Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година

99% от убийствата са ненаказани
2 юни 2020 21:30, Нели Христова
217
Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година
Снимка: БГНЕС

Само за няколко дни гневът в Америка ескалира. Пожарът на общественото недоволство бе запален от убийството на чернокож мъж пред очите на преминаващи граждани. Той не е носил оръжие, не е заплашвал живота на друг човек. Просто е имал нещастието да е "заподозрян" и чернокож. Навярно за нас, хората в България, които живеем далеч от САЩ и в една много по-различна система, ни е трудно да разберем точно колко голям е проблемът. За да отговорим на въпроса, има ли нужда от цялото това насилие и недоволство, ще ви представим малко статистика.

Още по темата

Според данните на Mapping Police Violence 99% от полицейските убийства в САЩ остават ненаказани. Срещу служителите на реда дори не е повдигнато обвинение, камо ли да се стигне до съд.

Между 2013 и 2019 година, броят на полицейските убийства варира, но никога не пада под 1000. Най-малък е броят през 2014 година, когато от служители на реда са убити 1050 души. Най-голям е броят на жертвите през 2018 г. - 1143 души. Само за сравнение - 373 души са убити при масова стрелба в САЩ за 2018 г.

Тези данни показват, че въпреки годините на протести,създаването на защитни организации, смяната на политици и въвеждането на камери, които полицаите задължително трябва да носят, почти нищо не се е променило. Данните по-горе показват убитите от ръцете на полицаи от всички етноси. Но цялостната картина става още по-ясна, ако те се разбият по етническа принадлежност.  

Броят на чернокожите, убити от полицаи, намалява. В пика, убитите чернокожи са над 300, но през последните години броят им е около 250. Най-много са убитите бели - над 500 през 2015 година и около 400 през последните години. Там също се наблюдава спад. Увеличават се обаче убийствата от полицаи на латиноси, както и на хората с неустановена раса.

Това значи, че проблемът с полицейското насилие не е проблем само на чернокожите американци, а на всички американци. Други проучвания обаче показват, че афроамериканците са най-застрашени от това, да станат жертва на полицейско убийство. Те са два пъти по-застрашени от латиносите, и три пъти по-застрашени от белите. В повечето случаи чернокожите са дори неворъжени, когато са нападнати.

В някои щати броят на убитите чернокожи от полицията е по-голям от броя на насилствените убийства в САЩ като цяло. Данните показват, че в голяма част от случаите, полицията е убила човек, който не е извършил насилствено престъпление. 

Ето срещу тази реалност се борят американците сега

Според данни на National Safety Council от 2013 до 2018 година, шансът, ако си мъж, да бъдеш убит от полицай е 1 на 1000 - по-голям, отколкото да умреш в катастрофа с мотор в Америка. Шансът, ако си жена е значително по-малък.

Но протестите от последните години така и не доведоха до промяна. Не е ясно дали размириците от последните седем дни също ще имат някакъв ефект, поне докато не се вземат нужните мерки и се намали свободата на полицията, която изглежда е безкрайна. Дори оплакванията срещу служителите на реда не помагат. Срещу полицая, убил Флойд, има 18 оплаквания. Нито едно от тях не е било разгледано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почвай да четеш от Фтора страница ДрОгар.
102
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканНе се притеснявай, тук не четат никакви млади хора, които имат акъл. Четем ние, които сме на години, вече сме преживели червивия Комунизъм и знаем за каква чума иде реч и четат *** от млади до стари, които са неграмотни, некадърни и обучение в САЩ могат да гледат само през крив макарон.:)
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е уместно тази статия да е на първа странница ! Не ме интересува там какво става !
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИстуканА се нарежда на Фторо място от ***.
99
5
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Хора, не ходете да работите и учите в САЩ. Полицейска и агресивна държава. Хората са студени там и материалисти. Хранят се нездравословно и ГМО-то е разрешено. Там да погледнеш в чужд двор и могат да те застрелят. Тази държава убива хората, които не са удобни на президента. Например убиха ирански генерал, който е приятел на Путин. Убиха изобретател, който щеше да фалира цялата американска енергетика с неговото изобретение, а именно двигател на вода.
98
7
 
7
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Ако не се предприемат реформи - гражданската воина няма да свьрши скоро ,да се надяваме - ес да наложи санкции и ембарго на режима вьв- сащ Не виждам нищо демократично в това да убиваш собственните си сьнародници и да потушаваш сьс сила справедливия протест на - черни и бели за по добьр живот и спокоиствие на улицата Пред тези кадри предавани от протестите - китаи ми се стори като - маика терезаА за тръмп всичко е шоу и забава
97
4
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ФАЩ са фира отвсякъде ,аз даже се учудвам че изкараха до 2020 постижение е за така наркоманска престъпна сбирщинаа!Ти да видиш :)
96
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен121 Друго е да си надрусан ,изкрейзил от дрога и да палиш ,палиш,чупиш ,рушиш ...нали ?
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някоя_сиИ аз така мисля,ние сме девета дупка на кавала,каквото ни кажат батковците,това ще свирят нашите политици!
94
4
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Да живееш в САЩ е като да живееш в Сирия. Пълен безпорядък. Не гледайте парите им и армията им, скоро ще потънат и няма да са велика сила, ако продължават по същия дух.
93
3
 
5
 
! Отговори
ДО 116 преди 3 години
САМО САЩ ДПС .
92
4
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Трябва да се помогне на Хората в САЩ . Трябва ООН да се намеси за да прати усфорс - Русия , ЕС и Азия . От Африка няма нужда .
91
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе може 95 % от населението да са много бедни и 5% ненормално богати.Рано или късно това нещо си казва думата.... Скоро и в други страни!.............Ама това не е битка на бедни срещу богати,ако беше така,щяха за минути да смажат протеста,това са протестиращи демократи и Copoc срещу републиканци!
90
5
 
8
 
! Отговори
някоя_си преди 3 години
Да се оправят- малко са ни българските проблеми в България, че сега да мислим за американците и сащ...И БЪЛГАРИЯ пострада много от ковид-19, и ние ще участваме в изплащането на общия ЕС дълг, който е изтеглен заради последствията от ковид-19., така, че- всеки да оправя специфичните проблеми в собствената си държава. България е в континента Европа, имаме си чисто наши проблеми за решаване и допускането на бандитизъм и гражданска война в сащ е най- малкият ни проблем...
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръп е стандартен неадекватен ***, който ще си завърти опашката само след няколко дни, както го направи със Северна Корея.
88
5
 
13
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
до"Мдаа"И какво"знаеш"бре? Само ти ли ги "знаеш"?Ех тези неща от живота от миналото! -:)Те децата днес"боготворят"дядо Роналд Рейгън.Че им донесал "демокрацията"в България! Ама не знаят и друго.Че да си актьор и президент.Са2 различни неща!Помня "преговорите"Горби с Рейгън! Беше на 53 тогава.Всички бяхме вперили поглед в него.Проглуши ушите ни с неговата"перестройка".А се продаде за 30 сребърника на американците! Та се оказа че съветниците на Рейгън са били в час! Усетили са Горби че е подкупен!
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Противопоставят собствения си народ едни срещу други да се избиват помежду си и разрушават,палят частна собственост, изпивам съжаление към Тръмп и не знам как ще се справи с тази ситуация,във Франция хвърляха газ(полицаите бяха с противогази) и аресуваха протестиращите,имаше и хора между протестиращите ,които работеха за правителството и следяха протестиращите.
86
6
 
7
 
! Отговори
Протеста е ... преди 3 години
Дадено право от закона за изразяване на несъгласие и защита на правата на ощетените и онеправданите. Нерешените проблеми с дискриминацията бедността пак могат да се решат. Но убийството на този американски граждани с друг цвят на кожата е замислен предварително . На някой му е било нужно това да се развие точно така . Не съществува арест цели 8 минути! С коляно на врата ! Оглеждайки се да бъде видян ,засниман ?! Защо? Тръмп е неудобен .Разбута " Дълбоката държава". Това с вируса бе първи опит...
85
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десетина полицейски екипи от братята американци ще прочистят София бързо.
84
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те там поне се борят. Ами ние тук в Тулупостаня? Всичко хубаво за три дни и всичко пак по старо му. Нашите политици трепят повече хора годишно от глад, катастрофи и блудство на роми над стари хора, отколкото колегите им в Кравефермата!