълн, Небраска, като властите се заканиха, че ще пратят в ареста всеки, който нарушава реда.

В Атланта протестиращите нападнаха голям търговски център и започнаха да рушат и да грабят скъпите стоки. Също така, въоръжени с тухли, те нападнаха и централата на CNN. След тях, сградата остава с графити по стените и счупени стъкла. Журналистите вътре казват, че поне двама полицаи са били ранени.

В близо 30 града в САЩ имаше протести, които искаха справедливост за чернокожият Джордж Флойд, който бе задушен от полицай по време на арест. На фона на всичко това, Бернис Кинг, дъщеря на Мартин Лутър Кинг Джуниър заяви, че "промяната никога не идва чрез насилие", а това, което се случва, "не е заветът на Мартин Лутър Кинг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
2
 
0
 
! Отговори
Бе голяма преди 3 години
радост на филите в сайта,че САЩ ще пропаднат?!Само не мога да разбера защо обичате рашата,ама не си биете пръта да живеете там,а все на запад гледате и екскурзийките ги правите се в капиталистически дестинацийки?!Ватната с,*** не сакате да ви е добре,както е по шопския принцип?!Вие сакате на западът и на САЩ да им е зле,макар че всички драпате натам,та чак до децата и внуците ви?!Само извратени умствено същества могат да се радват на разруха и да и се кефят на проблемите на останалите?!
235
2
 
2
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ преди 3 години
От кога ги чакам тези събития. Съм не ме хваща от радост. Получават си възмездие за всички злини. Разпадат се отвътре. Голям празник за свободомислещите хора , които не се подчиняват на силния на деня. Краварника се разпада...... Наздраве !!!
234
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич ни ми дреми за САщ. Пропаднсла държава
233
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
черното злато на америка се бунтува!ще окраде каквото може, па ако ще и в затова да го вкарат.
232
19
 
4
 
! Отговори
Дан сан преди 3 години
САЩ ке падне когато ви цъфнат цървулите, ***!
231
6
 
14
 
! Отговори
Eee преди 3 години
Ето това Ви е прехвалената Америка...от десетилерия на ръба на гражданска война...един ден искрата ще е достатъчно голяма за да я подпали цялата
230
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мете Хан Натам върви работата.
229
3
 
7
 
! Отговори
Мете Хан преди 3 години
САЩ ке падне!
228
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антифа, която организира метежа е клайно лява комунистическо маоистка организация от клетъчен тип с предна бойна сила ислямски емигранти. В Минеаполис на нейна страна са структурите на демократите там, представлявани от крайно лявото и крило - главен прокурор и кмет. Говорител в Сената е Илхан Омар с бурката, с подкрепата на Нанси Пелоси. Демократите въобще не са наясно какво ги чака след свалянето на омразния Тръмп, защото инерцията, която наберат тия троцкистки течения, няма да има спиране.
227
1
 
9
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Ясно! Това си е класическа гражданска война, маскирана като протести! Не е хубаво да вандалстват, но ако стоят кротко с една табелка с надпис ,,Протест!", никой няма да ги забележи, че протестират! Като оная сестра, на която обърнаха внимание чак, когато се качи на прозореца, а Даритката е определи като мало психо по така, нали....!
226
3
 
9
 
! Отговори
Чефо преди 3 години
Каквото посееш по света, това ще пожънеш в къщи!
225
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борци за справедливост.С бира в ръка.Също като родните.
224
2
 
17
 
! Отговори
Коце Маца преди 3 години
Гледайте и се учете, *** !Нашата /местна/ мафия ще има доста време да ви смучи кръвчицата,докато вие "робско племе" си седите по домовете и коментирате . . .
223
2
 
7
 
! Отговори
Шорош преди 3 години
Майданополис
222
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите самолети няма да дойдат скоро.
221
3
 
15
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Нищо общо с протест. Търсят какво да откраднат.
220
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХРИСТО, ХРИСТОВ, КАК ОЧАКВАШ ВЪНШНО ДА РЕАГИРА НА ВАНДАЛЩИНАТА.
219
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОГАТО ПОЕМЕШ ПЪТЯ НА ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ, ИЗРАЗЯВАЩО СЕ В ЧУПЕНЕ, ТРОШЕНЕ, ПАЛЕНЕ, ТИ ДОБРОВОЛНО СЕ СЪГЛАСЯВАШ НА СЪОТВЕТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ОТ ПОЛИЦИЯТА- ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ- ТОВА Е ВАНДАЛЩИНА, А ДЪРЖАВАТА РЕАГИРА ПО НАЧИН РАЗПИСАН В ЗАКОНИ И НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ.
218
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Къде е ес, къде е външно, къде са фалшивите ценности на лицемерите?!
217
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
идват времената на черен апъртейд над белите в америка!