Мисията на НАСА и SpaceX беше сравнена със стъпването на Луната

Тръмп: Това е първото голямо космическо събитие от 50 години
Обновена: 31 май 2020 20:01 | 31 май 2020 15:53, Анисия Иванова
490

Исторически успех за космическите технологии. НАСА и SpaceX успешно изстреляха двама астронавти в космоса след 9 години прекъсване. Доналд Тръмп сравни събитието със стъпването на Луната.

Ракетата на SpaceX беше изстреляна точно в 22:22 ч. от Космическия център в Кенеди. Само за няколко минути тя стигна до околоземната орбита.

Успешно премина през няколко етапа. Основният двигател ракетата Фалкон 9 се откачи и успешно кацна върху платформа в Океана. Американците празнуваха.

Още по темата

"Изминаха 9 години от последния път когато изстреляхме американски астронавти с американска ракета от американска земя и сега го направихме отново", каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Събитието бе сравнено с изстрелването на мисиите Аполо към Луната, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Това е първото голямо космическо събитие от 50 години. Помислете върху това. И за мен е чест да го съобщя. Днес сме на това специално място, не само да отпразнуваме изстрелването на ракетата, но и да отбележим паметното завръщане на нацията към звездите. Това е специален ден", заяви американският президент Доналд Тръмп.

Създателят на SpaceX подчерта, че човечеството трябва да е развълнувано и гордо от постигнатото през този ден.

"Имаме нова мисия. Да се завърнем на Луната и да изпратим американски астронавти на Марс", каза вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

А двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен направиха разходка на космическата капсула и показаха плюшен динозавър, подарен от децата им. Също така по традиция дадоха име капсулата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
6
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 374 - а фактите по въпроса? Инак само дрън-дрън. Къде е руския "космически телескоп"? Хабъл работи от десетки години. Къде са многократните руски системи? Буран-а излетя веднъж и това беше всичко. Къде е руския Шатъл? Вояджър междувременно напусна Слънчевата система и още работи. Кой е руския аналог? За Луната не коментираме въобще. Хайде, дай малко по изчерпателно.
355
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите станаха смешни с хвалбите си /нашите журналисти в това число/. Явно доста са преживявали изоставането и срама руснаците да ги возят на автостоп.
354
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е поне 50 години пред САЩ и запада в космическите и високите технологии. Когато САЩ печатаха зелена хартия да дават заеми за възстановяването Германия след войната с така наречения план Маршал, Русия сама успя да се възстанови и стана световна икономическа и космическа сила. Русия винаги е била първа в космическите постижения, много преди САЩ.
353
7
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 369 - хайде сега да обясниш коя част от тази технология за многократна употреба е "руска". Не да повтаряш като папагал опорките на Масква - дай малко факти. Добре е също така Вие, чугунените червени глави да си спомните и за Спейс Шатъл - програмата която американците използваха десетки години, и която прехвалената руска по-по-най технология така и не достигнаха. Айде опресни си паметта, и не забравяй да кажеш коя е "руската" част от полета!
352
3
 
2
 
! Отговори
АМАН От проблеми преди 3 години
Пристигна откат за НАГЛО ПРЕСТЪПНА АНТи ЗЕМНА И АНТИ КЛИМАТична Операция истреляна от Флорида. Да се огледа обемно какво са пратили в околоземното пространство от САЩ>
351
5
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
464-ят пилотиран полет е обявен за исторически, кое го прави исторически?
350
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма крачка за САЩ! Браво! С руски технологии от преди 50 години извършиха исторически полет който в Русия се извършва от десетилетия като рутинен и с едно видео в ютюб решиха проблема със стигналата вече официална безработица 20%, а реално е над 40%.
349
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Температурата на Венера e около 470 градуса, атмосферните изпарения и повърхността са предимно сярна киселина. Русия приземява там ракетата Венера 7 през 1970г., това е първото приземяване на космически апарат на друга планета. Днес, 50 години по късно САЩ още не могат да нямат технологии да произведат материали и ракета която да се приземи на Венера при условията там.
348
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците могат да чакат американците само на някой обект отвъд Луната. В момента това границата на чакането.
347
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мм чи кога са стъпвали американци на Луната , ча и сравняват ба ?
346
7
 
11
 
! Отговори
Specter преди 3 години
Винаги когато човек излети в космоса (без значение на народноста) е една малка крачка към дългият път който трябва да извърви човечествотои трябва да сме горди! Но да сравняваш излитането на една ракета в космоса с кацане на друго космическо тяло е вече малко в повече! А и в крайна сметка в момента американците се радват на това, че са отишли там където руснаците ги чакат!
345
4
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Не трябва да се кефят толкова а да се срамуват че вече 9 год.не мгат да изработят собствен кораб а изполват корабите на...вечният враг.....Нещо много им падна гарда при този Президент клоун...
344
2
 
2
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Апаратите Венера 9, 10, 11, 12, 13 и 14 имат подобрена конструкция, включваща значително количество оборудване. Стартовото им тегло е около 5 тона. Изстреляни са с помощта на ракетата-носител Протон. За разлика от предишните модели, при които орбиталният модул навлиза директно в атмосферата на Венера, за пръв път при мисиите Венера 9, 10, 15 и 16 е осъществено влизане в орбита около планетата. Орбиталният модул ретранслира сигналите на спускаемия модул към Земята=
343
4
 
2
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Венера 7 е първият апарат с конструкция, позволяваща достигане на повърхността на Венера и осъществяване на меко кацане. Част от повърхностните измервания са изгубени поради повреда в електрониката на спускаемия модул, но Венера 7 успява да предаде първите директни измервания на температурата и налягането. Както и в предишните 3 мисии, чрез помощта на наземен доплеров радар, използвайки радиосигналите на спускаемия модул, биват измерени високи стойности на ветровете в горните слоеве на атмосфера
342
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вафен, поне си махнал гащите и потниците от копи-пейста.
341
16
 
6
 
! Отговори
Рогозин преди 3 години
Някой тук гледа ли първия неуспешен опит за изстрелване на Дракона Крю , ужасяващата буря от няколко облачета показани от камерата разположена срещу капсулата и как когато обявиха прекратяване на мисията ШЕСТ от подчовеците с черни гащеризони въоръжени с щанги ,отверки и подвижна лампа цял час се опитваха да отворят люка на капсулата . СМЯХ . Справка : Директния запис предаван от официалния сайт на Спейс Екс.
340
8
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
И България преди 32 и 39 години изпращаше космоновти,даже имаше и спътници с изцяло българска апаратура.Но след настъпване на необратимите демократични и неолиберални промени ,вече само наблюдаваме отстрани,даже не сме и на резевната скамейка,а на последния ред на трибуните.Може след 10 години да ни допуснат до резервнота скамейка редом ,други високо технологични държави от Африка,като Пуанда,Сомалия,Либерия и т.н.
339
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами прати сонда бе, Рогозин, покажи им на тия янки как се взимат камъни от Марс.Един батут и готово, да?
338
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое указано място? Те мисиите са доста. От Аполо-11 до 17, без 13.
337
16
 
6
 
! Отговори
Рогозин преди 3 години
Съвсем скоро се появи съобщение от АМЕРИКАНСКИ астрономи разглеждали снимки на ровъра Curiosity от мисията му на Марс през 2012г. ОТКРИХА УМРЯЛ ПЛЪХ МЕЖДУ МАРСИАНСКИТЕ КАМЪНИ.В Гугъл има много АМЕРИКАНСКИ коментари на тази снимка ,как тая умряла мишка е се е появила в кадър докато текат снимките някъде в "марсианските" пустини на Невада.А сега НАСА и слугинските медии много трогателно се опитват да го покрият. Нашенските тролчета няма ли да се включат ?