Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година

99% от убийствата са ненаказани
2 юни 2020 21:30, Нели Христова
217
Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година
Снимка: БГНЕС

Само за няколко дни гневът в Америка ескалира. Пожарът на общественото недоволство бе запален от убийството на чернокож мъж пред очите на преминаващи граждани. Той не е носил оръжие, не е заплашвал живота на друг човек. Просто е имал нещастието да е "заподозрян" и чернокож. Навярно за нас, хората в България, които живеем далеч от САЩ и в една много по-различна система, ни е трудно да разберем точно колко голям е проблемът. За да отговорим на въпроса, има ли нужда от цялото това насилие и недоволство, ще ви представим малко статистика.

Още по темата

Според данните на Mapping Police Violence 99% от полицейските убийства в САЩ остават ненаказани. Срещу служителите на реда дори не е повдигнато обвинение, камо ли да се стигне до съд.

Между 2013 и 2019 година, броят на полицейските убийства варира, но никога не пада под 1000. Най-малък е броят през 2014 година, когато от служители на реда са убити 1050 души. Най-голям е броят на жертвите през 2018 г. - 1143 души. Само за сравнение - 373 души са убити при масова стрелба в САЩ за 2018 г.

Тези данни показват, че въпреки годините на протести,създаването на защитни организации, смяната на политици и въвеждането на камери, които полицаите задължително трябва да носят, почти нищо не се е променило. Данните по-горе показват убитите от ръцете на полицаи от всички етноси. Но цялостната картина става още по-ясна, ако те се разбият по етническа принадлежност.  

Броят на чернокожите, убити от полицаи, намалява. В пика, убитите чернокожи са над 300, но през последните години броят им е около 250. Най-много са убитите бели - над 500 през 2015 година и около 400 през последните години. Там също се наблюдава спад. Увеличават се обаче убийствата от полицаи на латиноси, както и на хората с неустановена раса.

Това значи, че проблемът с полицейското насилие не е проблем само на чернокожите американци, а на всички американци. Други проучвания обаче показват, че афроамериканците са най-застрашени от това, да станат жертва на полицейско убийство. Те са два пъти по-застрашени от латиносите, и три пъти по-застрашени от белите. В повечето случаи чернокожите са дори неворъжени, когато са нападнати.

В някои щати броят на убитите чернокожи от полицията е по-голям от броя на насилствените убийства в САЩ като цяло. Данните показват, че в голяма част от случаите, полицията е убила човек, който не е извършил насилствено престъпление. 

Ето срещу тази реалност се борят американците сега

Според данни на National Safety Council от 2013 до 2018 година, шансът, ако си мъж, да бъдеш убит от полицай е 1 на 1000 - по-голям, отколкото да умреш в катастрофа с мотор в Америка. Шансът, ако си жена е значително по-малък.

Но протестите от последните години така и не доведоха до промяна. Не е ясно дали размириците от последните седем дни също ще имат някакъв ефект, поне докато не се вземат нужните мерки и се намали свободата на полицията, която изглежда е безкрайна. Дори оплакванията срещу служителите на реда не помагат. Срещу полицая, убил Флойд, има 18 оплаквания. Нито едно от тях не е било разгледано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
7
 
8
 
! Отговори
не са много преди 3 години
САЩ е много голяма държава. Няма как да няма такива случаи. Статистически погледнато 1000 души на 300 000 000 не е толкова голяма бройка. Там си ходят с оръжие. Никога не знаеш какво точно иска да извади от жабката на колата. Няма как да не са полицейска държава, имат си закони. Просто не трябва да се закачаш с полицаите. Не обичат да им се отваряш, да ги подценяваш. Учат ги на това. Защо не дадат колко полицаи са загинали при подобни инциденти.
82
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може 95 % от населението да са много бедни и 5% ненормално богати.Рано или късно това нещо си казва думата.... Скоро и в други страни!
81
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Расия и Китай са се съюзили срещу Лъва и пак не мога да го съборят ахахахаах Винаги от време на време лъва трябва да покаже на чакалите кой е
80
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоразумение в белия дом, което беше избрано с помощта на решетникоФ му останаха 6 месеца.
79
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем се оплаквате от ромите в България, хем се оплаквате от твърдите мерки на САЩ срещу техните роми, някои хора не знаете какво искате. Полицейско насилие в САЩ няма. Ако ром влезе в имота ти имаш право да го отстреляш. Вие сега ревете срещу правата на бялата раса и защитавате ци.ганизмит.е
78
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е все едно у нас да протестират роми че били онеправдани ако някой пар.....т случайно бъде убит,когато безработицата при Тръмп преди короната беше на много ниско ниво отново да си намираш причина да паразитираш значи едно,че си пара/зит!!Не са и само афрото такива,пълно е и бели мързели и не само в САЩ а в Европа защото има луди да им дават високи социални плащания.Тъ/паците необолшевики в ЕС пак гракнаха в защита на паразитизма!Афроамериканецабил от Сомалия и искал права в САЩ....
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 82 Че те и сега ченгетата прилагат диктатура спрямо населението- газят ги с полицейските си коли протестиращите! Не им трябват армията- ония с танковете ще ги газят пък!
76
5
 
16
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Значи тези които протестират в САЩ ги наричат мародери и е оправдано срещу тях да се изпрати армия и полиция, но в Украйна, Сирия, Либия протестиращите са демократи и насилие срещу тах е диктатура !? Инетресно!
75
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 81 Не моето дете, Мародерите са 1% от всички протестиращи, Подплавачите са 2% от всичкимпротестиращи. Тия дето хвърлят камъни по ченгетата са 5 % от всички протестиращи......Не може да кажеш за всички тия които са на протестите и бунтовете че са мародери! Това е Народ на който му е писнало от полицейското своеволие! Не видя ли колко полицейски коли газят хора, бе УРОООД? Полизаите се чувстват безнакаязани в САЩ!ГАЗИ ЧЕНГЕТО С КОЛАТА полицейската ПРОТЕСТИРАЩИ и никой не му държи СМЕТКА!
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Формулирай адекватен отговор на въпроса, защо мислиш, че използването на армията за да укроти мародери е диктатура?"коментирай това си изказване със маймундана в Украйна който щатите подкрепиха.
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам Тръмп да ги натвари на кораби и обратно кой откъде е - Мозамбик, Нигерия, Камерун и т.н.
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Формулирай адекватен отговор на въпроса, защо мислиш, че използването на армията за да укроти мародери е диктатура?
71
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"щял да мобилизира армията срещу протестиращите. Нали си демократичен президент? Или стана за изведнъж диктатор? Няма как да ме свалят- прилагам сила по всдякаъв начин! Това ли ви е демократичната държава от която се ражда демокрацията, бе смееешници?"Значи всеки може да разграбва и да пали където каквото му падне? Ако спреш маpoдepите си диктaтор? Издишате сериозно путинoфилитe, не ви е добре вече и все по-зле ще ви става.
70
7
 
15
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Излиза че в Америка, ако полицай убие бял, просто си е вършил работата. Но ако убие черен, това е голям проблем, шовинизъм и дискриминация.
69
5
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
САЩ е побъркана страна.
68
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 73 Той даже не е клоун бай Дончо, защото е неадекватен...щял да мобилизира армията срещу протестиращите. Нали си демократичен президент? Или стана за изведнъж диктатор? Няма как да ме свалят- прилагам сила по всдякаъв начин! Това ли ви е демократичната държава от която се ражда демокрацията, бе смееешници?
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72 Тръмп и той иска да слага ваксини
66
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната провокация срещу Тръмп. Направи много мощен фи.стинг на всички глобалисти и copo.coиди. Ще издържи. Прекалено корав е. Мачкай Дони!
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие като с вируса: умрели 0.00001 човека на база населението и го правите новина!Недожурналисти такива!!
64
2
 
6
 
! Отговори
f преди 3 години
Защо по фитнес залите тежестите са най-често от отрицателна материя, отрицателните хора да вдигат много, пък слаби, и защо центърът на тежестта е толкова много съсредоточен в една точка? Тялото на противника, масата му и масата на ръката с която удряш не е баш тежестта в една точка! Зависи какво искаш да правиш със силата си! Няма истински бодибилдинг, и химията некачествена и нездравословна!