Кирил Дончев и Орлин Велев - българите, работили за изстрелването на SpaceX

Академик Петър Кендеров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 31 май 2020 20:20 | 31 май 2020 20:16, Анисия Иванова
74

Двама българи, работещи за SpaceX, са част от историческия успех на НАСА и компанията на милиардера Илън Мъск.

Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Драгън". Вече 10 години Дончев работи за компанията на Илън Мъск. Заминава със семейството си в Съединените щати в началото на 90-те, а спомените оттогава пази академик Петър Кендеров, който дълги години е работил с баща му - математикът Асен Дончев.

Двамата още поддържат връзка през Океана.

Още по темата

"Специално за това, че Кико работи за Илън Мъск често сме говорили. Той самият беше доволен от това, че е попаднал на силно състезателно място", каза акад. Кендеров пред Bulgaria ON AIR.

Академик Кендеров го нарича Кико от малък. Така е известен и в Щатите, където завършва университета в Мичиган. А преди 3 години и половина лично представи капсулата "Драгън" на тогавашния президент Барак Обама.

"Знам, че се занимава с космическата програма на Илън Мъск и е един от първите му сътрудници, не първи по време, а рангиран доста високо", допълни академикът.

През 90-те акад. Кендеров е ръководител на Институра по математика на Българската академия на науките, където е бил и Асен Дончев.

"Асен стигна до най-високите върхове на оптимизацията. Той беше нещо като консул български в Америка, поне за математиците. Никога не забрави, че е българин. Когато имаме конференция, идва", каза още той.

А 25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. В компанията е от 3 години, доктор е по компютърни науки, а баща му е известен професор в университета в Северна Каролина.

Какво е да си част от компанията SpaceX? Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
49 преди 3 години
До Христо ХристовИ "троленето" и "евроатлантическите опорки" са клишета, които само един истински *** може да използва. Имай си мнение, никой не ти пречи. Но факти не си писал, а само общи приказки. Фактът е - преди '89 имаме двама космонавти, полковници, участвали в съветска космическа мисия с благоволението на Съветския съюз. 2020г., двама млади, интелигентни, независими, високообразовани и добре платени българи, участват в мисия, в която няма идеологии. За ужас на такива като теб...
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"къде пиша за диктатура, имаш видения"Христо Христов: Типичното за демокрациите е да извъртат фактитеОтивай при любимите ти диктатури, руши
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен troll 25абе САЩ 6 изстребителя ни ги дават за 2 милиарда, едно време Русия замени МИГ 25 3-4 броя от Добрич за Миг 23-киИзтребителите са 8 и в цената се включват два резервни двигателя, боекомплект, гориво, изграждане на писти и хангари, обучение, системи за наземен контрол(все пак няма да се свързват с пилотите по съвеЦките радиостанции от 1974-та година) и спътникова поддръжка при тренировки и мисии.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринТи не си никакъв българин. Нека позная: ***?
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинГрешиш драги. Родителите им не са се юрнали по света за да печелят пари, родителите им избягаха от комунистическа България, която тъкмо беше фалирала за трети път в рамките на 45 години и тъкмо беше поотворила границите!В началото на 1990-та магазините бяха празни, имаше купонна система и режим на тока!От това избягаха родителите им!
53
12
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Браво на децата! Жалко за родителите , които се юрнаха през 90-те за печалбарство из света и изоставиха Родина и родители, и с тези си действия направиха децата си НЕ-българи! Слушам вчера кореспондента от САЩ, че единия младеж знаел....БЪЛГАРСКИ! Каква изненада! Гаче ли трябваше да знае "ФАРСИ"? Браво на "американчето"!
52
4
 
7
 
! Отговори
Аззз преди 3 години
Две момчета, чиито родители са прогонени от България още преди години, за да търсят реализация другаде. Ако бяха останали тук, баща му сигурно щеше да работи като учител в някое столично СОУ, а сина му щяха да го бият в училище, че е добър по математика. Няма какво да се гордеем с тях, страната ни не е допринесла с нищо за успеха им. Можем само да съжаляваме, че сме изгубили умни и кадърни хора.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Физик по душа"И аз имах мечти, но не всички станаха реалност"С това ли се успокояваш като помислиш за това в какво положение си?
50
4
 
6
 
! Отговори
Засмърдя ми яко преди 3 години
на глобализъм, толерастия, глобално затопляне, ковид-19 и европейски ценности
49
8
 
6
 
! Отговори
Физик по душа преди 3 години
Баща му професор по математика, заминал за САЩ в началото на 90. Професорите всички бяха протежета на партията. ком. , много от тях учили в СССР. Не казвам, че не са кадърни. Ами казвам, че системата тогава им е помогнала да стъпя и да се развият. Всичко се гради с поколения, гени и късмет. Не е само мечти. Аз също имах мечти, но не всички станаха реалност. Защото една от тях беше да не напускам БГ и да съм си близо до родата. За това не бих отищъл на Марс. Две мечти с противоположен вектор.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХохохохохохо. Руши трола вече съвсем скъса синджира и почна открито да пропагандира за диктатури и за затваряне на хората насила ......Къде останаха приказките за "ценности".... , но то е така, веднъж като се изпуснеш яко в гащите, след това връщане назад няма .... освен към полето с картофите.
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАми все още има места, където не е демокрация. Можеш да се изселиш там и да ядеш прилепи от пазара. В България космически мисии не е имало, така че преди са участвали в съветска мисия, сега участват в американска и без да са полковници. Какво точно те сърби? Между другото руската и китайската космически програми докъде са с плановете за бъдещето, че нещо ми се губят напоследък? Може би капиталистите не ни осведомяват...
46
2
 
21
 
! Отговори
хахахах преди 3 години
Еййй, ама много обичаме да се сетим за някого, когато успее. После се смеем на македонците. До вчера защо не писахте за тези момчета? По цял ден ни занимавате с мутри и далавери. Пишете за такива хора. Сещам се Дилма Русеф като я избраха за президент на Бразилия и глухите разбраха, че е българка. Де що живи 12-ти братовчедки из България открихте, всичките дадоха интервю как помнят малката Вилмичка. И после, като я гепиха в корупция и я арестуваха, рязко забравихме родовата принадлежност.
45
3
 
26
 
! Отговори
Всъщност преди 3 години
За българи - българи са. Но, че благодарение на това, че са учили в елитни американски университети и работят там, са постигнали този успех. Същите двама българи ако бяха живели в Ст. град, учейки в Софийския и работейки в някой аутсорс, за да се издържат в това време, щяха да са на светлинни години назад. Да кажем така - български ген и американски условия на обучение и живот дават добри резултати.
44
1
 
12
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
До българинПо твоята логика, и синът на Нинова не е българин, защото е останал в САЩ, работи за еврейска банка и не иска да се връща в родината. И дъщеря му на Путин не е рускиня, щото живее в чужбина, така ли? Абе, вие цоциалистите природно ли сте толкова ограничени, или е от бояришника?
43
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво им е българското? Родителите им емигрирали в САЩ. Едното момче е идвало в живота си няколко пъти в България. С какво точно трябва да сме горди? Че работят за друга държава?
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А защо 10 г.американците ходят с руски космически кораби,малко ми е интересно"Интересно ти е, защото си бабун......добър пример за ***.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ва тници има ли в екипа на Мъск?
40
8
 
12
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Той баща му, от 32г там, влаче диалект на амЕрикЕнски та си представям синът му колко знае български. Респект все пак
39
13
 
7
 
! Отговори
нн преди 3 години
Още Дьо Гол, французинът беше яростен противник на изсмукването на европейските мозъци от САЩ. Двамата българи са от тази порода, за пари емигрират. Всички Нобелови лауреати са възпитаници на Европа, няма нито един истински американец.