Мисията на НАСА и SpaceX беше сравнена със стъпването на Луната

Тръмп: Това е първото голямо космическо събитие от 50 години
Обновена: 31 май 2020 20:01 | 31 май 2020 15:53, Анисия Иванова
490

Исторически успех за космическите технологии. НАСА и SpaceX успешно изстреляха двама астронавти в космоса след 9 години прекъсване. Доналд Тръмп сравни събитието със стъпването на Луната.

Ракетата на SpaceX беше изстреляна точно в 22:22 ч. от Космическия център в Кенеди. Само за няколко минути тя стигна до околоземната орбита.

Успешно премина през няколко етапа. Основният двигател ракетата Фалкон 9 се откачи и успешно кацна върху платформа в Океана. Американците празнуваха.

Още по темата

"Изминаха 9 години от последния път когато изстреляхме американски астронавти с американска ракета от американска земя и сега го направихме отново", каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Събитието бе сравнено с изстрелването на мисиите Аполо към Луната, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Това е първото голямо космическо събитие от 50 години. Помислете върху това. И за мен е чест да го съобщя. Днес сме на това специално място, не само да отпразнуваме изстрелването на ракетата, но и да отбележим паметното завръщане на нацията към звездите. Това е специален ден", заяви американският президент Доналд Тръмп.

Създателят на SpaceX подчерта, че човечеството трябва да е развълнувано и гордо от постигнатото през този ден.

"Имаме нова мисия. Да се завърнем на Луната и да изпратим американски астронавти на Марс", каза вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

А двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен направиха разходка на космическата капсула и показаха плюшен динозавър, подарен от децата им. Също така по традиция дадоха име капсулата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато САЩ печатаха зелена хартия да дават заеми за възстановяването Германия след войната с така наречения план Маршал, Русия сама успя да се възстановиРусия тогава не е съществувала. СССР.Когато в Русия е основан Болшой театър, държава САЩ не е съществувала.
415
6
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Зозода,и в сайта на НАСА нещата са така описани:-скачване-отваряне на люка-церемония по посрещането-пресконференция....Разбира се,можех да проверя това и преди да задам въпроса,но ..за мен ТУК е "кухнята"..ако сфатяш.....И ето следващия ми въпрос:-Как планират да се върнат на земята?..-С Дракона,или ..със стария изпитан и сигурен руски.."москвич"?Ако е с Дракона,то наистина са направили най-после нещо велико..Ако разчитат на руската капсула,ПОЛОВИНЧАТО е делото им.
414
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проектът може да се казва "Лунен батут". Я стане, я не, но ще се поокрадат доста рубли.
413
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега има ютюб, ей там Рогозин да подготви един модул и да го праща, да ги засрами пред целия свят.
412
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин световна конспирация ли бяха, или Саддам наистина имаше оръжия за масово унищожение и САЩ ни спасиха от тях като избиха 1 милион цивилни в Ирак?
411
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е водеща в космическите технологии и не се интересува от фейк приземявания на Луната, всеки знае как САЩ се приземиха на Луната.
410
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците са изобретили вятъра на Луната за да им се вее знамето което са забили на Луната, шоуто да става, тогава е нямало ютюб.
409
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И всичките тези години Русия не заклейми публично уж фалшивото ходене до Луната. Барем да бяха снимали Морето на спокойствието, да докажат, че няма следи от стъпки.
408
5
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Стенли Кубрик - айде пак теорията на "световната конспирация". И тогава защо любимите ти руснаци не ги опровергаха? Защо не дадоха с "върховите си технологии" ясно доказателство, че Америка не е стъпвала на Луната? Може би ги е страх? Или са високо благородни? Много сте жалки. Направо тъжно. А за Шатъл-а дори и не отговори. Но пък няма и какво да отговориш. То е ясно.
407
7
 
3
 
! Отговори
Кроме виж преди 3 години
Кроме, ти гледа ли филчетата за лунната разходка на американците? То майкъл Джексън беше по - реалистичен ;)))))А факта, че космическата рдиация дори не беше докослана лентите си е направо уникален в областта на фотографията ;))) Особено като се има в предвид модела на камерата, с която бяха правени тези снимки ;)))
406
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е 46 по смърност. България е първа.
405
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А освен полети сравними със стъпването на Луната както добре го е филмирал Стенли Кубрик, други интересни новини от САЩ има ли, случва ли се нещо друго там, или в момента положението в САЩ е спокойно и спокойно си разработват исторически полети (до Луната)?
404
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Зозоблагодаря!..Това ме интересуваше.А сега ще го проверя в сайта на НАСА.Дано да си прав,а аз да "пропускам нещо"!
403
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Литва е 2-ра по смъртност Латвия - 4Естония - 9Русия - 7
402
3
 
3
 
! Отговори
Кроме преди 3 години
От 71 до сега държи поне 3 рекорда - най много качени хора горе, най - малко дадени жертви на полет, най дълъг период без жертва... Малко ли е? На практика това ги прави първи в света по космически постижения ;)
401
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До ПроСоТоПросто, пак ли само ти не разбра, че са се скачили и то на автопилот. Как да разбереш, като гледаш само повторенията на руските анимации по ТВ атака :))))))))))))))))))))))
400
3
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Гледах документален филм за Юри Гаграрин. След полета питат случайни хора какво мислят. Не само в ССР, в щатите, в англия, европа, всички са много въодушевени, че човек е полетял в космоса. Някои може би са притеснени, че сср е изстрелял космонавта, но все пак се радват на прогреса. 80 г. по-късно *** и рушките ***, вместо да се радват на постиженията, те умират от злоба и завист и не спират с коментарите си колко е жалък и прогнил запада, а рушия е земен рай. Просто сте жалки.
399
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами гледай. Какво да ти кажа - ще си останеш само с гледането. Това е положението.
398
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частна фирма на южноафриканец с пари на американските данъкоплатци и с руски технологии успя да построи ракета от времето на украиница Хрусчов.
397
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А САЩ прати ли човек на Луната, или?