Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол в САЩ

Стотици са задържани при масовите вълнения
Обновена: 1 юни 2020 07:07 | 1 юни 2020 07:00, Елка Василева
159

 

Продължават масовите вълнения в Съединените щати след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд при задържането му от полицаи в Минеаполис.

Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол се състояха снощи в десетки градове, съобщи Би Би Си.

Полицейски час е в сила от 20 ч. до рано сутринта в Сан Франциско, Маями, Портланд, Филаделфия и Чикаго. Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис въпреки мобилизирането на Националната гвардия. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Двадесет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Още по темата

Полицията във Вашингтон задържа 17 души по време на безредиците в американската столица, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

"На 14 лица са повдигнати обвинения за участие в безредици, двама са заподозрени в грабеж, а един - в нападение", заяви на пресконференция началникът на столичната полиция Питър Нюсъм.

Той отбеляза, че са пострадали 11 полицаи. По думите му властите подкрепят мирните протести, но не приемат разрушаването на собственост и нападенията срещу хора.

По данни на Сикрет сървис в периода от петък вечерта до неделя сутринта /местно време/ над 60 полицаи във Вашингтон са били ранени от хвърлени срещу тях различни предмети от участниците в безредиците.

Един е загинал, петима са получи огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, съобщи телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията. По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.

Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха  комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия. По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1700 хиляди души.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите, коментира Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо белите в тези протести се увеличават, което никак не е хубаво.
41
19
 
34
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Аз не видях никакъв расизъм в това убийство! По същия начин можеше и да е бял, но белите се държат възпитано като ги арестуват, поне повечето бели, а тия *** всеки път при арест се дърпат, бутат, викат и е нормално полицая да се ядоса!За какъв расизъм говорят тия нагли майймуни, да си заминават в Африка
40
6
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Преди време и ние протестирахме против военните американските бази в България. Нека сега и американците протестират да видят какво е да влезеш в чужда държава с армия.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редактора защо допускаш манипулативни интервали от няколко реда в някои коментари.Допускате също така неграмотно написани неща и откровени цинизми, което не е редно.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Преди малко по радиото някаква надъхана жена направо на висок тон говореше откровено фашистки неща в ситуация на позорно и раболепно мъркане от страна на водещата, която не знам какво правеше в студиото, но трябва да бъде заменена от робот, който да разпознава и автоматично да прекъсва всякакъв фашизъм, по тона на тази бабичка и личеше колко е неудовлетворена и озлобена и некомпетентна.
37
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Радвайте се, че не живеет в САЩ."РАДВАМ се, че от 28 години съм в Калифорния истУкан каскет....
36
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каскети, знаете ли че за по-малко от 24 часа всички *** могат да бъдат изметени от размириците.......
35
16
 
10
 
! Отговори
Не е грабеж преди 3 години
Бедните търсят преразпределение на благата от които са ограбени, това е. Това не е възможно по законите измислени от богатите.
34
5
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
алцхаймер ли имаш? не помниш ли протестите срещу ореха 150 дни горе долу?
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"" Огромни демонстрации срещу расизма ... ""Сложих ти минус, защото си оставил прекалено голям интервал между цитираното изречение и останалите изречения, което е манипулативно.
32
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава богу, не са се включили още латиносите, тогава ще стане наистина страшно за бизнеса на белите.Чесно казано малко се кефя на вандалския бунт, там отдавна тлее омразата и разделението в американското общество.
31
6
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Абе, все по- дружко си е в суматохата, някак си демократично, да свиеш един 50-инчов телевизор и една маркова дрелка, да речем...
30
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи си,че стария сатанист Сорос добре е развързал кесията.На чеpнилкитe им дойде дюшиш да грабят и палят на корем,но на Тръмпела тия не му минават и след като ги спукат от бой в полицията,ще ги разсадят по федералните затвори докато пукнат
29
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината хора в света са излишни поради научно техническия процес, роботизацията и глобализацията, както и милиардерите чиито пари са незаконни а и те понеже нямат какво да ги правят ги използват за сатанински цели. Доналд Тръмп ако е умен може и трябва да обърне нещата в своя полза като използва лостовете на властта и държавата. Например нова но съвсем нова данъчна скала. Законови мерки за намаляване населението на Земята
28
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"" Огромни демонстрации срещу расизма ... ""..................когато основната ценност в едно общество са парите и само парите ... това е резултата - джунгла, кражби, убийства.иска ми се да вярвам, че българите ни обединяват неща по-важни от парите ... и дори един ден да се вдигнат протести, никога да не се стига до грабежи и убийства като в Америка.
27
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кражбите вече му викат социална помощ, а на мародерството - протести.
26
6
 
31
 
! Отговори
обвинени в грабеж преди 3 години
Протестират срещу насилие? Това само С О Р О С може да го измисли заедно с Бърни Сандърс и Клинтъница
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво да му се е случило...съблякоха го и му играха няколко юмрука в тиквата.
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не видях никъде "огромни демонстрации", тва са същите де протестираха с-у избирането на тръмп - най-големите *** на обществото - джендераси и трайно безработни.
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И против какво протестират? Против това, че не могат да плячкосват магазини безнаказно и да получават безкрайно помощи ли? Ако работеха, ако се интегрираха ... ако, ако, ако... да ама не... има едно ако отпред и то мирише.