Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година

99% от убийствата са ненаказани
2 юни 2020 21:30, Нели Христова
217
Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година
Снимка: БГНЕС

Само за няколко дни гневът в Америка ескалира. Пожарът на общественото недоволство бе запален от убийството на чернокож мъж пред очите на преминаващи граждани. Той не е носил оръжие, не е заплашвал живота на друг човек. Просто е имал нещастието да е "заподозрян" и чернокож. Навярно за нас, хората в България, които живеем далеч от САЩ и в една много по-различна система, ни е трудно да разберем точно колко голям е проблемът. За да отговорим на въпроса, има ли нужда от цялото това насилие и недоволство, ще ви представим малко статистика.

Още по темата

Според данните на Mapping Police Violence 99% от полицейските убийства в САЩ остават ненаказани. Срещу служителите на реда дори не е повдигнато обвинение, камо ли да се стигне до съд.

Между 2013 и 2019 година, броят на полицейските убийства варира, но никога не пада под 1000. Най-малък е броят през 2014 година, когато от служители на реда са убити 1050 души. Най-голям е броят на жертвите през 2018 г. - 1143 души. Само за сравнение - 373 души са убити при масова стрелба в САЩ за 2018 г.

Тези данни показват, че въпреки годините на протести,създаването на защитни организации, смяната на политици и въвеждането на камери, които полицаите задължително трябва да носят, почти нищо не се е променило. Данните по-горе показват убитите от ръцете на полицаи от всички етноси. Но цялостната картина става още по-ясна, ако те се разбият по етническа принадлежност.  

Броят на чернокожите, убити от полицаи, намалява. В пика, убитите чернокожи са над 300, но през последните години броят им е около 250. Най-много са убитите бели - над 500 през 2015 година и около 400 през последните години. Там също се наблюдава спад. Увеличават се обаче убийствата от полицаи на латиноси, както и на хората с неустановена раса.

Това значи, че проблемът с полицейското насилие не е проблем само на чернокожите американци, а на всички американци. Други проучвания обаче показват, че афроамериканците са най-застрашени от това, да станат жертва на полицейско убийство. Те са два пъти по-застрашени от латиносите, и три пъти по-застрашени от белите. В повечето случаи чернокожите са дори неворъжени, когато са нападнати.

В някои щати броят на убитите чернокожи от полицията е по-голям от броя на насилствените убийства в САЩ като цяло. Данните показват, че в голяма част от случаите, полицията е убила човек, който не е извършил насилствено престъпление. 

Ето срещу тази реалност се борят американците сега

Според данни на National Safety Council от 2013 до 2018 година, шансът, ако си мъж, да бъдеш убит от полицай е 1 на 1000 - по-голям, отколкото да умреш в катастрофа с мотор в Америка. Шансът, ако си жена е значително по-малък.

Но протестите от последните години така и не доведоха до промяна. Не е ясно дали размириците от последните седем дни също ще имат някакъв ефект, поне докато не се вземат нужните мерки и се намали свободата на полицията, която изглежда е безкрайна. Дори оплакванията срещу служителите на реда не помагат. Срещу полицая, убил Флойд, има 18 оплаквания. Нито едно от тях не е било разгледано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
17
 
! Отговори
“Свободната преса” преди 3 години
Цяла статия измъти да защитава мултикултирализма.И точно навреме я пусна.Демокрация, та дрънка.
2
3
 
2
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Няма да пиша коментар!Всичко е ясно.
1
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ли не прави свободната преса в България да ни убеди колко е добро да си американски демокраД.