Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?

Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож
1 юни 2020 21:31, Нели Христова
189
Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора излязоха по улиците на Минеаполис, за да искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Чернокожият мъж бе задушен от полицай по време на арест, а мирното недоволство бързо прерасна в бунт. Вече трети ден Минеаполис, а и много други градове в САЩ, изглеждат като сцени от военен филм. Горят се сгради, подпалват се автомобили, стреля се, но с гумени курушуми, плячкосват се магазини.

Още по темата

Четирима души са арестувани за смъртта на Флойд, полицаят, който го е задушил, ще бъде съден за убийство. Доналд Тръмп заяви, че случилото се е "ужасно, ужасно нещо" и увери, че е направил всичко възможно разследването да протече по-бързо. Но също така президентът критикува протестиращите, дори ги заплаши с насилие. А това още повече ги разгневи.

Сред търсещите справедливост е Кайла Берджис.

"Чувствам се неспокойна като черна американка. Уплашена съм. Няма абсолютно никакво извинение за това въоръжен полицай да притисне с цялото си тегло врата на мъж, който е невъоръжен", казва тя пред BBC.

"Можеше да съм аз. Всичко това ме кара да се чувствам сякаш системата ни обръща гръб вече повече от 300 години. Какво трябва да направя, за да променя нещо?", пита Дулче, който също излиза на улиците за да защити паметта на Джордж Флойд.

"Като жена със смесена раса в тази страна, аз не знам какво е да се събуждаш всяка сутрин и да се страхуваш за живота си заради цвета на кожата си. Това е моя привилегия и сега разбирам това повече от всякога", казва Изабел Левийн.

Смъртта на Джордж Флойд напомня за смъртта на много други афроамериканци, които са убити по улиците на Америка.

Калил Мохамед е професор в Харвард, който специализира в расова и публична политика. Според него думите на Флойд "Не мога да дишам" носят и спомена за Ерик Гарнър, който също е убит от полицейски служител.

"Той е убит на улицата в Ню Йорк през 2014 година заради това, че продава нелегално цигари. Гарнър също е попада в полицейска хватка и се оплаква, че не може да диша. По-късно умира", разказва Мохамед. И тогава смъртта на чернокожия мъж води до протести в цялата страна. Полицаят, който убива момчето, е уволнен, но не и съден.

Съвсем наскоро 25-годишният Ахмад Арбери е убит от бели баща и син. Момчено просто тичало на улицата, а те си помислили, че е престъпник. В продължение на два месеца полицията не предприема никакви действия, преди случаят да се разпространи по медиите по цял свят. Чак тогава бащата и сина са арестувани.

26-годишната Бриана Тейлър пък е убита от полицията, докато била в апартамента си. Те влизат на грешен адрес, а сега ФБР разследва случая.

"Отново и отново ние виждаме видео доказателства, че полицията използва крайна сила срещу афроамериканци, които са просто заподозрени за престъпления, които нито са насилствени, нито включват оръжия. Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож, отколкото бял", казва Мохамед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 150С две думи да ти кажа: Сложно е.Не се прави сравнение така.Всичко идва от беднотия и неграмотност, а не от цвета на кожата.Бил съм в САЩ преди години.Случайно попаднах в такъв квартал - на чepнокожи.Еми... признавам си, чувствах се като бяла врана. Нищо не ми се случи, но така ме гледаха че все едно съм марсианец, демек - "Ти какво търсиш тука?"Във кварталите с латиноси пък са ножари, любители на хладните оръжия.Никъде не е безопасно. Освен във Джорджтаун във DC и други.
144
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недейте да броите колко черни са убити от бели защото ако започнем да броим колко бели са убити от чернокожи престъпници може и да загубите облога!
143
2
 
2
 
! Отговори
ние трябва да си-- преди 3 години
направим наши изводи и да видим има ли подобни случаи и у нас ?
142
2
 
5
 
! Отговори
op stiga преди 3 години
Sorosko pederaski stil statiq
141
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кои са по-големите расисти,белите или черните,хайде да направят експеримент-да мине чернокож през квартал населен само с бели и да мине бял през квартал населен само с ***,да видим кой ще стигне невредим до другия край,тогава пак ще приказваме кои са расистите,омразата е в тях ,не в белите
140
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от убийствата на чернокожи в САЩ са дело на чернокожи, но явно това не е проблем.
139
3
 
2
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Американ:;"***" минава, ама "н e r p и" дава звездички?
138
3
 
6
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Никой неще да зададе въпроса защо подобни случаи, по няколко на година, има само с ***? Защо не с "жълтите" или мексиканците от всякакъв вид, или с някой друг? Защо само с ***?
137
2
 
7
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Русия и китаи да нанесат вьздушни удари за да бьде спряно етническото прочистване в - сащ час по скоро Всички демократични дьржави от - ес да осьдят политиката на геноцид на - сащ и да наложат - санкции и ембарго на всички американски стоки
136
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е защото винаги кварталите с черни стават гета и има най-висока престъпност. Факти
135
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тук ще е същото след 10-15 години, само че ние нямаме полициявече има доста полицейски риалитита, от където човек съвсем реално може да придобие представа, защо статистиката с чернокожите е такава ... до сега не съм видял нито една боди камера, която да показва Джордж Флойд от началото до края. А такива кадри винаги се публикуват при висок обществен интерес. Подозирам, че доста се е дърпал, псувал и тн
134
4
 
9
 
! Отговори
Джеймс Т. Кърк преди 3 години
Крайно време е режимът в САЩ да бъде свален и те да минат към демократична много партийна система като нашата. Ако желаят можем да им върнем жеста който направиха спрямо нас в началото на деветдесетте години и да им изпратим аналозатори, консултанти и т. н.
133
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ли да ми пука?
132
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд? - ами чувстват се мнозинство
131
1
 
8
 
! Отговори
кака гошу преди 3 години
Да заради това 70 % от затворниците в САЩ са ***.Вечно са дискриминирани.
130
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сащ не ме интересуват.Да се сърдят на алчността на предците си ,че са докарали *** да им бачкат.Егати "великата "нация.Европа прави ли си си закл'чения какво я чака след време с това нашествие на тъмни.Разбира се ,че НЕ!
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо протестират. И те ли имат фалшиви пари и са недоволни, че не могат да си ги пробутат в магазините, затова ги грабят.
128
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е виновен цвета на кожата им, а манталитета им. Разликата между тях и нашите кафеварки е нищожна.
127
2
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
В една кола се возят ***, мексиканец и колумбиец. Кой кара колата?...Полицията!
126
2
 
24
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Не разбирам какво искат ***. Може би като нашите ***, да не работят и да получават само. Вечно те са репресирани, все са онеправдани и правата им са нарушени. Да ви звучи познато? А имаха *** президент! По-големи расисти от черните няма! Само реват и само искат! Но с наложената в целия свят толерастия е така!