Мисията на НАСА и SpaceX беше сравнена със стъпването на Луната

Тръмп: Това е първото голямо космическо събитие от 50 години
Обновена: 31 май 2020 20:01 | 31 май 2020 15:53, Анисия Иванова
490

Исторически успех за космическите технологии. НАСА и SpaceX успешно изстреляха двама астронавти в космоса след 9 години прекъсване. Доналд Тръмп сравни събитието със стъпването на Луната.

Ракетата на SpaceX беше изстреляна точно в 22:22 ч. от Космическия център в Кенеди. Само за няколко минути тя стигна до околоземната орбита.

Успешно премина през няколко етапа. Основният двигател ракетата Фалкон 9 се откачи и успешно кацна върху платформа в Океана. Американците празнуваха.

Още по темата

"Изминаха 9 години от последния път когато изстреляхме американски астронавти с американска ракета от американска земя и сега го направихме отново", каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Събитието бе сравнено с изстрелването на мисиите Аполо към Луната, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Това е първото голямо космическо събитие от 50 години. Помислете върху това. И за мен е чест да го съобщя. Днес сме на това специално място, не само да отпразнуваме изстрелването на ракетата, но и да отбележим паметното завръщане на нацията към звездите. Това е специален ден", заяви американският президент Доналд Тръмп.

Създателят на SpaceX подчерта, че човечеството трябва да е развълнувано и гордо от постигнатото през този ден.

"Имаме нова мисия. Да се завърнем на Луната и да изпратим американски астронавти на Марс", каза вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

А двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен направиха разходка на космическата капсула и показаха плюшен динозавър, подарен от децата им. Също така по традиция дадоха име капсулата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
436
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
винаги съм искал да саПразня междуЦиците на марсианка, били мн яки иЕбливи
435
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
супер, още няколко годинки и ще ибйем марсианки, ще им клатим Цицонките
434
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ракетата е за многократна употреба, това кой полет и е? Ако и е първия, значи е за еднократна. Ти лично би ли рискувал да се качиш на тая същата за втория полет? Каква е статистиката, колко пъти най - много Мъск е използвал една ракета преди да се взриви? Колко от полетите с ракета втора употреба са успешни? Малко реална статистика някой да даде за да има над какво да разсъждаваме, а не само да си чешем езиците.
433
3
 
0
 
! Отговори
Браво. преди 3 години
Преди сувалките в Америка е имало проект за ракета, която да извежда хора извън околоземна орбита, евентуално до марс, но тогавашният президент (не помня кой) е решил, че не е рентабилено и че му трябва апарат, които да лети в близка околоземна орбита - совалката. Руснаците имат една сувалка - май Буран се казваше и в момента е раждясала в някое "хале". Не им е харесала идеята.
432
0
 
2
 
! Отговори
Браво. преди 3 години
Успешното на тази мисия, е че ракетата е за многократна употреба. Руснаците извеждаха американски товари до космоса дълги години. Тяхните ракети не са за многократна употреба. И какво става някакви хора пак играят на сини и червени, а не са нито американци - нито руснаци. И аз харесвам руснаците, но постижението си е постижение.
431
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да бе , да, ето кое е смешното в цялата ситуация. Именно това плюнчене, големите приказки приповдигнатостта и тям подобни. По същия начин се говореше и за войни в които нямаше нищо героично. И тук няма нищо знаково. Просто напъните на един човек, които все още са нищо и никакво, дават повод американската политика да го начука на руснаците Но бога ми това не е нещо което да остане в историята на човечеството. просто поредния начин да се печелят милиарди. Туй то.
430
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не се запитате,как за близо 50 години,великите краваристанци не се опитаха да отидат пак на Луната,като се има предвид,че с такова технологично превъзходство пред всички други,каква военна база биха си спретнали,за да изнудват Планетата?!Защо бе,краварофилчета? Или си мислите,че страдат от генетично миролюбие?Каква база и какво световно господство,ако "отиването до ЛУНАТА".НЕ БЕШЕ САМО ЕДНО ХОЛИВУДСКО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ!!Да не говорим с за десетките гафове,като развяващото се на лунния вятър зн
429
0
 
5
 
! Отговори
Дънинг-Крюгер преди 3 години
С толкова много експерти в коментарите се чудя, как ние не сме кацнали първи на Луната. Въпроса е реторичен! Господа експерти от коментарите не е нужно да ми обяснявате, че Земята е плоска, чух го това вече!
428
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоИма лъготене. Всичко е Холивуд. Жалко, че на рушитата и Холувуда им е слаб, та техните фалшиви излитания и кацания все са с капсули и екипировка отпреди 60 години. :(
427
8
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
току-що гледах видеото с приводняването на капсулата...докато го снимаха ОТ САМОЛЕТ,който летеше НАД капсулата,всичко беше обгърнато в сива ТЪМНОТА.Като доближи морето,,изведнаж стана светло,слънчево,небето-синьо.Извадиха капсулата от водите и О,ЧУДО!-Тя си беше бяла и лъскава и само тук-там имаше някакви следи като от "ръжда"..И като знаем колко обгоряли и черни са капсулите,свалящи ДО СЕГА астронавтите,човек се запитва:--Да нема некакво яко лъготене пак?!
426
6
 
0
 
! Отговори
знаем бе преди 3 години
То всеки качва в космоса, ама да видим кога и как ще връщат на земята. Цнта за качване е 3-10к$ за килограм, но цената за връщане е 98-115к$ за килограм. Аре по-кротко с търговската реклама.
425
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не са стъпвалиСтъпвали били, а едно камъче не са донесли!?Не само, че са донесли ами са предоставени много камъчета за изследване на БАН.
424
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Циолковски през 18 век е полагал основите на космонавтиката в РусияЦиолковски е роден 1857 г. Това е средата на 19 век. Вече наистина грам не проверяват опорките, които ви дават.
423
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HMLFКакто виждаш не само, че асфалтираме улици ами правим и много други неща.Примерно чисто българска фирма започва серийното производство на промишлени роботи и има осигурени договори с производителите на автомобили.Я кажи Русия какви промишлени роботи произвежда и на кого ги продава?Първият индустриален български робот излиза на пазара пиши и чети
422
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Циолковски през 18 век е полагал основите на космонавтиката в Русия, в САЩ са се избивали като животни в дивия запад.
421
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе сравнението ти доста вреди на Русия, защото една доста по-млада от нея държава е стигала вече до Луната.И освен че държавата е млада, още е и умна и досетлива и предвидлива, и си е носела и вятър на Луната, като е стигнала на Луната да вее американското знаме на шоуто, защото на Луната няма атмосфера и вятър.
420
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До ПроСоТоС Дракона ще се връщат. За това още Мъск не ги е направил на гз и коприва РосКомикс :)))))))))))))))))))))))))))))))) Изчаква все пак.
419
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропаганда на много ниско ниво. Явно такова е и нивото на американците, щом могат да им пробутват като постижение "космически технологии" които в Русия от 70те години се смятат за рутинни.
418
8
 
4
 
! Отговори
Циолковски преди 3 години
яко шоу, много телевизия, тъчскриин и напоени памперси ... те горките още нямат *** в "дракона", и за това бързат да се скачат с МКС, за да освободят напрежението ... добре че са товарните руски кораби, да им върнат акото и да не се вмиришат
417
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато в Русия е основан Болшой театър, държава САЩ не е съществувала.И какво общо има това с космическите технологии? Иначе сравнението ти доста вреди на Русия, защото една доста по-млада от нея държава е стигала вече до Луната.