Напрежението в САЩ ескалира, въпреки полицейския час

Насилие имало и от униформени над журналист, отразяващи събитията
31 май 2020 11:26, Петя Славова
121

Снимка: БГНЕС

Безредици вилнеят в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд от ръцете на полицията. Недоволството вече дори напусна пределите на страната и се разпростира и на други места, където хората с различен цвят на кожата търсят правата си.

Протести избухнаха в Минеаполис и няколко други градове в САЩ, въпреки въведения комендантски час. Недоволството ескалира, след като в интернет се появиха видеоклипове, които показват, че полицаите слагат белезници на Флойд, хвърлят го на земята, като единият от тримата полицаи стъпва на врата му с коляно. Флойд няколко пъти казва, че не може да диша, а след това притихва. Флойд почина в интензивно отделение. След като започнаха безредиците, четирима полицаи бяха уволнени, а един от тях беше обвинен в убийство по непредпазливост.

При протестите загина поне един човек, а други трима бяха ранени от огнестрелни рани в Индианаполис, Индиана. Служител на реда също е получил леки наранявания по време на съботния протест в града. Полицията започна разследване на случилото се, а гражданите бяха посъветвани да избягват събирания на местата на протестите.

Служителите на реда са задържали около 1 400 души в 17 града в САЩ по време на безредиците. Отбелязва се обаче, че действителният брой на задържаните може да е по-голям.

Редица служители на Тайните служби на САЩ са били ранени при демонстрации пред Белия дом, съобщава РИА Новости, позовавайки се на прессъобщение на Сикрет сервис.

"Някои демонстранти прибягнаха до насилие, нападнаха офицери и специални агенти на Сикрет сървис с тухли, камъни, бутилки и други предмети. Редица офицери и специални агенти от отдела на Тайните служби бяха ранени при нападението", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Освен това са били задържани шестима души. Нито един от протестиращите не е успял да премине оградата на Белия дом, уточняват от Сикрет сървис. "Сикрет сървис зачита правото на събирания, молим хората да се събират спокойно в името на общата сигурност", заключава службата.

Още по темата

Кметът на Лос Анджелис, Калифорния, Ерик Гарсети въведе полицейско час поради безредиците, провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, след като бе задържан от полицията, съобщава РИА Новости.
"Ние винаги ще защитаваме свободата на словото и правото на хората от Лос Анджелис да живеят, без да се страхуват от жестокост и вандализъм. За да повишим безопасността на демонстрантите, служителите на реда и всички жители на Лос Анджелис, въвеждаме полицейски час от 20:00 до 5:00 сутринта", съобщи Гарсети в Twitter.

По-рано полицейски час бе въведен и в много други градове, включително Минеаполис, Денвър, Луисвил, Портланд. Кметовете на Синсинати и Милуоки също обявиха полицейски час заради безредиците.
Минеаполис

Полицията, екипирана за борба с безредиците, използва срещу протестиращите, които нарушават полицейския час в Минеаполис, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да ги задържи далеч от полицейското управление. Твърди се, че е имало и целенасочено използване на лютив спрей срещу журналисти. Това разказа кореспондентът на РИА Новости Михаил Тургиев, един от пострадалите по време на протеста журналисти.

4-членен екип на телевизия VICE и кореспондентът на агенцията се озовали в района на безредиците. Изведнъж на пътя се появил микробус с полицаи, които веднага открили огън с гумени куршуми. Чувайки викове, че това е частна собственост и тези хора я защитават, както и викове "преса!", полицията спряла да стреля, но, насочвайки оръжието към хората, влязла в сградата и поискала всички да влязат вътре.

Журналистите коленичили, показвайки своите документи за самоличност. Въпреки това, полицай пръснал лютив спрей директно в лицето на един от членовете на екипа на телевизията, който преди това се представил като служител от пресата.

Един от полицаите с противогаз се приближил до други журналисти, стоящи до колата, и казал нещо, но заради маската не могло да се разбере какво било то.

Кореспондентът на РИА Новости бил от другата страна на колата и също преди това бил показал документите си на служителите на реда. Друг офицер се приближил към него. Журналистът показал личната си карта и казал: "Аз съм пресата". В отговор полицаят, без да каже нищо, веднага напръскал лицето му със спрей.

Той и другият журналист били освободени да си вървят, но и на двамата им отнело известно време, за да се възстановят.

Лютив спрей е използван и от полицията в Ню Йорк. Това било, за да изтласка протестиращи от магистралата.По-рано част от демонстрантите са се събрали на Бруклинския мост и от там завили към естакадата на магистралата, блокирайки движението в двете посоки. Магистралата минава по източния бряг на Манхатън.

Полицията е използвала сълзотворен газ и срещу протестиращи във Вашингтон, съобщава кореспондент на РИА Новости от мястото на събитието.

Няколко протестиращи са хвърлили пластмасови бутилки с вода срещу полицията, а след това са приближили кордона.

Доналд Тръмп заклейми снощните бунтове в град Минеаполис, провокирани от смъртта на Джордж Флойд, афроамериканец, след ареста му от полицията, като дело на “крадци и анархисти. Президентът на САЩ преди това похвали действията на службата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари