Кирил Дончев и Орлин Велев - българите, работили за изстрелването на SpaceX

Академик Петър Кендеров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 31 май 2020 20:20 | 31 май 2020 20:16, Анисия Иванова
74

Двама българи, работещи за SpaceX, са част от историческия успех на НАСА и компанията на милиардера Илън Мъск.

Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Драгън". Вече 10 години Дончев работи за компанията на Илън Мъск. Заминава със семейството си в Съединените щати в началото на 90-те, а спомените оттогава пази академик Петър Кендеров, който дълги години е работил с баща му - математикът Асен Дончев.

Двамата още поддържат връзка през Океана.

Още по темата

"Специално за това, че Кико работи за Илън Мъск често сме говорили. Той самият беше доволен от това, че е попаднал на силно състезателно място", каза акад. Кендеров пред Bulgaria ON AIR.

Академик Кендеров го нарича Кико от малък. Така е известен и в Щатите, където завършва университета в Мичиган. А преди 3 години и половина лично представи капсулата "Драгън" на тогавашния президент Барак Обама.

"Знам, че се занимава с космическата програма на Илън Мъск и е един от първите му сътрудници, не първи по време, а рангиран доста високо", допълни академикът.

През 90-те акад. Кендеров е ръководител на Институра по математика на Българската академия на науките, където е бил и Асен Дончев.

"Асен стигна до най-високите върхове на оптимизацията. Той беше нещо като консул български в Америка, поне за математиците. Никога не забрави, че е българин. Когато имаме конференция, идва", каза още той.

А 25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. В компанията е от 3 години, доктор е по компютърни науки, а баща му е известен професор в университета в Северна Каролина.

Какво е да си част от компанията SpaceX? Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.