Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?

Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож
1 юни 2020 21:31, Нели Христова
189
Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора излязоха по улиците на Минеаполис, за да искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Чернокожият мъж бе задушен от полицай по време на арест, а мирното недоволство бързо прерасна в бунт. Вече трети ден Минеаполис, а и много други градове в САЩ, изглеждат като сцени от военен филм. Горят се сгради, подпалват се автомобили, стреля се, но с гумени курушуми, плячкосват се магазини.

Още по темата

Четирима души са арестувани за смъртта на Флойд, полицаят, който го е задушил, ще бъде съден за убийство. Доналд Тръмп заяви, че случилото се е "ужасно, ужасно нещо" и увери, че е направил всичко възможно разследването да протече по-бързо. Но също така президентът критикува протестиращите, дори ги заплаши с насилие. А това още повече ги разгневи.

Сред търсещите справедливост е Кайла Берджис.

"Чувствам се неспокойна като черна американка. Уплашена съм. Няма абсолютно никакво извинение за това въоръжен полицай да притисне с цялото си тегло врата на мъж, който е невъоръжен", казва тя пред BBC.

"Можеше да съм аз. Всичко това ме кара да се чувствам сякаш системата ни обръща гръб вече повече от 300 години. Какво трябва да направя, за да променя нещо?", пита Дулче, който също излиза на улиците за да защити паметта на Джордж Флойд.

"Като жена със смесена раса в тази страна, аз не знам какво е да се събуждаш всяка сутрин и да се страхуваш за живота си заради цвета на кожата си. Това е моя привилегия и сега разбирам това повече от всякога", казва Изабел Левийн.

Смъртта на Джордж Флойд напомня за смъртта на много други афроамериканци, които са убити по улиците на Америка.

Калил Мохамед е професор в Харвард, който специализира в расова и публична политика. Според него думите на Флойд "Не мога да дишам" носят и спомена за Ерик Гарнър, който също е убит от полицейски служител.

"Той е убит на улицата в Ню Йорк през 2014 година заради това, че продава нелегално цигари. Гарнър също е попада в полицейска хватка и се оплаква, че не може да диша. По-късно умира", разказва Мохамед. И тогава смъртта на чернокожия мъж води до протести в цялата страна. Полицаят, който убива момчето, е уволнен, но не и съден.

Съвсем наскоро 25-годишният Ахмад Арбери е убит от бели баща и син. Момчено просто тичало на улицата, а те си помислили, че е престъпник. В продължение на два месеца полицията не предприема никакви действия, преди случаят да се разпространи по медиите по цял свят. Чак тогава бащата и сина са арестувани.

26-годишната Бриана Тейлър пък е убита от полицията, докато била в апартамента си. Те влизат на грешен адрес, а сега ФБР разследва случая.

"Отново и отново ние виждаме видео доказателства, че полицията използва крайна сила срещу афроамериканци, които са просто заподозрени за престъпления, които нито са насилствени, нито включват оръжия. Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож, отколкото бял", казва Мохамед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много крайна едностранчива статия, нямаща нищо общо с реалността. Всичко това много прилича на ПР акция на демократите, точно преди изборите - колко удобно. Били се страхували? Пълни глупости, това е просто инцидент в една голяма страна, а не практика! Истина е съвсем различна - чернокожите са големите расисти, ако в техните гета влезе бял човек, той рискува живота си. Много се изтърка темата с расизма, за лошите бели и безкрайно добри черни.
64
2
 
3
 
! Отговори
също преди 3 години
До Анонимен 80 А парадоксалното е , че полицаят си маха коляното от врата му , едва след като идват парамедиците . Около 4 минути след като Флойд е спрял да показва признаци на живот . Един от другите полицаи , обръща внимание на Дерек ," че Флойд няма пулс и трябва да го обърнат на една страна " . Ама ченгето го пренебрегва това . Този факт , според адвоката на семейството е достатъчен да се иска преквалифициране на обвинението в предумишлено убийство
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?Във всеки случай не като българи!
62
8
 
3
 
! Отговори
интересно преди 3 години
Независимата аутопсия е показала ,ч е Флойд е починал от задушаване и спиране на притока на кръв към мозъка . Не е имал заболявания , които биха довели до неговата смърт .А аутопсия на властите е била показала ,че именно придружаващи заболявания са причина за смъртта му . Явно ще се опитват да отърват полицая-убиец . Дано съдията и съдебните заседатели не се хванат на игричките на властите
61
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Тва само в България минава в Русия,Китай и Северна Корея.Видя се на клипчето че му е стъпил на вратът и оня му каза че не може да диша.Убиецът изчака да загуби съзнание и си махна коляното от вратът му.Защо си мислиш че като е полицай има право да убива хора защото е решил че днес не му е ден? И после се прави на мъченик "дълг изпълнявал,законът пазил" В нито един закон не пише че трябва да му стъпи на вратът докато изгуби съзнание и после да се прави на луд че не било нарочно.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма пишат,че полицая не го е убил,а оня сам си е умрял,на кой да вярваме?Преди да направят аутопсия от какво е умрял,нищо не може да се каже или да обвиниш някой в убийство,защото това е подсъдимо ,нарича се набеждаване!И могат да те осъдят за набеждаване на полицая!
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се политизират нещата?Разбра се че убиецът е психично болен,сменил няколко работи винаги проблеми с агресията и накрая буквално защото и за нощен пазач на бунище не го искали станал полицай.Винаги работел на ръбът на праеомощията си явно е някакъв извратен садист който обича да причинява болка и страдание.Такива хора обичат да работят професии в които могат бият и убиват за да задоволят извратените си нагони.Жалко,че няма да му дадат смъртна присъда дано поне поседи в затворът поне 20 год.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред -президентски агитации просто нищо особенно
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
англосаксонския фашизъм в действие
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз гледах преди малко видео за тези протести,полицаите се страхуваха да арестуват дори чупещите и палещи протестиращи,които нарушават закона и реда,може би заради полицая , който арестуваха покрай чернокожия.
55
3
 
6
 
! Отговори
анонимна мишка преди 3 години
Просто доста време след като предшественика на Рижия Перчем излезе от Црния Дом,трябваше да викат химическите специалисти да дезинфекцират сградата че я бяха осмърдяли на пот и други смръдни......та се принуди Перчема да смени инсталацията и поцрнелите килими на Обонговците....Скъпо му излезе и затова половината мандат стоеше в големия си апартамент в Манхатън че не сее издържаше от изпаренията в Црния Дом.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПАРИ $Не знам,но протестиращите викаха "Уолстрийт,уолстрийт,......" ,нямам понятие защо.
53
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Както казва баба ми "Who the hell cares?"
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замириса на Сащиянска Пролет-2020!!!!!!
51
3
 
10
 
! Отговори
ПАРИ $ преди 3 години
Колко ли пари някой е пръснал за тези безчинства ??
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне 60% от американците трудно дишат защото са затлъстели от ГМО храни, а черните са шампиони по затлъстяване. Към това като се добавят наркотици и амфети и бързо изпускат и малкото си въздух!Аутопсията на Флоид е показала, че не е умрял от задушаване, просто си е имал здравни проблеми и адреналинът му от задържането го е довършил!
49
0
 
25
 
! Отговори
whatever преди 3 години
Аз пък мисля, че е 100 пъти по-вероятно да бъдеш ограбен, убит, изнасилен от тъмен отколкото от бял и само 3 пъти по-вероятно е да застрелят черния . Не излиза математиката нещо
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля , че тези разграбващи магазините афроамериканци са *** и полицията е твърде толерантна към тях .
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джанговците без окови много фъндък ви пуснаха там решихте че сте хора и вие
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В америка вече расизма е срещу белите. Черните имат доста повече превилегии защото белите ги е страх да им кажат нещо че да не ги съдят за расизъм Негрос ако ограби и убие ще сърди че ще го съдят щот е църен, а не защото е убиец.Аман от толерантност